Operațiuni derulate în 2017, nefacturate până la 31 decembrie 2017. Vezi ce obligații ai
Publicat la 16.01.2018 in Inventarierea patrimoniului
8129 0 comentarii
În trecut era denumit principiul independenței exercițiului. Acum se numește principiul contabilității de angajamente. Este, în fapt, același principiu care te obligă să înregistrezi în 2017 toate operațiunile care au avut loc în 2017, chiar dacă nu au fost facturate până la data de 31 decembrie.
Fie că este vorba despre servicii prestate / primite, de penalități, dobânzi, reduceri comerciale (primite sau acordate), dacă fac referire la anul 2017 și încă nu s-au facturat până la data de 31 Decembrie, veniturile / cheltuielile trebuie recunoscute în anul 2017 în baza contabilității de angajamente.
În realizarea prezentelor exemple se presupune că anul financiar corespunde cu anul calendaristic:
- Costuri de exploatare, curente, din categoriile: energie electrică, gaze, telefonie fixă și mobilă, întreținere;
- Costuri reprezentând dobânzi, majorări și penalități de întârziere facturate după data închiderii anului fiscal dar care se referă la anul fiscal încheiat;
- Costuri financiare (dobânzi, comisioane);
- Reduceri comerciale acordate ulterior livrării.
Costuri de exploatare curente din categoriile: energie electrică, gaze, telefonie fixă și mobilă, întreținere
În realizarea acestui obiectiv se va avea în vedere identificarea tuturor costurilor facturate după data de 31 decembrie, dar care fac referire (total sau parțial) la perioade dinainte de data de 31 decembrie. Acolo unde este posibil, informațiile se iau din documentele emise de furnizori / prestatori. În caz contrar, se va estima valoarea ce trebuie recunoscută drept cheltuiala în timpul exercițiului financiar.
Exemplu:
În acest caz se au în vedere toate serviciile prestate cu caracter de continuitate pentru care facturarea se face ulterior datei de 31 decembrie.
Spre exemplu, factura pentru telefoanele mobile se emite în 3 ianuarie anul următor și cuprinde, pe lângă abonamentul lunii ianuarie, convorbirile aferente lunii decembrie. Costurile convorbirilor se vor recunoaște în anul curent.
626 |
= |
408 |
Valoare convorbiri |
4428 |
= |
408 |
TVA aferentă |
Atunci când datele nu pot fi cunoscute cu exactitate (factura se emite la un termen mai îndepărtat de data limită 31 decembrie) se fac estimări pe baza datelor cunoscute din trecut.
Costuri de exploatare curente reprezentând alte servicii care fac referire la perioada trecută și pentru care nu au fost emise facturi până la sfârșitul anului
În anumite situații este posibilă realizarea unui serviciu în cursul unui an și facturarea acestuia la o dată ulterioară datei limită a anului (după data de 31 decembrie). În acest caz, costurile reprezentând contravaloarea serviciilor (situația nu este valabilă în cazurile în care valoarea se capitalizează) se vor recunoaște în totalitate sau parțial (prin directa proporționalitate) pe costuri în perioada fiscală la care se referă.
Exemplu:
Este vorba de facturi emise în anul următor dar prin care se facturează servicii aferente anului curent. Pe baza datelor din factura, la 31 decembrie se înregistrează costurile, respectiv:
6XX |
= |
408 |
Valoare servicii |
4428 |
= |
408 |
TVA aferentă |
Costuri reprezentând dobânzi, majorări și penalități de întârziere facturate de furnizori după data închiderii anului fiscal, dar care se referă la anul fiscal încheiat
În derularea relațiilor comerciale cu partenerii (furnizori) contractele pot prevedea majorări pentru plata cu întârziere. Pentru sfârșitul anului fiscal se va avea în vedere identificarea tuturor datoriilor restante și se vor analiza contractele pentru care există clauze de penalități / majorări de întârziere. Majorările / penalitățile astfel calculate vor fi recunoscute în anul fiscal la care se referă.
Exemplu:
Se au în vedere eventualele facturi de penalități emise după data de 31 decembrie, dar care se referă în totalitate sau doar în parte și la anul curent. În cazul în care perioada pentru care se facturează penalitățile se întinde pe doi ani fiscali diferiți, se are în vedere stabilirea, pe bază de directă proporționalitate, a sumelor aferente fiecărui an.
Spre exemplu, facturarea de penalități, în sumă de 3.000 lei pentru perioada de 30 zile cuprinsă între data de 20 decembrie anul curent și 20 ianuarie anul următor, aferentă aceluiași debit, se va împarți astfel:
- 20 zile pentru luna decembrie anul curent (2.000 lei)
- 10 zile pentru luna ianuarie anul următor (1.000 lei)
La 31 decembrie se vor înregistra penalitățile aferente anului curent, respectiv 2.000 lei, astfel:
6588 |
= |
408 |
Valoare penalitati |
Majorări la bugetul de stat calculate până la data închiderii anului fiscal
Se analizează debitele curente / restante, fișa pe plătitor, se determină și înregistrează, dacă este cazul, dobânzile și penalitățile de întârziere datorate, potrivit legii, pentru datoriile neachitate. Se au în vedere autoritățile fiscale, autoritățile locale, alte autorități publice.
Exemplu:
Sumele reprezentând penalități calculate pentru plată cu întârziere a debitelor către bugetul de stat, bugetul asigurărilor sociale, TVA, impozite și taxe locale sau alte debite se vor calcula și înregistra la sfârșitul anului curent, conform prevederilor legale.
6588 |
= |
4481 |
Val. penalități |
Costuri financiare (dobânzi, comisioane)
În general în acesta categorie se includ costurile cu dobânzile la creditele contractate de societate pentru care se datorează dobânzi. Dobânzile astfel datorate trebuie calculate și înregistrate în contabilitate astfel încât să afecteze rezultatul fiscal al perioadei la care se referă.
