Reguli, limitari si restrictii in procesul de inventariere
Publicat la 03.12.2019 in Inventarierea patrimoniului
6250 0 comentarii
Anumite reguli, limitări și restricții sunt prevăzute în cadrul procesului de realizare a inventarierii. Fiecare dintre agenții economici care sunt obligați să facă inventarierea patrimoniului trebuie să țină seama de aceste prevederi.
În vederea controlului asupra bunurilor, dar și pentru asumarea de răspundere, toate elementele de natura activelor trebuie să fie date în răspundere gestionară sau în folosință, după caz, salariaților ori administratorilor entității.
Astfel, trebuie să existe asigurări, înaintea începerii procedurilor de inventariere, că pentru fiecare element patrimonial de natura activelor este desemnat un responsabil.
Atribuirea răspunderii gestiunii patrimoniului uneia sau mai multor persoane depinde în mare parte de mărimea societății.
Astfel, dacă în general inventarierea patrimoniului se realizează de către o comisie de inventariere, special numită în acest sens, la entitățile al căror număr de salariați este redus, inventarierea poate fi efectuată de către o singură persoană. În această situație, răspunderea pentru corectitudinea inventarierii revine administratorului, ordonatorului de credite sau altei persoane care are obligația gestionarii entității respective.
Totodată, deși când vorbim de inventariere ne referim în special la data de sfârșit a exercițiului financiar (cel mai adesea anul calendaristic), la entitățile cu activitate complexă, bunurile pot fi inventariate și înaintea datei de încheiere a exercițiului financiar, cu condiția asigurării valorificării și cuprinderii rezultatelor inventarierii în situațiile financiare anuale întocmite pentru exercițiul financiar respectiv.
Exemplu:
Din cauza volumului, dar și a numărului mare de produse, inventarierea pentru mărfurile unei societăți s-a stabilit a se realiză la data de 30 noiembrie – dată la care toate cantitățile au fost identificate și comparate cu datele scriptice din contabilitate. La această dată trebuie efectuate ajustările rezultate urmare a eventualelor diferențe constatate între situația faptică și cea scriptică din contabilitate.
Mai mult decât atât, valoarea stocurilor faptice inventariate și înscrise în listele de inventariere trebuie actualizată cu intrările și ieșirile de bunuri din perioada cuprinsă între data inventarierii (în exemplul nostru 30 noiembrie) și data încheierii exercițiului financiar.
Așadar, rezultatele inventarierii se cuprind astfel în situațiile financiare întocmite pentru data de 31 decembrie.
O situație aparte se întâlnește în cazul entităților care, potrivit legii contabilității, au stabilit exercițiul financiar diferit de anul calendaristic. Spre exemplu, anul financiar liber ales, care are la bază regula grupului, este cuprins între 1 martie și 28/29 februarie anul următor. În cazul acestor entități, inventarierea trebuie organizată și efectuată astfel încât rezultatele acesteia să fie cuprinse în situațiile financiare întocmite pentru exercițiul financiar stabilit.
Restricții și limitări
În organizarea operațiunilor de inventariere a patrimoniului trebuie să se aibă în vedere o serie de elemente specifice, restricții, limitări. Astfel, următoarele condiții trebuie respectate respectate:
- Din comisia de inventariere nu pot face parte gestionarii depozitelor supuse inventarierii, contabilii care țin evidența gestiunii respective și nici auditorii interni sau statutari;
- Prin proceduri interne, entitățile pot stabili ca la efectuarea operațiunilor de inventariere să participe și contabilii care țin evidența gestiunii respective, fără ca aceștia să facă parte din comisie;
- Membrii comisiilor de inventariere nu pot fi înlocuiți decât în cazuri bine justificate și numai prin decizie scrisă, emisă de către cei care i-au numit;
- În condițiile în care entitățile nu au niciun salariat care să poată efectua operațiunea de inventariere, aceasta se efectuează de către administratori;
- Pe toată durata inventarierii, programul și perioada inventarierii se afișează la loc vizibil.
- Pe acelasi subiect
- Inventarierea patrimoniului 2019 - tot ce trebuie să știi despre procesul de inventariere
- Inventarierea elementelor de trezorerie
- Inventarierea și evaluarea datoriilor
- Inventarierea și evaluarea creanțelor
- Inventarierea bunurilor care nu aparțin societății
- Inventarierea și evaluarea stocurilor de materii prime, materiale, semifabricate, producției în curs de execuție