Impozitul specific nu se datorează pentru perioada în care activitatea a fost întreruptă total sau parțial
Publicat la 21.04.2020 in Impozitul specific
4679 0 comentarii
Impozitul specific pentru anul 2020 va fi diminuat direct proporțional cu numărul de zile în care societățile care îl datorează și-au întrerupt activitatea total sau parțial, dar numai în limitele perioadei stării de urgență.
Măsura a fost introdusă prin Ordonanța de urgentă nr. 48/2020 privind unele măsuri financiar-fiscale:
Contribuabilii obligați la plata impozitului specific unor activități, potrivit Legii nr. 170/2016 privind impozitul specific unor activități, pentru anul 2020, nu datorează impozit specific pentru perioada în care aceștia întrerup activitatea total sau parțial pe perioada stării de urgență decretate.
Pentru aplicarea noilor prevederi, pentru anul 2020 se va face o recalculare a impozitului datorat:
... contribuabilii recalculează, în mod corespunzător, impozitul specific stabilit potrivit Legii nr. 170/2016, aferent anului 2020, prin împărțirea impozitului specific anual la 365 de zile calendaristice și înmulțirea cu numărul de zile aferent perioadei din anul calendaristic în care a desfășurat activitatea. Perioada în care contribuabilii au desfășurat activitatea se determină prin scăderea din numărul de 365 de zile calendaristice a numărului de zile aferent perioadei în care aceștia au întrerupt activitatea total sau parțial pe perioada stării de urgență decretate.
Condiții pentru a beneficia de aplicarea reducerii impozitului:
a) întrerup activitatea total sau parțial și dețin certificatul pentru situații de urgență emis de Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri;
b) nu se află în insolvență conform informațiilor disponibile pe pagina web a Oficiului Național al Registrului Comerțului.
Impozitul specific este anual și se determină pe baza unui impozit standard stabilit pentru activitățile specifice respective și ajustat de anumite variabile în funcţie de rangul localităţii, de suprafaţa utilă comercială/de servire/de desfăşurare a activităţii, coeficient de sezonalitate, etc.
Declararea şi plata impozitului specific se efectuează semestrial, până la data de 25 inclusiv a lunii următoare, iar suma de plată semestriala o reprezintă jumătate din impozitul specific anual.
De asemenea, în situaţia în care intervin modificări datorate încetării unei activităţi corespunzătoare codurilor CAEN respective, începând cu semestrul următor acestor modificări, contribuabilii recalculează, în mod corespunzător, impozitul specific aferent perioadei din anul calendaristic pentru care contribuabilul a desfășurat activitate, potrivit metodologiei prevăzută de lege.