Și firmele ar putea fi protejate, în anumite condiții, de către ANPC - proiect de lege
Publicat la 12.10.2020 in Noutati diverse
1603 0 comentarii
Un proiect de lege recent depus la Senat prevede introducerea firmelor în categoria consumatorilor protejați de către ANPC. Firmele ar urma să nu fie protejate în toate cazurile ci numai în anumite situații - vezi în articol care sunt acestea.
Prin proiectul de lege amintit se intenționează modificarea definiției consumatorului.
Dacă, în prezent, consumator este
orice persoană fizică sau grup de persoane fizice constituite în asociații, care acționează în scopuri din afara activității sale comerciale, industriale sau de producție, artizanale ori liberale,
proiectul de lege intenționează să modifice această definiție, consumator urmând a fi
orice persoană fizică, grup de persoane fizice constituite în asociații, care acționează în scopuri din afara activității sale comerciale, industriale sau de producție, artizanale ori liberale, persoana juridică în calitate de client final, adică de cumpărător care achiziționează un bun sau serviciu în scopul utilizării sale în forma achiziționată, și nu a recomercializării sau prelucrării sale, dacă valoarea bunului sau a serviciului nu depășește 5.000 de lei TVA inclus.
Așadar, firmele ar putea intra în categoria consumatorilor potrivit Ordonanței 21/1992 privind protecția consumatorului și ar putea fi "protejate" ca orice altă persoană fizică, dacă tranzacția îndeplinește următoarele condiții:
- bunul să fie achiziționat pentru utilizarea sa de către societate, așa cum este, nu pentru revânzare;
- valoarea maximă a bunului achiziționat să fie de 5.000 lei cu TVA inclus.
În prezent, în cazul achiziționării unor bunuri și servicii pentru activitatea curentă, în calitate de consumatori finali, agenții economici nu pot face sesizări la ANPC. Singura modalitate de a-și apăra drepturile în cazul unui serviciu sau produs neconform, atunci când nemulțumirile nu se pot rezolva pe cale amiabilă, rămâne chemarea furnizorului în instanță.
Modificarea propusă obligă comercianții să fie responsabili față de toți clienții lor, nu doar față de persoanele fizice și autoritățile competente să apere drepturile tuturor celor care achiziționează bunuri și servicii de la furnizori, atunci când aceștia le folosesc pentru activitatea proprie ci nu în scopul prelucrării lor sau al revânzării (nu în scopuri comerciale directe).
Atenție! Prezentele prevederi fac parte dintr-un proiect de lege și nu se aplică momentan.
Sursa: senat..ro
- Pe acelasi subiect
- E-Transport - Condiții pentru raportare și obținerea codului UIT (sinteză criterii)
- Eliberarea, online, a documentului portabil A1 pentru lucrătorii detașați în spațiul comunitar
- 10 măsuri recente cu impact asupra firmelor și angajaților acestora
- Adeverință angajator pentru deplasarea în afara locuinței, în intervalul orar 23:00 - 05:00
- Declarație pe propria răspundere pentru deplasarea în afara locuinței, în intervalul orar 23:00 - 05:00
- Guvernul a aprobat eșalonarea datoriilor restante de la declanșarea stării de urgență și a prelungit termenele pentru executări și accesorii