Inventarierea și evaluarea imobilizărilor necorporale
Publicat la 17.12.2019 in Inventarierea patrimoniului
6488 0 comentarii
Inventarierea imobilizărilor necorporale se efectuează prin constatarea existenței și apartenenței acestora la entitățile deținătoare, prin dovedirea existenței acestora pe bază titlurilor de proprietate sau a altor documente juridice de atestare a unor drepturi legale.
Existența drepturilor legale asupra imobilizărilor necorporale
Inventarierea imobilizărilor necorporale se efectuează prin constatarea existenței și apartenenței acestora la entitățile deținătoare, iar în cazul brevetelor, licențelor, mărcilor de fabrică și al altor imobilizări necorporale este necesară dovedirea existenței acestora pe bază titlurilor de proprietate sau a altor documente juridice de atestare a unor drepturi legale.
Exemplu:
Ipoteză. În urma activității de inventariere a drepturilor asupra activelor intangibile, se constată, în baza contractului analizat, finalizarea perioadei în care societatea a deținut dreptul de utilizare a unui soft informatic.
Soluție. În acest caz, comisia de inventariere va face mențiuni privind scoaterea din evidență a soft-ului în cauză.
Exemplu:
Ipoteză. Documentele analizate de comisia de inventariere stabilesc existența unui drept asupra unui program informatic, fără ca acesta să se regăsească în contabilitate.
Soluție. În acest din urmă caz, comisia de inventariere face mențiuni privind recunoașterea în patrimoniul entității a activului în cauză.
Evaluarea imobilizărilor din această categorie, cu ocazia inventarierii, se face la valoarea de inventar, stabilită de comisia de inventariere sau de evaluatori autorizați.
Corectarea valorii imobilizărilor și aducerea lor la nivelul valorii de inventar se efectuează, în funcție de tipul de depreciere existentă, fie prin înregistrarea unei amortizări suplimentare, în cazul în care se constată o depreciere ireversibilă, fie prin constituirea sau suplimentarea ajustărilor pentru depreciere, în cazul în care se constată o depreciere reversibilă a acestora.
În cazul imobilizărilor corporale, precum și al celorlalte elemente de natura activelor pentru care există constituite ajustări pentru depreciere sau ajustări pentru pierdere de valoare, în listele de inventariere se înscrie valoarea de înregistrare în contabilitate a acestora, mai puțin ajustările pentru depreciere sau pierdere de valoare înregistrate până la data inventarierii, care se compară cu valoarea lor actuală, stabilită cu ocazia inventarierii, pe bază de constatări faptice.
Exemplu:
Ipoteză. În timpul procesului de inventariere, analizând bunurile existente în patrimoniul societății, comisia de inventariere constată o depreciere accentuată a unui soft informatic, datorată de apariția unei versiuni similare, dar mult mai performantă. Așadar, la nivelul pieței, valoarea softului considerat s-a diminuat semnificativ.
Soluție. Comisia de inventariere face propuneri privind reflectarea în contabilitate a deprecierii constatate.
Obs. Se ia în calcul și posibilitatea ca anterior acestei propuneri să mai fi existat o propunere similară de înregistrare a unei deprecieri.
Exemplu:
Ipoteză. Analizând condițiile pieței, comisia de inventariere constată, pentru un brevet deținut de societate, că deprecierea recunoscută anterior, cu ocazia unei alte evaluări, nu mai are obiect și trebuie anulată.
Soluție. Din acest motiv, propune anularea deprecierii anterior înregistrare, pentru a reflecta activul la valoarea reală de piață.
Imobilizări necorporale achiziționate cu plata în valută
Elementele de natura imobilizărilor necorporale achiziționate cu plata în valută și înregistrate la cost istoric trebuie inventariate și prezentate în situațiile financiare anuale utilizând cursul de schimb valutar de la data efectuării tranzacției.
În cazul imobilizărilor necorporale, la determinarea eventualelor pierderi din depreciere pot fi avute în vedere, și alte metode de evaluare (de exemplu: metode bazate pe fluxuri de numerar).
