Aspecte privind tratamentul fiscal al TVA în cazul importurilor de bunuri în România (DGRFP Brașov)
Publicat la 06.10.2020 in Import bunuri
2771 0 comentarii
DGRFP Brașov oferă contribuabililor un material informativ privind principalele aspecte care guvernează operațiunile de import în România, începând cu definirea importului și până la plata taxei pe valoarea adăugată și exercitarea dreptului de deducere.
Astfel,
- Importul de bunuri reprezintă intrarea în Uniunea Europeană a bunurilor care se află în liberă circulație, provenite dintr-un teritoriu terț, care face parte din teritoriul vamal al Uniunii Europene.
- Importatorul este persoana pe numele căreia sunt declarate bunurile, în momentul în care taxa la import devine exigibilă şi care în cazul importurilor taxabile este obligată la plata taxei.
- Locul importului de bunuri (locul taxării cu TVA a importului de bunuri) se consideră pe teritoriul statului membru în care se află bunurile când intră pe teritoriul european.
- Faptul generator și exigibilitatea TVA pentru importul de bunuri intervin:
- Dacă bunurile sunt supuse taxelor vamale, taxelor agricole sau altor taxe europene similare, stabilite ca urmare a unei politici comune, faptul generator și exigibilitatea TVA intervin la data la care intervin faptul generator și exigibilitatea respectivelor taxe europene.
- Dacă bunurile nu sunt supuse taxelor europene de mai sus, faptul generator și exigibilitatea TVA intervin la data la care ar interveni faptul generator și exigibilitatea acelor taxe europene dacă bunurile importate ar fi fost supuse unor astfel de taxe.
- Dacă bunurile sunt plasate într-un regim vamal special, faptul generator și exigibilitatea TVA intervin la data la care acestea încetează a mai fi plasate într-un astfel de regim.
- Baza de impozitare pentru importul de bunuri este valoarea în vamă a bunurilor, la care se adaugă orice taxe, impozite, comisioane și alte taxe datorate în afara României, precum și cele datorate ca urmare a importului bunurilor în România, cu excepția TVA care urmează a fi percepută.
- Baza de impozitare cuprinde cheltuielile accesorii, precum comisioanele, cheltuieli de ambalare, transport și asigurare, care intervin până la primul loc de destinație a bunurilor în România, în măsura în care aceste cheltuieli nu au fost cuprinse în baza de impozitare stabilită conform alin. (1), precum și cele care decurg din transportul către alt loc de destinație din Uniunea Europeană, în cazul în care locul respectiv este cunoscut la momentul la care intervine faptul generator.
- Cursul de schimb valutar se stabilește conform prevederilor europene care reglementează calculul valorii în vamă.
- Cota de TVA aplicabilă pentru importul de bunuri este cota aplicabilă pe teritoriul României pentru livrarea aceluiași bun.
Plata TVA aferentă importului de bunuri:
- Persoana obligată la plata TVA pentru importul de bunuri este importatorul.
- TVA pentru importuri de bunuri, cu excepția importurilor scutite de taxă, se plătește la organul vamal în conformitate cu reglementările în vigoare privind plata drepturilor de import.
- NU se face plata efectivă la organele vamale de către persoanele impozabile înregistrate normal în scopuri de TVA, conform art. 316, care au obținut certificat de amânare de la plată
Deducerea TVA aferentă importului de bunuri
Condiții de exercitare a dreptului de deducere
Pentru TVA achitată pentru importul de bunuri să se dețină:
- declarația vamală de import sau
- actul constatator emis de organele vamale, care să menționeze persoana impozabilă ca importator al bunurilor din punctul de vedere al TVA,
- documente care să ateste plata TVA de către importator sau de către altă persoană în contul său
Pentru TVA datorată pentru importul de bunuri, pentru care s-a obținut certificat de amânare de la plata TVA, să se dețină declarația vamală de import sau actul constatator emis de organele vamale, care să menționeze persoana impozabilă ca importator al bunurilor în scopuri de TVA și suma TVA datorată.
Scutiri de TVA legate de importul de bunuri
Documentul mai enumeră cazurile de scutiri de TVA legate de importul de bunuri, respectiv:
- Scutiri de TVA pentru importul de bunuri
- Scutiri de TVA pentru prestările de servicii legate de importul de bunuri
- Scutiri speciale legate de traficul international de bunuri
- Alte scutiri de TVA la import
Materialul complet poate fi consultat aici