Microîntreprinderile vor putea opta pentru impozitul pe profit - OUG aprobat de Guvern
Publicat la 02.04.2018 in Impozit pe profit - diverse
6734 0 comentarii
Update 02.04.2018: Societățile care în prezent sunt obligate să plătească impozit pe veniturile microintreprinderilor vor putea opta pentru impozitul pe profit. Măsura a fost aprobată joi de Guvern, prin OUG 25 / 2018, publicată vineri în Monitorul Oficial.
Citește și: Microîntreprinderile ar putea face sponsorizări care să fie deduse din impozitul pe venit - proiect OUG
Potrivit Ordonanței de urgență nr. 25/2018 privind modificarea și completarea unor acte normative, precum și pentru aprobarea unor măsuri fiscal-bugetare,
3. La articolul 48, după alineatul (3) se introduce un nou alineat, alineatul (31), cu următorul cuprins:
"
(31) Prin excepție de la prevederile art. 47 alin. (1), microîntreprinderile care au subscris un capital social de cel puțin 45.000 lei și au cel puțin 2 salariați pot opta, o singură dată, să aplice prevederile titlului II începând cu trimestrul în care aceste condiții sunt îndeplinite cumulativ, opțiunea fiind definitivă. În cazul în care aceste condiții nu sunt respectate, persoana juridică aplică prevederile prezentului titlu începând cu anul fiscal următor celui în care capitalul social este redus sub valoarea de 45.000 lei și/sau numărul salariaților scade sub 2, dacă sunt îndeplinite condițiile prevăzute la art. 47 alin. (1). În cazul în care, în perioada în care persoana juridică aplică prevederile titlului II, numărul de salariați variază în cursul anului, în sensul scăderii sub 2, condiția trebuie reîndeplinită în termen de 60 de zile, termen care se prelungește și în anul fiscal următor. Ieșirea din sistemul de impunere pe veniturile microîntreprinderilor ca urmare a opțiunii se comunică organelor fiscale competente, potrivit prevederilor Codului de procedură fiscală. Calculul și plata impozitului pe profit de către microîntreprinderile care optează să aplice prevederile titlului II se efectuează luând în considerare veniturile și cheltuielile realizate începând cu trimestrul respectiv."4. La articolul 51, alineatul (4) se modifică și va avea următorul cuprins:
"
(4) În sensul prezentului titlu, prin salariat se înțelege persoana angajată cu contract individual de muncă cu normă întreagă, potrivit Legii nr. 53/2003 - Codul muncii, republicată, cu modificările și completările ulterioare. Condiția se consideră îndeplinită și în cazul microîntreprinderilor care:a) au persoane angajate cu contract individual de muncă cu timp parțial dacă fracțiunile de normă prevăzute în acestea, însumate, reprezintă echivalentul unei norme întregi;
b) au încheiate contracte de administrare sau mandat, potrivit legii, în cazul în care remunerația acestora este cel puțin la nivelul salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată."
Un proiect de OUG postat recent pe site-ul MFP prevede posibilitatea ca societăților obligate în prezent la plata impozitului pe veniturile microintreprinderilor să li se permită să opteze pentru plata impozitului pe profit, cu respectarea anumitor condiții.
MFP invocă, în susținerea acestei schimbări, necesitatea stimulării investițiilor și antreprenoriatului, considerând că se impune posibilitatea pentru microîntreprinderi de a opta să aplice prevederile titlului II - ”Impozitul pe profit” din Codul fiscal, cu îndeplinirea concomitentă a unor condiții legate de valoarea capitalului social și a numărului de salariați.
Reglementările în vigoare privind impozitul pe veniturile microîntreprinderilor nu prevăd posibilitatea de a opta pentru aplicarea prevederilor titlului II „Impozitul pe profit”.
