MFP dorește modificarea legii nr. 70/2015 pentru întărirea disciplinei financiare privind operațiunile de încasări și plăti în numerar
Publicat la 26.10.2017 in Noutati diverse
1261 0 comentarii
Printr-un proiect de lege publicat pe site-ul propriu (Transparență decizională), Ministerul Finanțelor Publice dorește dorește modificarea legii nr.70/2015 pentru întărirea disciplinei financiare privind operațiunile de încasări și plăti în numerar.
Cadrul juridic actual
În fapt, la art.11, alin.(3) din Legea nr.70/2015 se prevede că persoanele prevăzute la art. 1 alin. (1), respectiv persoanele juridice, persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale, întreprinderi familiale, liber profesioniștii, persoanele fizice care desfășoară activități în mod independent, asocierile și alte entități cu sau fără personalitate juridică, pot transfera sume din contul lor în contul persoanelor fizice, în baza documentelor justificative legale prezentate de plătitori.
Cu alte cuvinte, legiuitorul a plecat de la premisa că transferul sumelor din contul entităților în contul persoanelor fizice se face la bancă, iar operatorul bancar este cel care avizează transferul în baza documentelor prezentate de către plătitori.
Așadar a fost omisă situația în care plata se putea face prin internet banking, mobile banking, caz în care transferul nu mai putea fi limitat respectiv condiționat în niciun fel. În astfel de situații, instituțiile de credit sunt în imposibilitatea de a solicita documente justificative legale pentru efectuarea unor astfel de transferuri.
Pentru soluționarea acestul aspect, MFP consideră necesară reglementarea unei excepții de la regula generală de prezentare a acestor documente la instituțiile de credit.
Astfel, documentele respective nu reprezintă doar suportul înregistrării operațiunii economico-financiare în evidențele operatorului economic, ci evidențiază și conținutul și justificarea operațiunii în concordantă cu prevederile legale, pe baza cărora se poate verifica dacă transferurile de fonduri sunt realizate în baza unei datorii reale.
De asemenea, consideră MFP, se impune stabilirea sancțiunilor aplicabile în cazul încălcării obligației legale de a efectua transferuri bancare numai pe baza documentelor justificative prezentate de plătitori sau, în cazul în care transferurile respective se efectuează prin instrumente de plată cu acces la distantă, cu condiția existenței documentelor justificative legale în evidențele plătitorilor.
Ce schimbări se preconizează
Pentru a acoperi situația în care transferul sumelor de la agentul economic la persoana fizică se face prin transfer bancar, MFP propune că
1. La articolul 11, după alineatul (3) se introduce un nou alineat, alineatul (4), cu următorul cuprins:
” (4) Prin excepție de la prevederile alin.(3), în cazul operațiunilor efectuate prin instrumente de plată cu acces la distantă, persoanele prevăzute la art. 1 alin. (1) pot transfera sume din contul lor în contul persoanelor fizice, cu condiția existenței documentelor justificative legale în evidența plătitorilor.”
Nerespectarea condiției privitoare la documentele justificative, reprezintă infracțiune și, potrivit noilor modificări, va fi sancționată cu amendă de la 3.000 lei la 4.500 lei.
Notă: Modificarea este încă în stadiul de proiect și nu se aplică momentan.
- Pe acelasi subiect
- E-Transport - Condiții pentru raportare și obținerea codului UIT (sinteză criterii)
- Eliberarea, online, a documentului portabil A1 pentru lucrătorii detașați în spațiul comunitar
- 10 măsuri recente cu impact asupra firmelor și angajaților acestora
- Adeverință angajator pentru deplasarea în afara locuinței, în intervalul orar 23:00 - 05:00
- Declarație pe propria răspundere pentru deplasarea în afara locuinței, în intervalul orar 23:00 - 05:00
- Guvernul a aprobat eșalonarea datoriilor restante de la declanșarea stării de urgență și a prelungit termenele pentru executări și accesorii