Inventarierea bunurilor care nu aparțin societății
Publicat la 14.01.2020 in Inventarierea patrimoniului
8085 0 comentarii
Cu ocazia inventarierii trebuie identificate și bunurile și valorile deținute cu orice titlu, aparținând altor persoane juridice sau fizice. Bunurile existente în entitate și aparținând altor entități se inventariază și se înscriu în liste de inventariere distincte.
Cu ocazia inventarierii trebuie identificate și bunurile și valorile deținute cu orice titlu, aparținând altor persoane juridice sau fizice.
Bunuri aparținând altor entități
Bunurile existente în entitate și aparținând altor entități (închiriate, în leasing, în concesiune, în administrare, în custodie, primite în vederea vânzării în regim de consignație, spre prelucrare etc.) se inventariază și se înscriu în liste de inventariere distincte.
Listele de inventariere pentru aceste bunuri trebuie să conțină informații cu privire la:
- numărul actului care stă la baza deținerii bunului supus inventarierii;
- data actului de predare-primire a bunului care face obiectul inventarierii;
- documentului de livrare a bunului;
- alte informații utile.
Atenție!
Entitățile deținătoare ale bunurilor sunt obligate să efectueze inventarierea și să trimită spre confirmare listele de inventariere, după cum proprietarii acelor bunuri sunt obligați să ceară confirmarea privind bunurile existente la terți.
Listele de inventariere cuprinzând bunurile aparținând terților se trimit și persoanei fizice sau juridice, române ori străine, după caz, căreia îi aparțin bunurile respective, în termen de cel mult 15 zile lucrătoare de la terminarea inventarierii, urmând ca proprietarul bunurilor să comunice eventualele nepotriviri în termen de 5 zile lucrătoare de la primirea listelor de inventariere.
În caz de nepotriviri, entitatea deținătoare este obligată să clarifice situația diferențelor respective și să comunice constatările sale persoanei fizice sau juridice căreia îi aparțin bunurile respective, în termen de 5 zile lucrătoare de la primirea sesizării.
Consideram spre evidențiere următorul exemplu:
Exemplu:
Societatea deține în concesiune un teren, pentru care plătește redevențe pe perioada contractului. Suma totală a redevențelor pe perioada contractului de 10 ani este de 20.000 lei.
Din punct de vedere contabil, valoarea totală a redevențelor pentru bunurile pe care societatea le are în concesiune se înregistrează extrabilantier astfel:
D 8036 |
20.000 lei |
Pe măsură plătii acestora, contul se creditează cu sumele achitate. De exemplu, plata redevenței aferente unei luni, în sumă de 167 lei se înregistrează astfel:
612 Cheltuieli cu redevențele, locațiile de gestiune și chiriile |
= |
5121 Conturi la bănci în lei |
167 lei |
Si extrabilantier:
C 8036 |
20.000 lei |
- Pe acelasi subiect
- Inventarierea patrimoniului 2019 - tot ce trebuie să știi despre procesul de inventariere
- Inventarierea elementelor de trezorerie
- Inventarierea și evaluarea datoriilor
- Inventarierea și evaluarea creanțelor
- Inventarierea și evaluarea stocurilor de materii prime, materiale, semifabricate, producției în curs de execuție