Declarația privind impozitul pe reprezentanță, noua modalitate prin care reprezentanțele din România își vor declara obligațiile de plată
Publicat la 13.12.2017 in Impozitul pe reprezentante
1267 0 comentarii
Declarația privind impozitul pe reprezentanță (Formularul 108) va fi utilizat pentru declararea impozitului pe reprezentanță datorat în România. Formularul se utilizează începând cu obligațiile fiscale aferente anului 2018. Model declarație 108 atașat.
Declarația privind impozitul pe reprezentanță - aspecte procedurale
1. Completarea și depunerea declarației privind impozitul pe reprezentanță
Declarația privind impozitul pe reprezentanță se completează și depune de către reprezentanța unei/unor persoane juridice străine, autorizată să funcționeze în România.
2. Termene de declarare și plată a impozitului pe reprezentanță
- pentru reprezentanțele deja înființate, termenul pentru depunerea declarației și plată impozitului este ultima zi a lunii februarie (inclusiv) a anului de depunere. Pentru anul 2018, termenul de depunere este miercuri, 28 februarie;
- în cazul unei reprezentanțe înființate în cursul anului, declarația se depune la organul fiscal central competent în termen de 30 de zile de la data la care aceasta a fost înființată,
- în cazul unei reprezentanțe desființate în cursul anului, declarația se depune la organul fiscal central competent în termen de 30 de zile de la data la care aceasta a fost desființată.
În ceea ce privește termenul de plată, acesta a suferit modificări pentru anul 2018. Dacă în prezent impozitul pe reprezentanță se achita în două tranșe egale, până la datele de 25 iunie și 25 decembrie inclusiv a anului de impunere, din 2018 impozitul pe reprezentanță se va achita o singură dată, până la data de 28 februarie.
3. Determinarea impozitului pe reprezentanță
În ceea ce privește impozitul pe reprezentanță, Codul fiscal modifică nivelul acestuia pentru anul 2018. Dacă în prezent impozitul pe reprezentanță este de 4.000 EUR, începând cu anul 2018 valoarea lui este stabilită la 18.000 lei.
În cazul reprezentanței unei/unor persoane juridice străine, care se înființează sau desființează în cursul unui an fiscal, impozitul datorat pentru acest an se calculează proporțional cu numărul de luni de existentă a reprezentanței în anul fiscal respectiv.
În aceste condiții, rubrica "Impozit pe reprezentantă" din declarație se completează astfel:
- în cazul reprezentanțelor deja existente, rubrica "Impozit pe reprezentantă" se completează cu suma reprezentând impozitul aferent întregului an, respectiv 18.000 lei.
- în situația reprezentanțelor înființate în cursul unei luni, se bifează rubrica "Declarație privind impozitul datorat pentru anul în care se înființează reprezentanța", se calculează impozitul anual pe reprezentanță datorat pentru anul de raportare și se înscrie la rubrica "Impozit pe reprezentanță" din formular. Impozitul pe reprezentanță se calculează începând cu data de 1 a lunii în care aceasta a fost înființată până la sfârșitul anului respectiv. Impozitul datorat este egal cu numărul de luni astfel determinat * nivelul lunar al impozitului pe reprezentanță (1.500 lei).
- în situația reprezentanțelor desființate, se bifează rubrica "Declarație privind impozitul datorat pentru anul în care se desființează reprezentanța", se recalculează impozitul anual pe reprezentanță datorat pentru anul de raportare și se înscrie la rubrica "Impozit pe reprezentanță" din formular. Impozitul datorat este egal cu numărul de luni astfel determinat * nivelul lunar al impozitului pe reprezentanță (1.500 lei).
4. Declarația rectificativă privind impozitul pe reprezentanță
În cazul în care se corectează declarația depusă inițial, declarația rectificativă se întocmește pe același model de formular, înscriind "X" în rubrica "Declarație rectificativă".
În situația în care se corectează declarația depusă în cazul înființării sau desființării reprezentanței se bifează atât rubrica "Declarație rectificativă", cât și rubrica "Declarație privind impozitul datorat pentru anul în care se înființează reprezentanța" sau rubrica "Declarație privind impozitul datorat pentru anul în care se desființează reprezentanța", după caz.
Modificări cu efect de la 1 Ianuarie 2018 privind impozitul pe reprezentanță
Reluăm mai jos principalele modificări aduse în materie de impozit pe reprezentanțe începând cu 1 Ianuarie 2018
Nivelul impozitului a fost modificat de la 4.000 EUR / an (cât este în prezent) la 18.000 lei / an (valabil începând cu anul 2018);
Termenul de plată a impozitului a suferit modificări. Dacă în prezent impozitul pe reprezentanță se achită în două tranșe egale, până la datele de 25 iunie și 25 decembrie inclusiv a anului de impunere, începând cu obligațiile fiscale ale anului 2018 impozitul se va achita într-o singură tranșă, până în ultima zi a lunii februarie.
Sunt introduse precizări suplimentare privind calcului impozitului pe reprezentanță:
- pentru reprezentanțele înființate în cursul anului impozitul se calculează începând cu data de 1 a lunii în care aceasta a fost înființată până la sfârșitul anului respectiv;
- pentru reprezentanțele desființate în cursul anului, se recalculează impozitul anual pentru perioada de activitate de la începutul anului până la data de 1 a lunii următoare celei în care se desființează.