Legea privind aplicarea unor facilități la plata chiriei a fost promulgată
Publicat la 21.05.2020 in Noutati diverse
1601 0 comentarii
Legea privind aplicarea unor facilități la plata chiriei pentru perioada aferentă stării de urgență a fost promulgată și urmează să fie publicată în Monitorul Oficial. Legea vizează atât persoanele juridice cât și persoanele fizice. (update: Legea 62/2020)
Potrivit actului normativ, beneficiarii legii, persoane juridice și persoane fizice pot amâna la cerere, fără plata de dobânzi și penalități, plata chiriei pentru folosința imobilelor înregistrate ca sedii, puncte de lucru sau locuințe.
Locatori, potrivit legii, sunt: operatori economici, practicanți ai profesiilor liberale, entitățile juridice de drept privat și persoanele fizice.
Pentru a beneficia de prevederile legii, locatorii trebuie să se fi aflat în următoarele situații:
- În cazul agenților economici activitatea să fi fost întreruptă sau veniturile sau încasările să fi scăzut cu cel puțin 15% în luna martie 2020 față de media ultimului an calendaristic, în perioada de aplicare a stării de urgență.
- În cazul persoanelor fizice, să fi fost afectate economic direct sau indirect în perioadă de aplicare a stării de urgență
În cazul beneficiarilor legii, plata chiriilor către locatori se va efectua de către organul fiscal teritorial, în contul locatorilor, la cererea locatarilor.
În acest sens, locatarii vor depune o cerere însoțită de următoarele documente:
a) contractul de locațiune între locator și locatar.
b) act adițional între locator și locatar la contractul de locațiune, care va conține următoarele:
- acordul părților pentru amânarea plății chiriei, durata perioadei de amânare a plății chiriei, suma aferentă acestei perioade de amânare.
- date de identificare ale locatorului și locatarului.
- datele contului bancar al locatorului în care urmează a se face plata de către organul fiscal teritorial competent.
- data semnării și semnăturile ambelor părți.
c) orice fel de act al locatarului care dovedește imposibilitatea plății chiriei în perioada specificată în actul adițional dintre locator și locatar.
Pentru a beneficia de amânarea la plată chiriei, beneficiarii legii trebuie să pună la dispoziția organului fiscal teritorial competent orice fel de act justificativ care să ateste imposibilitatea plății chiriei în perioada specificată în actul adițional dintre locator și locatar.
Chiria lunară specificată în actul adițional nu trebuie să fie mai mare decât chiria lunii februarie și nu poate depăși 10.000 lei în cazul persoanelor juridice și 2.000 lei în cazul persoanelor fizice.
Locatarii care beneficiază de prevederile prezentei legi sunt obligați să plătească chiriile lunare, a căror plată a fost amânată prin act adițional între locator și locatar, organului fiscal teritorial competent, care a plătit aceste chirii locatorului, eșalonat, în rate egale, după perioada în care plata a fost amânată, până la 31 decembrie 2020.
Facilitățile prevăzute de această lege se aplică pentru toată perioada stării de urgență, precum și pentru luna următoare celei în care a încetat starea de urgență.
- Pe acelasi subiect
- E-Transport - Condiții pentru raportare și obținerea codului UIT (sinteză criterii)
- Eliberarea, online, a documentului portabil A1 pentru lucrătorii detașați în spațiul comunitar
- 10 măsuri recente cu impact asupra firmelor și angajaților acestora
- Adeverință angajator pentru deplasarea în afara locuinței, în intervalul orar 23:00 - 05:00
- Declarație pe propria răspundere pentru deplasarea în afara locuinței, în intervalul orar 23:00 - 05:00
- Guvernul a aprobat eșalonarea datoriilor restante de la declanșarea stării de urgență și a prelungit termenele pentru executări și accesorii