Obligația depunerii declarației privind beneficiarii reali, eliminată pentru majoritatea societăților
Publicat la 06.07.2020 in Noutati diverse
3366 0 comentarii
Obligația depunerii declarației privind beneficiarii reali a fost eliminată pentru majoritatea societăților înmatriculate, potrivit unei legi promulgate recent de Președintele României - modificări la Legea 129/2019 privind spălarea banilor.
Legea, care urmează a fi publicată în Monitorul Oficial sub nr. 108/2020, prevede două aspecte esențiale care urmează să aibă impact asupra majorității societăților înmatriculate în România.
În primul rând, vor fi exceptate de la obligația depunerii declarației privind beneficiarii reali persoanele juridice constituite doar din asociați persoane fizice, atunci când aceștia sunt singurii beneficiari reali.
Art. 56. – (1) Persoanele juridice supuse obligaţiei de înregistrare în registrul comerţului depun la înmatriculare şi ori de câte ori intervine o modificare o declaraţie privind beneficiarul real al persoanei juridice, în vederea înregistrării în Registrul beneficiarilor reali ai societăţilor.
(11) Sunt exceptate de la obligația depunerii declarației prevăzute la alin. (1):
a) regiile autonome, companiile și societățile naționale și societățile deținute integral sau majoritar de stat;
b) persoanele juridice constituite doar din asociați persoane fizice, atunci când aceștia sunt singurii beneficiari reali.
În acest caz, Oficiul Național al Registrului Comerțului este obligat să completeze din oficiu Registrul beneficiarilor reali ai societăților pe baza documentelor care însoțesc cererea de înmatriculare sau pe baza evidențelor deținute în cazul societăților deja înmatriculate
(12) În cazul persoanelor exceptate conform alin. (11) lit. b), în lipsa depunerii declarației privind beneficiarul real, Oficiul Național al Registrului Comerțului este obligat să completeze din oficiu Registrul beneficiarilor reali ai societăților pe baza documentelor care însoțesc cererea de înmatriculare sau pe baza evidențelor deținute în cazul societăților deja înmatriculate.
În aceste noi condiții, nu vor mai depune declarația societățile care au asociați persoane fizice, respectiv cca 96% dintre societăți, potrivit estimărilor inițiatorilor legii.
În al doilea rând, legea recent promulgată elimină obligația depunerii anuale a declarației privind beneficiarii reali. În noile condiții, declarația urmează a fi depusă la înmatricularea societății sau ori de câte ori intervine o modificare.
Persoanele juridice supuse obligaţiei de înregistrare în registrul comerţului depun la înmatriculare şi ori de câte ori intervine o modificare o declaraţie privind beneficiarul real al persoanei juridice, în vederea înregistrării în Registrul beneficiarilor reali ai societăţilor.
În cazul în care intervine o modificare privind datele de identificare ale beneficiarului real, declarația se depune în termen de 15 zile de la data la care această a intervenit.
Dacă intervine o modificare privind datele de identificare ale beneficiarului real, declaraţia se depune în termen de 15 zile de la data la care aceasta a intervenit.
În noile condiții, în termen de 12 luni de la intrarea în vigoare a legii, societățile înregistrate, cu excepția:
- regiilor autonome,
- societăților naționale și societăților deținute integral sau majoritar de stat,
- persoanelor juridice constituite doar din asociați persoane fizice,
depun, prin grija reprezentantului legal, spre înregistrare în Registrul beneficiarilor reali ai societăților, ținut de Oficiul Național al Registrului Comerțului, o declarație privind datele de identificare ale beneficiarilor reali.
- Pe acelasi subiect
- E-Transport - Condiții pentru raportare și obținerea codului UIT (sinteză criterii)
- Eliberarea, online, a documentului portabil A1 pentru lucrătorii detașați în spațiul comunitar
- 10 măsuri recente cu impact asupra firmelor și angajaților acestora
- Adeverință angajator pentru deplasarea în afara locuinței, în intervalul orar 23:00 - 05:00
- Declarație pe propria răspundere pentru deplasarea în afara locuinței, în intervalul orar 23:00 - 05:00
- Guvernul a aprobat eșalonarea datoriilor restante de la declanșarea stării de urgență și a prelungit termenele pentru executări și accesorii