Societățile ar putea fi iar obligate să raporteze evidența creanțelor și datoriilor mai vechi de 30 zile
Publicat la 15.01.2018 in Noutati diverse
3354 0 comentarii
După ce la jumătatea anului 2017 a fost eliminată obligația societăților private de a ține evidența creanțelor și datoriilor mai vechi de 30 zile, Guvernul vine cu o propunere care ar putea reintroduce această obligație.
Mai exact, este vorba despre un proiect de Ordonanță de Guvern, prin care se dorește să se reintroducă această obligație pentru societățile comerciale cu capital privat.
Măsura vine după ce, la jumătatea anului trecut, prin modificarea OUG 77/1999, măsura se mai aplica doar persoanelor juridice cu capital integral/majoritar/minoritar de stat.
În fapt, se arată în nota de compensare, acest sistem național de compensare a creanțelor și datoriilor este de o utilizate incontestabilă, de-a lungul timpului diminuând valoarea arieratelor cu cca 53.8 mld EUR.
Ce se dorește?
Forma propusă de Guvern, prin Ministerul Economiei, ar urma să impună persoanellor juridice cu sediul în România, indiferent de forma de organizare și de tipul de proprietate, obligația de a întocmi situația privind facturile restante mai mari de 10.000 lei individual sau cumulând 10.000 lei pe același creditor/debitor și mai vechi de 30 de zile de la emiterea facturii fiscale sau de la scadentă, dacă scadența este clar specificată, către orice creditor, respectiv de la orice debitor, persoană juridică, după caz, cu sediul în România.
Ce trebuie să cuprindă evidența?
Pentru debitori, elemente de identificare a calitătii de debitor, respectiv:
1. denumirea, sediul social și codul fiscal;
2. denumirea, sediul social și codul fiscal ale creditorului;
3. numărul, data emiterii, scadența, dacă este clar specificată, valoarea și soldul facturii ce urmează să fie plătită creditorului;
Pentru creditori, elemente de identificare a calitătii de creditor, respectiv:
1. denumirea, sediul social și codul fiscal;
2. denumirea, sediul social și codul fiscal ale debitorului;
3. numărul, data emiterii, scadența, dacă este clar specificată, valoarea și soldul facturii ce urmează să fie incasată de la debitor.
Ce se face cu aceste evidențe?
Situațiile astfel întocmite se vor depune în vederea includerii în procedura de compensare a datoriilor neplătite la termenele scadente. Aceastea se actualizează de către contribuabili, persoane juridice, în decurs de o zi lucrătoare de la momentul oricărei modificări survenite.
Sancțiuni prevăzute pentru nerespectarea obligațiilor legale:
Constituie contravenții și se sancționează cu amendă, următoarele:
a) netinerea și neactualizarea de către contribuabilul, persoană juridică, a evidenței obligațiilor de plată și a evidenței creanțelor-nerespectarea obligației se sancționează cu amendă de la 500 la 1.000 lei;
b) netransmiterea de către contribuabilul a situatiiilor legale-sancțiunea constă în amendă de la 1.000 la 5.000 lei;
c) nerespectarea de către orice utilizator a îndatoririlor referitoare la confidențialitatea informațiilor, datelor și situațiilor-sancțiune amendă de la 1.000 la 5.000 lei.
Atenție! Măsura este în formă de proiect și nu se aplică momentan societăților cu capital privat, forma actuală aplicându-se doar de către persoanele juridice cu capital integral/majoritar/minoritar de stat.
- Pe acelasi subiect
- E-Transport - Condiții pentru raportare și obținerea codului UIT (sinteză criterii)
- Eliberarea, online, a documentului portabil A1 pentru lucrătorii detașați în spațiul comunitar
- 10 măsuri recente cu impact asupra firmelor și angajaților acestora
- Adeverință angajator pentru deplasarea în afara locuinței, în intervalul orar 23:00 - 05:00
- Declarație pe propria răspundere pentru deplasarea în afara locuinței, în intervalul orar 23:00 - 05:00
- Guvernul a aprobat eșalonarea datoriilor restante de la declanșarea stării de urgență și a prelungit termenele pentru executări și accesorii