Inventarierea patrimoniului: obligație legală dar, mai ales, mijloc de verificare
Publicat la 03.12.2019 in Inventarierea patrimoniului
7472 0 comentarii
Inventarierea patrimoniului este, dincolo de nevoia de a îndeplini o obligație legală, cel mai eficient mijloc de verificare a realității patrimoniului și rezultatelor unei societăți. În acest "episod", câteva aspecte legate de importanța inventarierii.
Inventarierea patrimoniului - obligație legală și mijloc de urmărire
Inventarierea patrimoniului-obligație impusă de Legea contabilității
Obligația inventarierii patrimoniului este prevăzută în Legea contabilității nr. 82/1992.
Astfel, potrivit Art. 7 alin. 1, "Persoanele prevăzute (...) au obligația să efectueze inventarierea generală a elementelor de natura activelor, datoriilor și capitalurilor proprii deținute la începutul activității, cel puțin o dată în cursul exercițiului financiar, precum și în cazul fuziunii, divizării sau lichidării și în alte situații prevăzute de lege".
Persoanele la care se face referire mai sus sunt enumerate în Legea contabilității, fiind vorba de:
- Societățile comerciale, societăți/companii naționale, regii autonome, institute naționale de cercetare-dezvoltare, societăți cooperatiste și alte persoane juridice;
- Instituții publice, asociațiile și alte persoane juridice cu și fără scop patrimonial;
- Subunități fără personalitate juridică, cu sediul în străinătate, care aparțin persoanelor prevăzute anterior, cu sediul în România, precum și subunitățile fără personalitate juridică din România care aparțin unor persoane juridice cu sediul în străinătate au obligația să organizeze și să conducă contabilitatea proprie, potrivit prezentei legi;
- Organismele de plasament colectiv care nu sunt constituite prin act constitutiv, astfel cum sunt prevăzute în legislația pieței de capital, fondurile de pensii facultative, fondurile de pensii administrate privat și alte entități organizate pe baza Codului civil;
- Persoanele fizice care desfășoară activități producătoare de venituri.
Rezultatele inventarierii trebuie reflectate în contabilitate, prin înregistrarea eventualelor diferențe constatate între situația faptică și situația scriptică, aceasta fiind tot o obligație legală a contribuabilului.
Obligația impusă de Reglementările contabile naționale
Totodată, obligația efectuării inventarierii este prevăzută și în OMFP nr. 1.802/2014 (ordinul a înlocuit, începând cu 1 ianuarie 2015, OMFP 3.055/2009) pentru aprobarea reglementărilor contabile privind situațiile financiare anuale individuale și situațiile financiare anuale consolidate, potrivit căruia:
„In scopul întocmirii situațiilor financiare anuale, entitățile trebuie să procedeze la inventarierea și evaluarea elementelor de natura activelor, datoriilor și capitalurilor proprii.”
Normele privind organizarea și efectuarea inventarierii sunt reglementate de OMFP 2.861/2009. Potrivit acestuia, entitățile au obligația să efectueze inventarierea elementelor de natura activelor, datoriilor și capitalurilor proprii deținute, la începutul activității, cel puțin o dată în cursul exercițiului financiar pe parcursul funcționării lor, în cazul fuziunii sau încetării activității, precum și în următoarele situații:
a) la cererea organelor de control, cu prilejul efectuării controlului, sau a altor organe prevăzute de lege;
b) ori de câte ori sunt indicii că există lipsuri sau plusuri în gestiune, care nu pot fi stabilite cert decât prin inventariere;
c) ori de câte ori intervine o predare-primire de gestiune;
d) cu prilejul reorganizării gestiunilor;
e) ca urmare a calamităților naturale sau a unor cazuri de forță majoră;
f) în alte cazuri prevăzute de lege.
Obligația impusă de nevoia de informare
Dincolo de prevederile legale și sancțiunile aplicabile privind obligativitatea inventarierii patrimoniului, fiecare entitate are nevoie să-și asigure conformitatea datelor reale cu cele din contabilitate. Mai mult decât atât, trebuie pus mare accent pe valoarea elementelor care compun patrimoniul unei entități, pentru a preîntâmpina eventuale deprecieri care ar permite o supraevaluare a elementelor de activ sau o subevaluare a elementelor de capitaluri proprii și datorii. S-ar putea denatura așadar poziția reală a societății, măsurată pe baza situațiilor financiare.
Datele eronate pot influența utilizatorii de informații financiare în luarea deciziilor. Din acest motiv, inventarierea (inventariere fizică și evaluare) asigură conformitatea datelor cuprinse în situațiile financiare cu realitatea specifică societății.
Generalități
În scopul întocmirii situațiilor financiare anuale, entitățile trebuie să procedeze la inventarierea și evaluarea elementelor de natura activelor, datoriilor și capitalurilor proprii.
În situațiile financiare anuale, elementele de natura activelor, datoriilor și capitalurilor proprii se reflectă și se evaluează la valoarea contabilă, pusă de acord cu rezultatele inventarierii.
Inventarierea elementelor de natura activelor, datoriilor și capitalurilor proprii reprezintă ansamblul operațiunilor prin care se constată existența tuturor elementelor respective, cantitativ - valoric sau numai valoric, după caz, la data la care aceasta se efectuează.
Inventarierea are ca scop principal stabilirea situației reale a tuturor elementelor de natura activelor, datoriilor și capitalurilor proprii ale fiecărei entități, precum și a bunurilor și valorilor deținute cu orice titlu, aparținând altor persoane juridice sau fizice, în vederea întocmirii situațiilor financiare anuale care trebuie să ofere o imagine fidelă a poziției financiare și a performanței entității pentru respectivul exercițiu financiar.
În cazul în care, în situațiile enumerate mai sus, sunt inventariate toate elementele de natura activelor dintr-o gestiune, aceasta poate ține loc de inventariere anuală, cu aprobarea administratorului, a ordonatorului de credite sau a persoanei care are obligația gestionarii entității, cu respectarea prevederilor pct. 4 alin. (4).
Inventarierea anuală a elementelor de natura activelor, datoriilor și capitalurilor proprii se face, de regulă, cu ocazia încheierii exercițiului financiar, avându-se în vedere și specificul activității fiecărei entități.
În scopul efectuării inventarierii, conducerea entității trebuie să stabilească proceduri proprii, cu respectarea prevederilor
Înapoi la pagina principală Inventarierea patrimoniului 2017
- Pe acelasi subiect
- Inventarierea patrimoniului 2019 - tot ce trebuie să știi despre procesul de inventariere
- Inventarierea elementelor de trezorerie
- Inventarierea și evaluarea datoriilor
- Inventarierea și evaluarea creanțelor
- Inventarierea bunurilor care nu aparțin societății
- Inventarierea și evaluarea stocurilor de materii prime, materiale, semifabricate, producției în curs de execuție