Termenele pentru depunerea declarației 101 - Declarație privind impozitul pe profit - pentru anul 2017
Publicat la 23.02.2018 in Formulare fiscale
7674 0 comentarii
Termenul pentru depunerea declarației 101 - Declarație privind impozitul pe profit - pentru anul 2017 diferă în funcție de natura plătitorului de impozit pe profit. În aceste condiții, sunt prevăzute 2 termene pentru declarația 101 aferentă anului 2017: luni, 26 februarie și luni, 26 martie.
Au termen 26 februarie pentru depunerea declarației pe impozit profit:
- Organizațiile nonprofit;
- Contribuabilii care obțin venituri majoritare din cultura cerealelor, a plantelor tehnice și a cartofului, pomicultură și viticultură.
Organizațiile nonprofit:
Potrivit codului fiscal, art. 41, alin (5), lit a):
(5) Următorii contribuabili au obligația de a declara și plăti impozitul pe profit, astfel:
a) persoanele juridice române prevăzute la art. 15 au obligația de a declara și plăti impozitul pe profit, anual, până la data de 25 februarie inclusiv a anului următor celui pentru care se calculează impozitul, cu excepția celor care intră sub incidența prevederilor art. 16 alin. (5), care au obligația să depună declarația și să plătească impozitul pe profit aferent anului fiscal respectiv până la data de 25 a celei de-a doua luni inclusiv de la închiderea anului fiscal modificat;
Persoanele juridice române prevăzute la art. 15 sunt:
a) cultele religioase;
b) unitățile de învățământ preuniversitar și instituțiile de învățământ superior, particulare, acreditate, precum și cele autorizate;
c) asociațiile de proprietari constituite ca persoane juridice și asociațiile de locatari recunoscute ca asociații de proprietari;
d) Societatea Națională de Cruce Roșie din România.
Important! Acești contribuabili depun declarația privind impozitul pe profit inclusiv în situația în care înregistrează numai venituri neimpozabile.
Contribuabilii care obțin venituri majoritare din cultura cerealelor, a plantelor tehnice și a cartofului, pomicultură și viticultură:
Potrivit codului fiscal, art. 41, alin (5), b):
(5) Următorii contribuabili au obligația de a declara și plăti impozitul pe profit, astfel:
b) contribuabilii care obțin venituri majoritare din cultura cerealelor, a plantelor tehnice și a cartofului, pomicultură și viticultură au obligația de a declara și de a plăti impozitul pe profit anual, până la data de 25 februarie inclusiv a anului următor celui pentru care se calculează impozitul, cu excepția celor care intră sub incidența prevederilor art. 16 alin. (5), care au obligația să depună declarația și să plătească impozitul pe profit aferent anului fiscal respectiv până la data de 25 a celei de-a doua luni inclusiv de la închiderea anului fiscal modificat; Norme metodologice
Excepția invocată face referire la contribuabilii care au optat ca anul fiscal să corespundă exercițiului financiar, în cazul în care au optat pentru un exercițiu financiar diferit de anul calendaristic.
Au termen 26 martie pentru depunerea declarației pe impozit profit toți plătitorii de impozit pe profit care nu se încadrează în excepții (contribuabilii cu termen de depunere 26 Februarie și cei pentru care anul fiscal este diferit de anul calendaristic), respectiv:
- contribuabilii plătitori de impozit pe profit care efectuează declararea și plata impozitului trimestrial;
- instituțiile de credit-persoane juridice române și sucursalele din România ale instituțiilor de credit-persoane juridice străine precum și contribuabilii plătitori de impozit pe profit care au optat pentru declararea și plata impozitului pe profit anual, cu plăți anticipate, efectuate trimestrial.
Excepții de la cele două date:
- Persoanele juridice care se dizolvă cu lichidare, potrivit legii, au obligația să depună declarația anuală de impozit pe profit pentru perioada prevăzută la art. 16 alin. (6) și să plătească impozitul pe profit aferent până la data depunerii situațiilor financiare la organul fiscal competent. Norme metodologice
- Persoanele juridice care, în cursul anului fiscal, se dizolvă fără lichidare au obligația să depună declarația anuală de impozit pe profit și să plătească impozitul până la închiderea perioadei impozabile.
- Pe acelasi subiect
- Noi formulare ANAF - formulare utilizate în activitatea de inspecție fiscală
- MFP propune modificarea declarației 112, ca urmare a noilor modificări legislative
- Proiect de ordin pentru modificarea declarației 101
- Astăzi, 30 iunie, termen limită pentru depunerea declarației unice
- Cum beneficiezi de bonificațiile acordate prin noua declarație unică - 7 situații distincte
- Declarația unică: 26 întrebări și răspunsurile oferite de ANAF