Astfel, potrivit MFP, luând în considerare necesitatea stimulării antreprenoriatului românesc, precum și atragerii de noi investitori externi se impune reglementarea posibilității microîntreprinderilor de a opta pentru plata impozitului pe profit în condițiile constituirii și menținerii unui capital social minim în valoare de 45.000 lei. De asemenea, pentru stimularea creării de noi locuri de muncă, MFP consideră că se impune și adăugarea unei condiții legate de un număr minim de salariați.
În aceste condiții, se propune instituirea unei reguli fiscale, potrivit căreia microîntreprinderile pot să opteze pentru plata impozitului pe profit, cu îndeplinirea a două condiții:
- au un nivel de capital social minim de 45.000 lei (aprox. 10.000 euro) și
- au cel puțin 2 salariați.
În cazul în care microintreprinderile optează pentru aplicarea prevederilor titlului II „Impozitul pe profit”, acestea au obligația de a respecta în continuare condițiile respective și în perioada în care este plătitor de impozit pe profit.
În acest context, sunt stabilite și reguli în cazul în care numărul de salariați variază în cursul anului, în sensul reîndeplinirii condiției de 2 salariați în termen de 60 de zile, termen care se prelungește și în anul fiscal următor.
Pentru clarificarea statutului salariatului în funcție de care se analizează îndeplinirea condiției pentru efectuarea opțiunii este necesară și modificarea reglementărilor care definesc termenul „salariat”.
Noile reguli ar urma să fie transpuse în legislație, potrivit proiectului de OUG să arate astfel:
Prin excepție de la prevederile art. 47 alin. (1), microîntreprinderile care au subscris un capital social de cel puțin 45.000 lei și au cel puțin 2 salariați, pot opta, o singură data, să aplice prevederile titlului II începând cu trimestrul în care aceste condiții sunt îndeplinite cumulativ, opțiunea fiind definitivă.
În cazul în care aceste condiții nu sunt respectate, persoana juridică aplică prevederile prezentului titlu începând cu anul fiscal următor celui în care capitalul social este redus sub valoarea de 45.000 lei și/sau numărul salariaților scade sub 2, dacă sunt îndeplinite condițiile prevăzute la art. 47 alin. (1).
În cazul în care, în perioada în care persoana juridică aplică prevederile titlului II, numărul de salariați variază în cursul anului, în sensul scăderii sub 2, condiția trebuie reîndeplinită în termen de 60 de zile, termen care se prelungește și în anul fiscal următor.
Ieșirea din sistemul de impunere pe veniturile microîntreprinderilor ca urmare a opțiunii se comunică organelor fiscale competente, potrivit prevederilor Codului de procedura fiscală. Calculul și plata impozitului pe profit de către microîntreprinderile care optează să aplice prevederile titlului II se efectuează luând în considerare veniturile și cheltuielile realizate începând cu trimestrul respectiv
În sensul prezentului titlu, prin salariat se înțelege persoana angajată cu contract individual de muncă cu normă întreagă, potrivit Legii nr. 53/2003-Codul muncii, republicată, cu modificările și completările ulterioare. Condiția se consideră îndeplinită și în cazul microîntreprinderilor care:
a) au persoane angajate cu contract individual de muncă cu timp parțial dacă fracțiunile de normă prevăzute în acestea, însumate, reprezintă echivalentul unei norme întregi;
b) au încheiate contracte de administrare sau mandat, potrivit legii, în cazul în care remunerația acestora este cel puțin la nivelul salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată.
- Pe acelasi subiect
- Proprietarii - persoane juridice, care reduc valoarea chiriilor, beneficiază de reducere a veniturilor impozabile
- Indicele prețurilor de consum utilizat pentru actualizarea plăților anticipate în contul impozitului pe profit pentru anul 2020
- Indicele prețurilor de consum pentru plățile anticipate în contul impozitului pe profit pentru anul 2019
- Firmele care se încadrează în categoria microintreprinderilor ar putea opta pentru impozitul pe profit
- Indicele preţurilor de consum pentru anul 2018, stabilit de MFP