Pentru a stabili dacă există deprecieri ale imobilizărilor necorporale, pot fi luate în considerare surse externe și interne de informații.
La sursele externe de informații se încadrează aspecte precum:
- pe parcursul perioadei, valoarea de piață a activului a scăzut semnificativ mai mult decât ar fi fost de așteptat ca rezultat al trecerii timpului sau utilizări;
- pe parcursul perioadei au avut loc modificări semnificative, cu efect negativ asupra entității, sau astfel de modificări se vor produce în viitorul apropiat asupra mediului tehnologic, comercial, economic sau juridic în care entitatea își desfășoară activitatea sau pe piața căreia îi este dedicat activul etc.
Din sursele interne de informații se exemplifica următoarele elemente:
- există indicii de uzură morală a imobilizării;
- pe parcursul perioadei au avut loc modificări semnificative, cu efect negativ asupra entității, sau astfel de modificări se vor produce în viitorul apropiat, în ceea ce privește gradul sau modul în care imobilizarea este utilizată sau se așteptă să fie utilizată. Astfel de modificări includ: situațiile în care imobilizarea devine neproductivă, planurile de restructurare sau de întrerupere a activității căreia îi este dedicată imobilizarea;
- raportările interne pun la dispoziție indicii cu privire la faptul ca rezultatele economice ale unei imobilizări sunt sau vor fi mai slabe decât cele scontate.
Indicii de depreciere a imobilizarilor necorporale
Indiciile de depreciere a imobilizărilor, puse la dispoziție de raportările interne, includ:
- fluxul de numerar necesar pentru achiziționarea unei imobilizări similare, pentru exploatarea sau întreținerea imobilizării este semnificativ mai mare decât cel prevăzut inițial în buget;
- rezultatul din exploatare generat de imobilizare este vizibil inferior celui prevăzut în buget;
- o scădere semnificativă a profitului din exploatare prevăzut în buget, respectiv o creștere semnificativă a pierderilor prevăzute în buget, generate de imobilizare etc.
Deciziile privind reluarea unor deprecieri înregistrate în conturile de ajustări au la bază constatările comisiei de inventariere. Pot exista și unele indicii că o pierdere din depreciere recunoscută în perioadele anterioare pentru o imobilizare necorporală nu mai există sau s-a redus. La această evaluare se ține cont de surse externe și interne de informații.
În categoria surselor externe de informații se pot încadra următoarele:
- valoarea de piață a imobilizării a crescut semnificativ în cursul perioadei;
- în cursul perioadei au avut loc modificări semnificative cu efect favorabil asupra entității sau se estimează că astfel de modificări se vor produce în viitorul apropiat, în mediul tehnologic, comercial, economic sau juridic în care entitatea își desfășoară activitatea sau pe piața căreia îi este dedicat activul etc.
Dintre sursele interne de informații se exemplifica următoarele:
- pe parcursul perioadei au avut loc modificări semnificative, cu efect favorabil asupra entității, sau astfel de modificări se vor produce în viitorul apropiat în ceea ce privește gradul sau modul în care imobilizarea este utilizată sau se așteptă să fie utilizată. Aceste modificări includ costurile efectuate în timpul perioadei pentru a îmbunătăți și a crește performanța imobilizării sau pentru a restructura activitatea căreia îi aparține imobilizarea;
- raportările interne dovedesc faptul că performanță economică a unei imobilizări este sau va fi mai bună decât s-a prevăzut inițial etc.
Înapoi la pagina principală Inventarierea patrimoniului 2017
- Pe acelasi subiect
- Inventarierea patrimoniului 2019 - tot ce trebuie să știi despre procesul de inventariere
- Inventarierea elementelor de trezorerie
- Inventarierea și evaluarea datoriilor
- Inventarierea și evaluarea creanțelor
- Inventarierea bunurilor care nu aparțin societății
- Inventarierea și evaluarea stocurilor de materii prime, materiale, semifabricate, producției în curs de execuție