Instituțiile publice, obligate să primească, de la persoanele fizice și juridice, documentele semnate electronic
Publicat la 08.04.2020 in Noutati diverse
2869 0 comentarii
Măsura este impusă de Ordonanța de urgență nr. 38/2020 privind utilizarea înscrisurilor în formă electronică la nivelul autorităților și instituțiilor publice, publicată ieri în Monitorul Oficial și care a intrat tot ieri în vigoare.
Astfel, potrivit OUG, începând cu data intrării în vigoare (07.04.2020), autoritățile și instituțiile publice au obligația primirii inscrisurilor semnate cu semnătură electronică.
Iată cele mai importante aspecte prevăzute în OUG 38/2020:
- în vederea primirii documentelor electronice, autoritățile și instituțiile publice vor pune la dispoziție portaluri proprii sau vor utiliza astfel de instrumente puse la dispoziție de către terți.
- în situația în care primirea documentelor electronice nu se poate realiza prin intermediul portalurilor proprii, autoritățile și instituțiile publice vor utiliza în acest sens poșta electronică.
- înscrisurile emise de către autoritățile și instituțiile publice ca urmare a primirii unor documente în format electronic se comunică tot în format electronic, cu excepția situației în care există o cerere contrară.
- autoritățile și instituțiile publice au obligația să publice în mediul online informații privind modalitatea de primire a documentelor electronice.
- autoritățile și instituțiile publice stabilesc tipul de semnătură electronică aplicabilă pentru utilizarea de către persoanele fizice sau juridice a unui serviciu disponibil online prestat de respectivele autorități
- înscrisurile semnate cu semnătură electronică avansată, care sunt transmise prin utilizarea unor mecanisme de autentificare de nivel substanțial sau ridicat, sunt asimilate, în ceea ce privește condițiile și efectele lor, cu înscrisurile sub semnătură privată.
- în termen de 15 zile de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență, autoritățile și instituțiile publice emit actele administrative necesare punerii în aplicare a dispozițiilor privind stabilirea tipului de semnătură.
- actele emise în format electronic de autoritățile și instituțiile publice vor fi semnate cu semnătură electronică calificată, aceste acte fiind asimilate inscrisurilor autentice.
- obligațiile de a primi documente semnate electronic nu se aplică autorităților publice prevăzute în Constituția României, republicată, în titlul III, capitolul I, II și VI: Parlamentul, Președintele României, Autoritatea judecătorească.
- Pe acelasi subiect
- E-Transport - Condiții pentru raportare și obținerea codului UIT (sinteză criterii)
- Eliberarea, online, a documentului portabil A1 pentru lucrătorii detașați în spațiul comunitar
- 10 măsuri recente cu impact asupra firmelor și angajaților acestora
- Adeverință angajator pentru deplasarea în afara locuinței, în intervalul orar 23:00 - 05:00
- Declarație pe propria răspundere pentru deplasarea în afara locuinței, în intervalul orar 23:00 - 05:00
- Guvernul a aprobat eșalonarea datoriilor restante de la declanșarea stării de urgență și a prelungit termenele pentru executări și accesorii