Conversatie deschisa in Taxa pe valoarea adaugata la 04.10.2018
7572 11 11
Tiberiu
Utilizator neinregistrat
04.10.2018

Buna ziua, Am un PFA de prestari servicii de web design, neplatitoare de TVA si as dori sa stiu care sunt regulile de facturare si ultimele reglementari in cazul facturarii EU si Non Eu.

(1) Mai in detaliu as vrea sa stiu daca pt o persoana fizica din UE se emite factura cu TVA? Dar pt o companie?

(2) Acelasi lucru as vrea sa stiu pentru persoanele fizice/companii Non Eu.

(3) In ce caz trebuie sa ai codul special de TVA?

Va multumesc!

Oana
Utilizator neinregistrat
04.10.2018

Avem asa (sumar): 

1.1 - Beneficiar persoana fizica din UE - factura se emite fara TVA, nu ai obligatia sa-ti iei cod special de TVA

1.2 - Beneficiar persoana juridica din UE (persoana impozabila, inregistrata sau neinregistrata in scopuri de TVA in statul sau) - factura se emite fara TVA, ai obligatia sa te inregistrezi in scopuri de TVA pentru operatiuni intracomunitare (adica sa iei acel cod special de TVA). 

2. Beneficiari NON UE - este un fel de "export" de servicii - factura se emite fara TVA, nu ai obligatia sa ai cod special de TVA. 

3. Doar pentru pct. 1.2

 

Detaliu pentru 1.2: 

ART. 317 - Înregistrarea în scopuri de TVA a altor persoane care efectuează achiziții intracomunitare sau pentru servicii
(1) Are obligația să solicite înregistrarea în scopuri de TVA, conform prezentului articol:
b) persoana impozabilă care are sediul activității economice în România, neînregistrată și care nu are obligația să se înregistreze conform art. 316 și care nu este deja înregistrată conform lit. a), c) sau d) ori a alin. (2), dacă prestează servicii care au locul în alt stat membru, pentru care beneficiarul serviciului este persoana obligată la plata taxei conform echivalentului din legislația altui stat membru al art. 307 alin. (2), înainte de prestarea serviciului;

ART. 307 - Persoana obligată la plata taxei pentru operațiunile taxabile din România
(2) Taxa este datorată de orice persoană impozabilă, inclusiv de către persoana juridică neimpozabilă înregistrată în scopuri de TVA conform art. 316 sau 317, care este beneficiar al serviciilor care au locul prestării în România conform art. 278 alin. (2) și care sunt furnizate de către o persoană impozabilă care nu este stabilită pe teritoriul României sau nu este considerată a fi stabilită pentru respectivele prestări de servicii pe teritoriul României conform prevederilor art. 266 alin. (2), chiar dacă este înregistrată în România conform art. 316 alin. (4) sau (6).

InkaI
Utilizator neinregistrat
29.10.2018

Buna ziua. Am aceeași situație: PFI care furnizează servicii către entități impozabile din UE. In afara de înregistrarea in scopuri de TVA, ce mai presupune aceasta situație? Declarații completate in plus la ANAF, Contabilitate lunară, plata TVA ului de 19% de către PFI? Mulțumesc mult!

+1
Deni - 11.11.2019

De completeaza declaratia 390 - pentru prestari de servicii intracomunitare. Factura o emiti fara TVA, deci nu ai obligatii de plata a TVA. 

Sigur, iti trebuie contabilitate, dar nu trebuie neaparat facuta lunar. Doar Declaratia 390 o depui pentru fiecare luna in care ai astfel de prestari de servicii. Nu se depune pe zero, deci cand nu prestezi nu depui declaratia.

Pfa lala
Utilizator neinregistrat
26.11.2019

Pana acum nu am fost platitoare de TVA.

Daca prestez si pentru clienti in RO, dupa inregistrare ca sa facurez catre client din eu, trebuie sa platesc TVA pentru facturile clientilor din RO?

Anca
Utilizator neinregistrat
28.11.2019

Nu, inregistrarea se face special pentru operatiuni intracomunitare si este un cod de inregistrare obtinut pe alta baza legala. Asta nu te transforma in platitor de TVA in interiorul tarii. 

Cici
Utilizator neinregistrat
01.03.2020

Buna ziua, am si eu o intrebare... tocmai m-am inregistrat ca si Pfa si voi presta servicii pentru o companie din SUA, cu un contract de colaborator/ freelancer. Nu cred ca va fi nevoie de tva pentru ca nu voi castiga atat de mult, dar nu inteleg daca eu voi fi obligata sa emit facturi. Clientul meu nu va avea nevoie de facturi, asa ca eu trebuie sa emit facturi ca sa le am in caz de anaful ma verifica( cu sumele corecte, doat ca clientul nu le va primi pentru ca nu le vrea) sau nu e nevoie din moment ce nu voi plati tva? Pfaurile au obligatia sau optinuea de a emite facturi? 

Va multumesc anticipat, chiar am cautat informatia si nu am reusit sa o gasesc.

Oana
Utilizator neinregistrat
02.03.2020

Facturile trebuie emise, fara exceptie, pentru activitatea pe care o desfasori. Faptul ca beneficiarul vrea sau nu factura, o pastreaza sau nu, nu este grija prestatorului. 

Deci da, trebuie neaparat sa emiti facturile. 

Liviu
Utilizator neinregistrat
05.10.2020

Daca eu am un PFA neplătitor de TVA și vreau să facturez o companie din UE tot neplatitoare de TVA trebuie să mai iau cod de TVA?

AAA
Utilizator neinregistrat
06.10.2020

Da, te incadrezi in raspunsul Oanei: 

"1.2 - Beneficiar persoana juridica din UE (persoana impozabila, inregistrata sau neinregistrata in scopuri de TVA in statul sau) - factura se emite fara TVA, ai obligatia sa te inregistrezi in scopuri de TVA pentru operatiuni intracomunitare (adica sa iei acel cod special de TVA). "

Teodora
Utilizator neinregistrat
08.02.2023

Eu vand pe o platforma de reselling haine in America și trimit pachetele prin posta romana. In aplicatie apare ca pe langa suma platita catre mine, cumparatorii mai platesc și acel VAT. In acest caz ce trebuie sa fac? Nu am stiut pana acum de aceasta inregistrare pentru servicii extracomunitare, pe platforma lor scrie ca se ocupa ei de VAT și ca eu nu trebuie sa mai includ in factura

Raspunde la intrebare

Raspunsul tau va fi vizibil imediat dupa aprobarea de catre unul dintre moderatorii TheExperts.
  Discutie deschisa in Taxa pe valoarea adaugata avand ca subiect Taxa pe valoarea adaugata - diverse
  Citeste mai multe despre Taxa pe Valoarea Adaugata