Exemplu:
Este vorba în special de dobânzi calculate, integral sau parțial pentru anul curent și achitate după închiderea anului curent sau încă rămase neachitate. Se va avea în vedere calculul tuturor dobânzilor pentru împrumuturile contractate, până la 31 decembrie și înregistrarea acestora în anul fiscal la care se referă.
Spre exemplu, pentru un împrumut pentru care dobânda se plătește lunar și are scadența pe data de 10 ale fiecărei luni, o dobânda de 6.000 lei aferentă ultimelor 30 zile cu scadență la 10 ianuarie anul următor va fi împărțită astfel:
- 20 zile pentru decembrie anul curent (4.000 lei)
- 10 zile pentru Ianuarie anul următor (2.000 lei)
Reduceri comerciale acordate ulterior livrării
În acest caz se are în vedere identificarea tuturor operațiunilor reprezentând reduceri comerciale acordate pentru operațiuni efectuate în timpul anului fiscal și facturate la o dată ulterioară datei de 31 decembrie, respectiv data limită a anului fiscal. În cazul în care reducerea comercială se referă la operațiuni derulate într-o perioadă ce se încadrează în doi ani fiscali diferiți, se va avea grijă să se facă o directă proporționalitate pentru a se putea atribui fiecărui an fiscal partea din reducere corespunzătoare.
Exemplu:
La sfârșitul lunii ianuarie anul următor societatea acordă o reducere comercială de 2.000 lei pentru livrări efectuate în timpul semestrului II anul curent. Reducerea acordată trebuie recunoscută la sfârșitul anului curent, fiind aferentă semestrului II al aceluiași an. Pentru a reflecta reducerea în contul anului fiscal la care se referă, se înregistrează factura ce urmează a fi emisă:
709 |
= |
418 |
2.000 lei |
418 |
= |
4428 TVA neexigibilă |
- 480 lei |
În cazul în care reducerea se referă parțial la anul curent și parțial la anul următor se atribuie fiecărei perioade (pe baze de directă proporționalitate) suma cuvenită.
Operațiuni realizate / determinate ulterior datei de 31 decembrie cu efect asupra rezultatului anului curent
În realizarea acestor sarcini se vor avea în vedere procedurile specifice în special închiderii exercițiului financiar, și nu numai, cu efect asupra anului fiscal încheiat la 31 decembrie.
Analiza va fi detaliată pe două nivele, respectiv "Venituri" și "Cheltuieli". Nu sunt analizate aspectele specifice închiderii exercițiului financiar, ci doar aspectele care au efect asupra rezultatului fiscal pentru anul fiscal corespondent.
Venituri
În materie de venituri, cel mai probabil venituri reprezentând reduceri primite, se va avea în vedere recunoașterea acestora în anul curent în măsura în care acestea se referă la perioada în cauză. Cel mai probabil, în această categorie se vor recunoaște reducerile primite pentru perioada luată în calcul. Recunoașterea reducerilor primite se va face în anul fiscal încheiat direct proporțional, având la bază un algoritm care să genereze rezultate cât mai apropiate de realitate.
Exemplu:
Pentru volumul tranzacțiilor realizate în perioada martie N-februarie N+1, un furnizor acordă o reducere de 12.000 lei. Problema în acest caz constă în faptul că suma de 12.000 lei se referă la 10 luni din exercițiul financiar N și 2 luni din exercițiul financiar N+1 și trebuie recunoscute ca atare.
Se vor alege baze de raportare:
Volumul tranzacțiilor
Perioada de referință este marți N-februarie N+1. Valoarea tranzacțiilor se prezintă astfel:
- Noiembrie N: 300.000 lei
- Decembrie N: 500.000 lei
- Ianuarie N+1: 300.000 lei
- Februarie N+1: 100.000 lei
Așadar, în anul N, volumul tranzacțiilor a fost de 800.000 lei, iar în anul N+1 de 400.000 lei, prin urmare, prin directă proporționalitate, se vor aloca, din venituri:
- 8.000 lei pentru anul N;
- 4.000 lei pentru anul N+1.
Perioada derulării tranzacțiilor
Dacă nu se poate identifica valoarea tranzacțiilor, în condițiile în care au fost efectuate lunar achiziții, în cantități comparabile, alocarea se poate face în funcție de numărul de luni:
- 10.000 lei pentru anul N, aferenți celor 10 luni
- 2.000 lei pentru anul N+1, aferenți celor 2 luni.
Atenție! Reducerile comerciale primite ulterior facturării corectează costul stocurilor la care se referă, dacă acestea mai sunt în gestiune. Cu alte cuvinte, exemplul de mai sus este valabil în cazul în care stocurile achiziționate pentru care s-a primit reducerea au fost scăzute din gestiune. În cazul în care stocurile încă se află în gestiune, reducerea primită nu se va reflecta în contul 609 ci pe seama stocului în cauză, diminuându-i valoarea. Totuși, în cazul în care informațiile deținute nu permit corectarea valorii stocurilor, reducerile se reflectă, de asemenea, pe seama contului 609 "Reduceri comerciale primite".
Cheltuieli
Situația se prezintă similar veniturilor prezentate anterior
- Pe acelasi subiect
- Inventarierea patrimoniului 2019 - tot ce trebuie să știi despre procesul de inventariere
- Inventarierea elementelor de trezorerie
- Inventarierea și evaluarea datoriilor
- Inventarierea și evaluarea creanțelor
- Inventarierea bunurilor care nu aparțin societății
- Inventarierea și evaluarea stocurilor de materii prime, materiale, semifabricate, producției în curs de execuție