Microîntreprinderile vor putea face sponsorizări care să fie deduse din impozitul pe venit - OUG aprobat de Guvern
Publicat la 02.04.2018 in Impozitul pe venitul microintreprinderilor - diverse
19302 0 comentarii
Update: Proiectul de OUG care prevedea posibilitatea ca microintreprinderile să poate efectua sponsorizări a fost aprobat joi de Guvern. OUG 25 / 2018 a fost publicată vineri în Monitorul Oficial.
Potrivit Ordonanței de urgență nr. 25/2018 privind modificarea și completarea unor acte normative, precum și pentru aprobarea unor măsuri fiscal-bugetare,
5. La articolul 56, după alineatul (1) se introduc patru noi alineate, alineatele (11)-(14), cu următorul cuprins:
(11) Microîntreprinderile care efectuează sponsorizări, potrivit prevederilor Legii nr. 32/1994, cu modificările și completările ulterioare, pentru susținerea entităților nonprofit și a unităților de cult, care sunt furnizori de servicii sociale acreditați cu cel puțin un serviciu social licențiat, potrivit legii, scad sumele aferente din impozitul pe veniturile microîntreprinderilor până la nivelul valorii reprezentând 20% din impozitul pe veniturile microîntreprinderilor datorat pentru trimestrul în care au înregistrat cheltuielile respective.(12) Sumele care nu sunt scăzute potrivit prevederilor alin. (11) din impozitul pe veniturile microîntreprinderilor datorat se reportează în trimestrele următoare, pe o perioadă de 28 de trimestre consecutive. Scăderea acestor sume din impozitul pe veniturile microîntreprinderilor datorat, în următoarele 28 de trimestre consecutive, se efectuează în ordinea înregistrării acestora, în aceleași condiții, la fiecare termen de plată a impozitului pe veniturile microîntreprinderilor.
(13) Microîntreprinderile care efectuează sponsorizări au obligația de a depune declarația informativă privind beneficiarii sponsorizărilor, aferentă anului în care au înregistrat cheltuielile respective, potrivit alin. (11), precum și, după caz, aferentă anului în care se aplică prevederile alin. (12). Modelul și conținutul declarației informative se aprobă prin ordin al președintelui A.N.A.F.
(14) Declarația informativă prevăzută la alin. (13) se depune până la următoarele termene:
a) până la data de 25 ianuarie inclusiv a anului următor;
b) până la data de 25 inclusiv a lunii următoare ultimului trimestru pentru care datorează impozit pe veniturile microîntreprinderilor, în situațiile prevăzute la art. 48 alin. (31) și art. 52;
c) până la termenele prevăzute la alin. (3) și (4), după caz."
Un proiect de OUG postat recent pe site-ul MFP propune să ofere microîntreprinderilor posibilitatea de a efectua sponsorizări, valoarea acestora urmând a fi scăzută din impozitul pe venitul microîntreprinderilor datorat, în limita a 20% din valoarea impozitului.
Reglementările în vigoare privind impozitul pe veniturile microîntreprinderilor nu prevăd deducerea din impozitul datorat a cheltuielilor de sponsorizare, acordate potrivit legii.
Dată fiind necesitatea susținerii entităților nonprofit și a unităților de cult, care sunt furnizori de servicii sociale acreditați cu cel puțin un serviciu social licențiat, potrivit legii, se impune reglementarea posibilității și pentru microîntreprinderi de deducere din impozitul pe veniturile microîntreprinderilor a unor sume reprezentând cheltuieli de sponsorizare, acordate potrivit legii, se arată în nota de fundamentare a proiectului de OUG.
În aceste condiții, proiectul de OUG prevede scăderea din impozitul datorat de către microîntreprinderi a cheltuielilor cu sponsorizarea, care au ca scop susținerea entităților nonprofit și a unităților de cult, care sunt furnizori de servicii sociale acreditați cu cel puțin un serviciu social licențiat, potrivit legii, până la nivelul valorii reprezentând 20% din impozitul datorat. Sumele care nu sunt scăzute din impozitul pe veniturile microîntreprinderilor datorat, se reportează în următoarele 28 de trimestre consecutive.
Potrivit proiectului de OUG,
Microîntreprinderile care efectuează sponsorizări, potrivit prevederilor Legii nr. 32/1994 cu modificările și completările ulterioare, pentru susținerea entităților nonprofit și a unităților de cult, care sunt furnizori de servicii sociale acreditați cu cel puțin un serviciu social licențiat, potrivit legii, scad sumele aferente din impozitul pe veniturile microîntreprinderilor până la nivelul valorii reprezentând 20% din impozitul pe veniturile microîntreprinderilor datorat pentru trimestrul în care au înregistrat cheltuielile respective.
Sumele care nu sunt scăzute din impozitul pe veniturile microîntreprinderilor datorat, se reportează în trimestrele următoare, pe o perioadă de 28 de trimestre consecutive. Scăderea acestor sume din impozitul pe veniturile microîntreprinderilor datorat, în următoarele 28 de trimestre consecutive, se efectuează în ordinea înregistrării acestora, în aceleași condiții, la fiecare termen de plată a impozitului pe veniturile microîntreprinderilor.
Efectuarea de sponsorizări vine însă cu obligații declarative suplimentare.
Microîntreprinderile care efectuează sponsorizări au obligația de a depune declarația informativă privind beneficiarii sponsorizărilor, aferentă anului în care au înregistrat cheltuielile respective, precum și, după caz, aferentă anului în care se scad sponsorizările reportate.
Termenele pentru depunerea declarației informative cu privire la beneficiarii sponsorizărilor ar urma să fie:
a) până la data de 25 ianuarie inclusiv a anului următor;
b) până la data de 25 inclusiv a lunii următoare ultimului trimestru pentru care datorează impozit pe veniturile microîntreprinderilor;
c) termenele stabilite pentru declararea impozitului pe veniturile microîntreprinderilor pentru societățile care se dizolvă cu sau fără lichidare.
Citește mai multe despre Sponsorizare microîntreprinderi ...