Proiect de lege la Senat: participanții la programul de internship să se poată angaja fără concurs
Publicat la 11.10.2019 in Noutati diverse
982 0 comentarii
Un proiect de lege depus recent la Senat prevede modificarea Legii Internshipului, oferind posibilitatea ca internul să se poată angaja fără concurs, dacă ambele părți convin asupra acestui aspect.
Inițiatorul legii se întreabă, în expunerea de motive,
De ce mai este nevoie de un proces atât de laborios de costisitor, precum un concurs sau examen, dacă „organizația-gazdă” poate decide angajarea internului dintr-o instituție, autoritate sau altă unitate bugetară, în urma evaluării activității competențelor sale, cu contract individual de muncă, în condițiile în care există posturi vacante sau temporar vacante?
Modificarea legii ar urma să faciliteze procesul de angajare a internilor, în prezent articolul 30, alineat 1 din Codul Muncii fiind o piedică în acest sens:
„Încadrarea salariaților la instituțiile și autoritățile publice și la alte unități bugetare se face numai prin concurs sau examen. după caz".
Asta după ce, în Legea internshipului, la art. 22, în prezent, se prevede:
(1) La încetarea contractului de internship, părțile pot conveni ca activitatea să continue prin încheierea, în condițiile legii, a unui contract individual de muncă.
Ori, "în condițiile legii", invocă însuși codul muncii și prevederea mai sus enunțată.
Modificarea astfel propusă pentru legea internshipului art urmă să vizeze tocmai art. 22:
La încetarea contractului de internship, părțile pot conveni ca activitatea să continue prin încheierea, în condițiile prezentei legi, a unui contract individual de muncă.
Se propune, astfel, completarea alin. (1) al Art. 22 din Legea nr. 176/2018 privind internshipul, sintagma „în condițiile legii” devenind „în condițiile PREZENTEI legi”.
În acest fel, susține inițiatorul proiectului de lege, prevederea va deveni una cu adevărat funcțională și nu va anula efectele Legii Nr. 176/2018 în sectorul bugetar, ci, dimpotrivă, va flexibiliza procesul de angajare a internilor, într-o dinamică similară cu ceea ce se întâmplă, din acest punct de vedere, în mediul privat. Este de subliniat că formularea rămâne aceea că „organizația gazdă poate decide angajarea internului”, ceea ce înseamnă că nu se produce în mod obligatoriu o angajare, ci relația dintre părți poate înceta, sau angajatorul poate continua cu organizarea unui concurs, dacă va considera necesară încă o evaluare.
- Pe acelasi subiect
- E-Transport - Condiții pentru raportare și obținerea codului UIT (sinteză criterii)
- Eliberarea, online, a documentului portabil A1 pentru lucrătorii detașați în spațiul comunitar
- 10 măsuri recente cu impact asupra firmelor și angajaților acestora
- Adeverință angajator pentru deplasarea în afara locuinței, în intervalul orar 23:00 - 05:00
- Declarație pe propria răspundere pentru deplasarea în afara locuinței, în intervalul orar 23:00 - 05:00
- Guvernul a aprobat eșalonarea datoriilor restante de la declanșarea stării de urgență și a prelungit termenele pentru executări și accesorii