Modificări legislative privind impozitul pe veniturile microintreprinderilor în 2020
Publicat la 20.07.2020 in Impozitul pe venitul microintreprinderilor - diverse
3303 0 comentarii
Calculul, declararea și plata impozitului pe veniturile microintreprinderilor au avut, în 2020, câteva modificări, respectiv bonificația aplicată la plata în termen, declararea/corectarea impoziutuluiprecum și modificări în ceea ce privește sponsorizările.
Modificări privind calculul impozitului pe venitul microintreprinderilor
În ceea ce privește calculul impozitului pe venitul microintreprinderilor, modificarea a fost adusă de OUG 48/2020 privind unele măsuri financiar fiscale.
Potrivit acesteia, prevederile privind deducerea, din impozitul pe venitul microintreprinderilor, a sponsorizărilor efectuate se aplică și în cazul sponsorizărilor efectuate către instituțiile și autoritățile publice, inclusiv organele de specialitate ale administrației publice.
De remarcat că nou introdușii beneficiari ai sponsorizărilor nu trebuie să fie înscriși în Registrul entităților / unităților de cult.
Prevederile au intrat în vigoare începând cu data de 16 aprilie 2020:
(15) Prevederile alin. (11)-(14) se aplică și pentru sponsorizările efectuate, potrivit prevederilor Legii nr. 32/1994, cu modificările și completările ulterioare, către instituțiile și autoritățile publice, inclusiv organele de specialitate ale administrației publice. în acest caz, deducerea sumelor reprezentând sponsorizări din impozitul pe veniturile microintreprinderilor, în limita prevăzută la alin. (11), se efectuează în baza contractului de sponsorizare, fără a exista obligația înscrierii entităților beneficiare respective în Registrul entităților/unităților de cult pentru care se acordă deduceri fiscale prevăzut la art. 25 alin. (41).
Așadar, potrivit noilor modificări, prevederile privind calculul și declararea deducerii fiscale acordate în cazul realizării de sponsorizări se aplică și pentru sponsorizările efectuate, potrivit prevederilor Legii 32/1994, cu modificările și completările ulterioare, către instituțiile și autoritățile publice, inclusiv organele de specialitate ale administrației publice, fără să existe obligația ca acești beneficiari să fie înscriși în Registrul entităților/unităților de cult pentru care se acordă deduceri fiscale.
Astfel, microintreprinderile care fac sponsorizări către instituții și autorități publice vor putea să scadă sumele aferente din impozitul pe veniturile microintreprinderilor datorat până la nivelul valorii reprezentând 20% din impozitul pe veniturile microintreprinderilor datorat pentru trimestrul în care au înregistrat cheltuielile respective, doar în baza contractului de sponsorizare, fără a exista obligația înscrierii entităților beneficiare respective în Registrul entităților/unităților de cult pentru care se acordă deduceri fiscale.
Acordarea de bonificații la plata impozitului pe venitul microintreprinderilor
Microintreprinderile care, până la data de 25 aprilie 2020, au achitat impozitul pe veniturile microintreprinderilor, au beneficiat de o bonificație de 10% aplicată asupra impozitului datorat pentru trimestrul I (OUG 33/2020 privind unele măsuri fiscale și modificarea unor acte normative).
Ulterior, OUG 99/2020 privind unele măsuri fiscale, modificarea unor acte normative și prorogarea unor termene, a extins perioada de aplicare a bonificației de 10%, aceasta urmând a se aplica și pentru trimestrele II și III ale anului 2020.
Astfel, contribuabilii plătitori de impozit pe venitul microintreprinderilor, care achită impozitul datorat trimestrial până la termenele scadente, 25 iulie 2020 inclusiv, pentru trimestrul II al anului 2020, respectiv 25 octombrie 2020 inclusiv, pentru trimestrul III al anului 2020, beneficiază de o bonificație de 10% calculată asupra impozitului datorat trimestrial.
Declararea impozitului pe venitul microintreprinderilor
În ceea ce privește declararea impozitului pe venitul microitreprinderilor, acordarea bonificației a impus și modificarea formularelor utilizate pentru declararea impozitului, respectiv declarația 100, utilizată pentru declararea inițială și declarația 710, utilizată pentru corectarea impozitului declarat inițial.
Prin Ordinul ANAF nr. 935/2020 au fost completate atât formularele 100 și 710, cât și instrucțiunile de completare ale acestora, aprobate prin Ordinul ANAF nr. 587/2016, prin introducerea unui nou rând "1.2 Bonificație" pentru evidențierea bonificației de care beneficiază plătitorii de impozit pe profit și de impozit pe veniturile microintreprinderilor.