Inventarierea și evaluarea imobilizărilor corporale
Publicat la 17.12.2019 in Inventarierea patrimoniului
9575 0 comentarii
Inventarierea imobilizărilor corporale și evaluarea cu ocazia inventarierii, se fac ținând seama de valoarea de inventar, utilitatea bunului, starea acestuia și prețul pieței. Iată care sunt elementele de care trebuie să ținem seama în procesul de inventariere a imobilizărilor corporale.
Inventarierea imobilizărilor corporale
Terenuri
Inventarierea terenurilor se efectuează pe baza documentelor care atestă dreptul de proprietate al acestora și a altor documente, potrivit legii.
Clădiri
Clădirile se inventariază prin identificarea lor pe baza titlurilor de proprietate și a dosarului tehnic al acestora.
Construcții și echipamente speciale
Construcțiile și echipamentele speciale cum sunt: rețelele de energie electrică, termică, gaze, apă, canal, telecomunicații, căile ferate și altele similare se inventariază potrivit regulilor stabilite de deținătorii acestora.
Alte active corporale imobilizate
În privința tuturor celorlalte active imobilizate, se va avea în vedere identificarea fizică a acestora, precum și stadiul fizic în care se află.
În privința plusurilor / minusurilor determinate fizic, cu ocazia inventarierii se consideră următoarele exemple:
Exemplul 1
Ipoteză. Comisia de inventariere de inventariere constată existența unui echipament care nu există înregistrat în evidențele contabile și căruia nu i se cunoaște proveniența. Există informații că activul este utilizat în unitate de mai multe luni de zile (presupunere: la începutul anului un echipament aflat în garanție a fost înlocuit de producător. Echipamentul vechi a fost scos din uz și eliminat din evidențele contabile, fără ca echipamentul nou să fie înregistrat ca intrat).
Soluție. Comisia de inventariere consemnează acest fapt, făcând precizări privind înregistrarea lui în contabilitate.
Exemplul 2
Ipoteză. Urmare a comparării evidențelor faptice cu listele puse la dispoziție de departamentul de contabilitate, se constată lipsa unui echipament.
Soluție. Comisia de inventariere consemnează lipsa echipamentului și face propuneri privind scoaterea lui din evidență. În paralel, se consideră și situația în care, urmare a investigațiilor făcute, responsabilitatea pentru dispariția echipamentului aparține unuia dintre salariați, căruia i se și impută contravaloarea acestuia.
Imobilizări corporale aflate în afara entității
Imobilizările corporale care în perioada inventarierii se află în afara entității (vapoare, locomotive, vagoane, avioane, autovehicule etc.), plecate în cursă de lungă durată, mașinile de forță și utilajele energetice, mașinile, utilajele și instalațiile de lucru, aparatele și instalațiile de măsurare, control și reglare și mijloacele de transport date pentru reparații în afara entității se inventariază înaintea ieșirii lor temporare din gestiunea entității sau prin confirmare scrisă primită de la entitatea unde acestea se găsesc, potrivit procedurilor proprii aprobate.
Exemplu:
Ipoteză. În urma procedurilor de confirmare, cu terții, a bunurilor aflate în proprietatea societății dar în utilizarea temporară de către aceștia, comisia de inventariere constată, în cazul unui partener, confirmarea bunurilor, cu excepția unui container, pe care partenerul nu îl confirmă.
Soluție. Nu există indicii privind motivul lipsei acestuia; din această cauză, comisia de inventariere propune scoaterea acestuia din evidență.
Evaluarea imobilizărilor corporale
Evaluarea imobilizărilor corporale, cu ocazia inventarierii, se face la valoarea de inventar, stabilită de comisia de inventariere, sau de evaluatori autorizați, potrivit legii. Fac obiectul evaluării și imobilizările în curs de execuție.
Corectarea valorii imobilizărilor corporale și aducerea lor la nivelul valorii de inventar se efectuează, în funcție de tipul de depreciere existentă, fie prin înregistrarea unei amortizări suplimentare, în cazul în care se constată o depreciere ireversibilă, fie prin constituirea sau suplimentarea ajustărilor pentru depreciere, în cazul în care se constată o depreciere reversibilă a acestora.
Evaluarea imobilizărilor corporale se efectuează la cost, mai puțin amortizarea și ajustările cumulate din depreciere, sau la valoarea reevaluată, aceasta fiind valoarea justă la data reevaluării, mai puțin orice amortizare cumulată și orice pierderi din depreciere cumulate.
