Impozitarea pensiilor obținute din străinătate
Publicat la 03.11.2019 in Impozitul pe venit - diverse
3751 0 comentarii
Impozitarea pensiilor primite din străinătate a făcut obiectul unui material realizat de DGRFP Brașov. Am extras câteva dintre ideile principale ale materialului, așa cum a fost el publicat. Pentru versiunea integrală, găsiți un link la sfârșitul articolului.
Astfel, în cazul în care
- persoanele fizice rezidente române
- persoanele fizice străine care au devenit rezidente în România
obțin venituri din pensii, din străinătate, de natura celor impozabile în România, datorează în România impozit pe veniturile din pensii.
Ce înseamnă venituri din pensii
Conform legislației române veniturile din pensii reprezintă sume primite ca pensie de la fondurile înființate din contribuțiile sociale obligatorii făcute de către un sistem de asigurări sociale, inclusiv cele din fonduri de pensii facultative și cele finanțate de la bugetul de stat, diferențe de venituri din pensii precum și sume reprezentând actualizarea acestora cu indicele de inflație.
Care este modul de calcul al impozitului
Același ca și pentru pensiile primite din România, respectiv pensiile anuale de până la 24.000 RON sunt neimpozabile (valoarea neimpozabile lunar este 2.000 RON). Impozitul anual se calculează aplicând 10% la suma care depășește 24.000 RON pe an.
Cum calculez valoarea anuală în lei a pensiilor primite din străinătate
Prin înmulțirea sumelor în valută cu cursul de schimb mediu anual comunicat de Banca Națională a României din anul de realizare a venitului respectiv
Cum declar și plătesc impozitul pensiile impozabile primite din străinătate
Se declara anual în declarația unică ce se depune la organul fiscal de domiciliu până cel târziu în data de 15 martie a anului următor celui de obținere a veniturilor, dată până la care trebuie plătit și impozitul
Dacă am plătit impozit în străinătate mai datorez și în România?
În funcție de metoda de evitare a dublei impuneri din convențiile încheiate în acest scop de România cu statele de unde provine pensia, pensia poate fi scutită de la plata impozitului România (metoda scutirii) sau impozitul datorat în România este diminuat cu impozitul plătit în străinătate (metoda creditului fiscal). În cazul aplicării creditului fiscal extern impozitul plătit în străinătate se transformă în lei la cursul de schimb mediu anual comunicat de Banca Națională a României din anul de realizare a venitului respectiv.
În cazul pensiilor provenind din state cu care România nu are încheiată convenție de evitare a dublei impuneri nu se ține cont de impozitul plătit în străinătate.
Declararea, deducerea valorii neimpozabile și metoda de evitare a dublei impuneri se aplică pe fiecare sursă de venit.
Exemple de calcul și de completare a declarației unice puteți găsi citind materialul integral publicat de DGRFP Brașov.
- Pe acelasi subiect
- ANAF reamintește: Termenul de depunere pentru Declarația Unică este 30 iunie 2020
- Registrul de evidență fiscală pentru persoanele fizice care desfășoară activități independente - cine și cum îl completează
- AJFP Olt: Registrul de evidență fiscală pentru contribuabili persoane fizice nu se eliberează de către organul fiscal.
- Prețurile medii ale produselor agricole pentru anul 2018 au fost stabilite de ANAF