Asta după ce, în Legea internshipului, la art. 22, în prezent, se prevede:  

(1) La încetarea contractului de internship, părțile pot conveni ca activitatea să continue prin încheierea, în condițiile legii, a unui contract individual de muncă. 

 

Ori, "în condițiile legii", invocă însuși codul muncii și prevederea mai sus enunțată.  

 

Modificarea astfel propusă pentru legea internshipului art urmă să vizeze tocmai art. 22:  

La încetarea contractului de internship, părțile pot conveni ca activitatea să continue prin încheierea, în condițiile prezentei legi, a unui contract individual de muncă.

  
Se propune, astfel, completarea alin. (1) al Art. 22 din Legea nr. 176/2018 privind internshipul, sintagma „în condițiile legii” devenind „în condițiile PREZENTEI legi”.  

 

În acest fel, susține inițiatorul proiectului de lege, prevederea va deveni una cu adevărat funcțională și nu va anula efectele Legii Nr. 176/2018 în sectorul bugetar, ci, dimpotrivă, va flexibiliza procesul de angajare a internilor, într-o dinamică similară cu ceea ce se întâmplă, din acest punct de vedere, în mediul privat. Este de subliniat că formularea rămâne aceea că „organizația gazdă poate decide angajarea internului”, ceea ce înseamnă că nu se produce în mod obligatoriu o angajare, ci relația dintre părți poate înceta, sau angajatorul poate continua cu organizarea unui concurs, dacă va considera necesară încă o evaluare.