În cazul imobilizărilor corporale pentru care există constituite ajustări pentru depreciere sau ajustări pentru pierdere de valoare, în listele de inventariere se înscrie valoarea de înregistrare în contabilitate a acestora, mai puțin ajustările pentru depreciere sau pierdere de valoare înregistrate până la data inventarierii, care se compară cu valoarea lor actuală, stabilită cu ocazia inventarierii, pe baza de constatări faptice.
Dacă o imobilizare corporală complet amortizată mai poate fi folosită, cu ocazia reevaluării acesteia i se stabilește o nouă valoare și o nouă durată de utilizare economică, corespunzătoare perioadei estimate a se folosi în continuare.
Pot fi avute în vedere următoarele exemple:
Exemplul 1
Ipoteză. Se constată degradarea totală, în timpul perioadei normale de amortizare, a unui utilaj aparținând societății.
Soluție. Degradarea este ireversibilă și se propune scoaterea lui din funcțiune.
Exemplul 2
Ipoteză. Pentru un al doilea utilaj supus procesului de inventariere, se constată o scădere de valoare generată de conjunctura economică și de cererea pe piață de astfel de produse.
Soluție. Specialiștii din cadrul comisiei de inventariere cuantifică pierderea de valoarea și propun înregistrarea unei deprecieri.
Exemplul 3
Ipoteză. Pentru un al treilea utilaj pentru care, cu un an în urmă a fost înregistrată o depreciere, se constată ca diminuarea de valoare nu mai este necesară și că trebuie anulată.
Soluție. Comisia de inventariere propune anularea deprecierii înregistrată în anul anterior, nemaiexistând motiv pentru menținerea valorii diminuate.
Exemplul 4
Ipoteză. Condițiile pieței conduc la concluzia că un teren aparținând societății ar avea o valoare mai mare decât cea la care este recunoscut în unitate.
Soluție. Cu toate acestea, în virtutea principiului prudenței, nu se propune înregistrarea în contabilitate a plusului de valoarea constatat.
Exemplul 5
Ipoteză. Comisia de inventariere constată existența unui echipament pentru care durata de utilizare s-a finalizat în cursul exercițiului financiar. Totodată, se apreciază, de specialiștii din componența comisiei de inventariere, că utilajul mai poate funcționa în continuare încă un an de zile, apreciindu-se și o valoarea a acestuia, actuală, de X lei.
Soluție. Comisia de inventariere propune înregistrarea plusului de valoare și recunoașterea deprecierii lui în anul financiar următor.
Imobilizări corporale achiziționate cu plata în valută
Elementele de natura imobilizărilor corporale achiziționate cu plata în valută și înregistrate la cost istoric trebuie prezentate în situațiile financiare anuale utilizând cursul de schimb valutar de la data efectuării tranzacției.
Totuși, în cazul activelor corporale achiziționate cu plata în valută și înregistrate la valoarea justă (de exemplu, care au fost reevaluate) trebuie prezentate în situațiile financiare anuale la această valoare.
Atunci când se efectuează reevaluarea imobilizărilor corporale, mișcările diverselor elemente de imobilizări se prezintă începând cu costul de achiziție sau costul de producție, modificat ca rezultat al reevaluării. În acest scop, valoarea reevaluată se substituie valorii de intrare a imobilizărilor corporale.
Imobilizările trebuie să facă obiectul ajustărilor de valoare, indiferent dacă duratele lor de utilizare economică sunt limitate sau nu, astfel încât acestea să fie evaluate la cea mai mică valoare atribuibilă acestora la data bilanțului, dacă se estimează ca reducerea valorii acestora este permanentă.
Aceste ajustări de valoare trebuie înregistrate în contul de profit și pierdere și prezentate distinct în notele explicative, dacă acestea nu au fost prezentate separat în contul de profit și pierdere.
Evaluarea la valorile minime nu poate fi continuată dacă nu mai sunt aplicabile motivele pentru care au fost făcute ajustările respective.
În cazul imobilizărilor corporale, la determinarea pierderilor din depreciere pot fi avute în vedere, de către evaluatori independenți sau personalul entității, și alte metode de evaluare (de exemplu: metode bazate pe fluxuri de numerar).
Evaluarea imobilizărilor corporale la data bilanțului se efectuează la cost, mai puțin amortizarea și ajustările cumulate din depreciere, sau la valoarea reevaluată, aceasta fiind valoarea justă la data reevaluării, mai puțin orice amortizare ulterioară cumulată și orice pierderi din depreciere ulterioare cumulate.
