ANAF - Proiect de ordin pentru modificarea procedurii de înregistrare, la cerere, în scopuri de TVA
Publicat la 17.10.2017 in Inregistrarea in scopuri de TVA
1517 0 comentarii
ANAF a publicat pe site-ul propriu, la Transparentă decizionala, un proiect de ordin pentru modificarea procedurii de înregistrare, la cerere, în scopuri de TVA.
Mai exact, este vorba despre un proiect de ordin pentru modificarea Ordinului președintelui Agenției Naționale de Administrare Fiscală nr.2011/2016 pentru aprobarea Procedurii de înregistrare, la cerere, în scopuri de taxă pe valoarea adăugată, potrivit prevederilor art.316 alin.(12) din Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare, precum și pentru aprobarea modelului și conținutului unor formulare.
Ordinul vine în contextul în care prin Legea nr.177/2017 privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 3/2017 pentru modificarea şi completarea Legii nr.227/2015 privind Codul fiscal au fost aduse modificări și prevederilor privind înregistrarea în scopuri de TVA, inclusiv în situația reînregistrării, după anulare.
Astfel, partea introductivă a art.316 alin.(12) din Codul fiscal a fost modificată, în sensul în care a fost eliminată prevederea potrivit căreia organul fiscal aplica dispozițiile alin.(9) din același articol, pentru orice cerere de reînregistrare în scopuri de TVA, indiferent de motivul pentru care se anulase înregistrarea în scopuri de TVA.
Potrivit acestei prevederi, societățile cu sediul activității economice în România, înființate în baza Legii nr.31/1990, republicată, cu modificările și completările ulterioare, supuse înmatriculării la registrul comerțului, erau reînregistrate în scopuri de TVA doar dacă justificau intenția şi capacitatea de a desfășura activitate economică, potrivit criteriilor aprobate prin ordin al președintelui Agenției Naționale de Administrare Fiscală, indiferent de motivul pentru care li se anulase înregistrarea în scopuri de TVA.
De asemenea, au fost modificate prevederile art.316 alin.(12) lit.e) din Codul fiscal, în sensul în care persoanele impozabile, societăți supuse înmatriculării la registrul comerțului, pentru a fi reînregistrate în scopuri de TVA, nu trebuie să mai justifice intenția și capacitatea de a desfășura activități economice, ci este suficient ca acestea să nu prezinte risc fiscal ridicat, conform criteriilor stabilite prin ordin al președintelui Agenției Naționale de Administrare Fiscală.
Procedura de înregistrare, la cerere, în scopuri de taxă pe valoarea adăugată, potrivit prevederilor art.316 alin.(12) din Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, este aprobată prin Ordinul președintelui Agenției Naționale de Administrare Fiscală nr. 2011/2016. Întrucât, atât în cuprinsul procedurii, cât și în conținutul unor formulare, aprobate prin acest ordin, este utilizată sintagma „nu justifică intenția și capacitatea de a desfășura activitate economică”, ANAF că este necesară corelarea prevederilor acestui ordin cu modificările aduse Codului fiscal.
De asemenea, este necesară stabilirea unei proceduri prin care să se asigure exercitarea, de către contribuabil, a dreptului de a fi ascultat, potrivit prevederilor art.9 din Codul de procedură fiscală, în situația în care organul fiscal urmează să respingă cererea de reînregistrare în scopuri de TVA.
În plus, este necesară eliminarea, din cuprinsul procedurii și al formularelor aprobate prin acest ordin, a trimiterilor la situația de anulare a înregistrării în scopuri de TVA din cauza stării de inactivitate temporară înscrisă în registrul comerțului, având în vedere abrogarea art.316 alin.(11) lit.b) din Codul fiscal, prin Ordonanța de urgență a Guvernului nr.84/2016 pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul financiar-fiscal.
Resurse:
- Pe acelasi subiect
- Înregistrarea în scopuri de TVA prin opțiune
- Înregistrarea în scopuri de TVA: care va fi procedura pentru respectarea dreptului contribuabilului de a fi ascultat
- Înregistrarea în scopuri de TVA: sintagma "nu justifică intenția și capacitatea de a desfasura activitate economică" va fi eliminată
- Societăților aflate în inactivitate temporară nu li se mai anulează, din oficiu, codul de înregistrare în scopuri de TVA