Diferențe la inventar imobilizări necorporale: exemple, monografii contabile
Publicat la 02.01.2020 in Inventarierea patrimoniului
4080 0 comentarii
În urma procesului de inventariere pot rezulta diferențe la inventar în categoria imobilizărilor necorporale, care trebuie înregistrate că atare. Iată câteva exemple privind modul de înregistrare în contabilitate a diferențelor constatate în categoria imobilizărilor necorporale
Diferenţe la inventar imobilizări necorporale
În ceea ce privește existența imobilizărilor necorporale, se tratează cazurile în care sunt identificate plusurile constatate la inventariere. În fapt, neavând o existentă fizică, nu pot fi determinate lipsuri la inventariere, ci, cel mult, expirarea duratei de utilizare, scoaterea voluntară din uz sau deprecierea.
Exemplu:
Constatare. Având în vedere finalizarea perioadei în care societatea supusă inventarierii a deținut dreptul de utilizare a unui soft informatic, comisia de inventariere a propus scoaterea din evidență a softului în cauză. Valoarea la cost istoric este de 8.000 lei.
Înregistrare. Având în vedere că a expirat durata de utilizare, se subînțelege că imobilizarea a fost integral amortizată, prin urmare amortizarea calculată și înregistrată este în sumă de 8.000 lei. Reflectarea în contabilitate se va face astfel:
2808 |
= |
208 |
8.000 lei |
Exemplu:
Constatare. În urma determinării existenței unui drept asupra unui program informatic, fără ca acesta să se regăsească în evidențele contabile, comisia de inventariere propune recunoașterea acestuia în patrimoniul unității. Propunerea este acceptată și se decide înregistrarea în contabilitate. Evaluarea activului s-a făcut pentru suma de 5.000 lei.
Înregistrare. Plusurile de natura activelor imobilizate se înregistrează prin intermediul contului 4754-Plusuri de inventar de natura imobilizărilor, astfel:
208 |
= |
4754 |
5.000 lei |
Evaluarea imobilizărilor necorporale
În ceea ce privește evaluarea imobilizărilor corporale potrivit principiului prudenței sunt tratate numai diminuările de valoare, nu și creșterea valorii acestora.
Corectarea valorii imobilizărilor și aducerea lor la nivelul valorii de inventar se efectuează, în funcție de tipul de depreciere existentă, fie prin înregistrarea unei amortizări suplimentare, în cazul în care se constată o depreciere ireversibilă, fie prin constituirea sau suplimentarea ajustărilor pentru depreciere, în cazul în care se constată o depreciere reversibila a acestora.
În cazul imobilizărilor corporale, precum și al celorlalte elemente de natura activelor pentru care există constituite ajustări pentru depreciere sau ajustări pentru pierdere de valoare, în listele de inventariere se înscrie valoarea de înregistrare în contabilitate a acestora, mai puțin ajustările pentru depreciere sau pierdere de valoare înregistrate până la data inventarierii, care se compară cu valoarea lor actuală, stabilită cu ocazia inventarierii, pe bază de constatări faptice.
Exemplu:
Constatare. În urma procesului de evaluare, comisia de inventariere constată o depreciere a unui soft informatic (depreciere bazată pe fluxul de numerar viitor generat de activul în cauză) și face propuneri privind reflectarea în contabilitate a deprecierii constatate, propunere care se și acceptă.
Înregistrare. Deprecierile nu se înregistrează prin diminuarea valorii activului supus evaluării ci, în funcție de natura deprecierii, se recunoaște:
- o amortizare suplimentară, în cazul în care deprecierea este ireversibilă (de exemplu deprecierea constatată este de 1.000 lei, calculată ca diferență între valoarea actuală și valoarea netă contabilă)
6813 |
= |
2808 |
1.000 lei |
- o constituire sau suplimentare a unei deprecieri anterioare, în cazul unei deprecieri reversibile (presupunem aceeași valoare ca mai sus)
6813 |
= |
2908 |
1.000 lei |
Obs. În cazul în care anterior procesului de inventariere mai avusese loc o depreciere, această a doua depreciere doar suplimentează valoarea primei deprecieri înregistrate, fără alte efecte.
Atenție: Cheltuielile cu ajustarea pentru deprecierea imobilizărilor nu este deductibilă la calculul impozitului pe profit.
În cazul activelor în care anterior au fost recunoscute deprecieri, dar pentru care nu mai există indicii că aceste deprecieri ar trebui recunoscute, se procedează la anularea deprecierilor astfel înregistrate, pentru cel mult valoarea înregistrată inițial.
Exemplu:
Constatare. În urma unui alt proces de evaluare, comisia de inventariere constată că deprecierea propusă anterior nu mai are bază de susținere și trebuie anulată.
Înregistrare. Anularea deprecierilor anterior înregistrate nu se face prin formula contabilă inițială, în roșu, ci prin recunoașterea unui venit, respectiv:
2908 |
= |
7813 |
1.000 lei |
Important. Atât timp cheltuiala inițială cu înregistrarea deprecierii activului imobilizat a fost considerată nedeductibila la calculul impozitului pe profit, venitul înregistrat cu ocazia anulării deprecierii trebuie considerat un venit neimpozabil la calculul impozitului pe profit.
- Pe acelasi subiect
- Inventarierea patrimoniului 2019 - tot ce trebuie să știi despre procesul de inventariere
- Inventarierea elementelor de trezorerie
- Inventarierea și evaluarea datoriilor
- Inventarierea și evaluarea creanțelor
- Inventarierea bunurilor care nu aparțin societății
- Inventarierea și evaluarea stocurilor de materii prime, materiale, semifabricate, producției în curs de execuție