În vederea întocmirii situațiilor financiare anuale, utilizatorii bunurilor luate în leasing financiar sau operațional inventariază și transmit societății de leasing lista bunurilor deținute în baza contractelor de leasing.
Imobilizări corporale în curs de aprovizionare
Potrivit OMFP nr. 1802 / 2014 - reglementările contabile, sunt reflectate distinct în contabilitate, acele imobilizări corporale cumpărate, pentru care s-au transferat riscurile și beneficiile aferente, dar care sunt în curs de aprovizionare (grupa 22-Imobilizări corporale în curs de achiziționare din planul de conturi general).
Astfel de elemente trebuie inventariate distinct și incluse în listele de inventariere, pentru asigurarea conformității situației scriptice cu situația faptică.
Pot fi avute în vedere următoarele exemple:
Exemplul 1
Ipoteză. În cazul unui proces de achiziție, pentru bunurile care fac obiectul achiziției a fost semnat contractul, riscurile și beneficiile asupra bunurilor au fost transferate, dar bunurile se află, la data efectuării inventarierii, într-un depozit al transportatorului care asigură transportul bunurilor de la furnizor la beneficiar.
Soluție. Comisia de inventariere se asigură de existența bunurilor, prin confirmarea cu transportatorul care admite că deține bunurile la care se face referire. Se întocmesc liste de inventariere separate.
Exemplul 2
Ipoteză. Urmare a corespondenței cu transportatorul (obiectul transportului îl reprezintă 10 calculatoare), se primește confirmarea doar pentru 9 bucăți, transportatorul pretinzând că doar aceste 9 bucăți au fost încărcate de la furnizor.
Soluție. Comisia de inventariere identificarea cauzei care a dus la lipsa unui calculator, propunând, pentru cazul în care nu este identificat, fie imputarea sa, fie recunoașterea în costurile societății.
Imobilizări corporale în curs de execuție
În listele de inventariere a imobilizărilor necorporale și corporale, aflate în curs de execuție, se menționează pentru fiecare obiect în parte, pe baza constatării la față locului: denumirea obiectului și valoarea determinată potrivit stadiului de execuție, pe baza valorii din documentația existentă (devize), precum și în funcție de volumul lucrărilor realizate la data inventarierii. Materialele și utilajele primite de la beneficiari pentru montaj și neincorporate în lucrări se inventariază separat.
Investițiile puse în funcțiune total sau parțial, cărora nu li s-au întocmit formele de înregistrare ca imobilizări corporale, se înscriu în liste de inventariere distincte.
De asemenea, lucrările de investiții care nu se mai execută, fiind sistate sau abandonate, se înscriu în liste de inventariere distincte, menționându-se cauzele sistării sau abandonării, aprobarea de sistare ori abandonare și măsurile ce se propun în legătură cu aceste lucrări.
Pot fi avute în vedere următoarele exemple:
Exemplul 1
Ipoteză. În evaluarea efectuată asupra activelor imobilizate în curs de execuție, comisia de inventariere constată un stadiu mai avansat al producției (evaluarea a fost făcută valoric, ca procent din costul total estimat). Așadar, față de evaluarea inițială, comisia de inventariere consideră realizat un nou stadiu de producție.
Soluție. Comisia de inventariere propune înregistrarea plușului de valoarea astfel încât sa fie evaluată, în mod corect, producția în curs la momentul inventarierii
Exemplul 2
Ipoteză. În determinarea procesului de inventariere, verificarea stadiului fizic a unei activități de investiție oferă indicii privind degradarea bunului deja realizat dar nefinalizat, valoarea să exprimată în costuri curente fiind mult mai mică.
Soluție. Comisia de inventariere face propuneri privind diminuarea valorii respectivei imobilizări corporale aflate în curs.
Înapoi la pagina principală Inventarierea patrimoniului 2017
- Pe acelasi subiect
- Inventarierea patrimoniului 2019 - tot ce trebuie să știi despre procesul de inventariere
- Inventarierea elementelor de trezorerie
- Inventarierea și evaluarea datoriilor
- Inventarierea și evaluarea creanțelor
- Inventarierea bunurilor care nu aparțin societății
- Inventarierea și evaluarea stocurilor de materii prime, materiale, semifabricate, producției în curs de execuție