10 modificări aduse de OUG 48 / 2020
Publicat la 21.04.2020 in Noutati diverse
5304 0 comentarii
Ordonanța de urgență nr. 48/2020 privind unele măsuri financiar - fiscale a fost publicată în Monitorul Oficial înainte de Paște. Iată, mai jos, principalele modificări pe care le aduce OUG 48 / 2020.
1. Termenul pentru depunerea situațiilor financiare la 31.12.2019 a fost amânat
Termenul pentru depunerea situațiilor financiare (bilanțurilor) la 31.12.2019 a fost amânat de către Guvern, noul termen, astfel stabilit, fiind 31 iulie 2020, inclusiv.
Detalii complete despre acest subiect în materialul Termenul pentru depunerea situațiilor financiare la 31.12.2019 a fost amânat - OUG 48 /2020.
2. Au fost aduse modificări în privința rambursării taxei pe valoarea adăugată
Taxa pe valoarea adăugată solicitată la rambursare va fi plătită contribuabililor, urmând ca verificarea fiscală să se facă ulterior rambursării. Măsura se va aplica în perioada stării de urgență și timp de 30 zile de la data încetării acesteia.
Detalii complete despre acest subiect în materialul Plata taxei pe valoarea adăugată solicitată la rambursare se face acum, cu control ulterior.
3. Facilitățile fiscale nu se aplică în cazul șomajului tehnic și indemnizațiilor suportate de stat
Pentru sumele suportate de stat, respectiv șomajul tehnic și indemnizația pentru zile libere acordate părinților, Guvernul a stabilit că nu se aplică facilitățile fiscale în vigoare.
Detalii complete despre acest subiect în materialul Facilitățile fiscale nu se aplică în cazul șomajului tehnic și indemnizațiilor suportate de stat.
4. Impozitul specific nu se datorează pentru perioada în care activitatea a fost întreruptă total sau parțial
Impozitul specific pentru anul 2020 va fi diminuat direct proporțional cu numărul de zile în care societățile care îl datorează și-au întrerupt activitatea total sau parțial, dar numai în limitele perioadei stării de urgență.
Detalii complete despre acest subiect în materialul Impozitul specific nu se datorează pentru perioada în care activitatea a fost întreruptă total sau parțial.
5. Microintreprinderile pot sponsoriza și instituții publice
Prevederile alin. (11)-(14) ale Art. 56 din Codul fiscal se aplică și pentru sponsorizările efectuate, potrivit prevederilor Legii nr. 32/1994, cu modificările și completările ulterioare, către instituțiile și autoritățile publice, inclusiv organele de specialitate ale administrației publice. în acest caz, deducerea sumelor reprezentând sponsorizări din impozitul pe veniturile microintreprinderilor, în limita prevăzută la alin. (11), se efectuează în baza contractului de sponsorizare, fără a exista obligația înscrierii entităților beneficiare respective în Registrul entităților/unităților de cult pentru care se acordă deduceri fiscale prevăzut la art. 25 alin. (41)."
6. Se scutesc de impozit pe venit și contribuții unele avantaje salariale
Astfel, nu reprezintă venit impozabil și nu se cuprind în baza lunară de calcul al contribuțiilor de asigurări sociale:
avantajele în natură acordate persoanelor fizice care realizează venituri din salarii și asimilate salariilor ca urmare a ocupării unor funcții considerate de către angajator/plătitor esențiale pentru desfășurarea activității și care se află în izolare preventivă la locul de muncă sau în zone special dedicate în care nu au acces persoane din exterior, pentru o perioada stabilită de angajator/plătitor, în cazul instituirii stării de asediu sau de urgență, potrivit legii."
7. S-a publicat lista bunurilor pentru care nu se facă plata TVA în vamă
În Anexa nr. 1 la OUG s-a publicat LISTA bunurilor pentru care nu se face plata efectivă a TVA la organele vamale.
8. Se suspendă extragerile la Loteria bonurilor fiscale
Se suspendă extragerile lunare și ocazionale ale Loteriei bonurilor fiscale. Extragerile Loteriei bonurilor fiscale se reiau în termen de 90 de zile de la data încetării stării de urgență.
9. Se introduc prevederi pentru operatorii de jocuri de noroc
În anul 2020, operatorii de jocuri de noroc pot formula cereri pentru reautorizarea activității până cel mai târziu în 90 de zile de la data încetării stării de urgență decretate.
În anul 2020, operatorii de jocuri de noroc ale căror autorizații de exploatare a jocurilor de noroc intră sub incidența art. 332 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 1/1999, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 453/2004, cu modificările și completările ulterioare, pot formula cereri pentru reautorizarea activității până cel mai târziu în 90 de zile de la încetarea stării de urgență decretate.
Pe durata stării de urgență decretate în anul 2020, obligațiile de plată aferente autorizațiilor de exploatare a jocurilor de noroc tradiționale, se suspendă.
Pentru activitățile prevăzute mai sus nu se aplică sancțiunile referitoare la neplata taxelor aferente autorizațiilor de exploatare a jocurilor de noroc, dacă plată taxelor se efectuează în cel mult 30 de zile lucrătoare de la încetarea stării de urgență decretate.
10. Se introduc prevederi referitoare la acool etilic, băuturi alcoolice, produse energetice
Sunt incluse o serie de prevederi aplicabile alcoolului etilic, băuturilor alcoolice, precum și produselor energetice confiscate, rechiziționate definitiv sau care fac obiectul unei proceduri de executare silită, după caz.
Alcoolul etilic, băuturile alcoolice, precum și produsele energetice intrate, potrivit legii, în proprietatea privată a statului sau care fac obiectul unei proceduri de executare silită și care nu îndeplinesc condițiile legale de comercializare pot fi valorificate de către organele competente către antrepozite fiscale de producție numai în vederea procesării. în acest caz, livrarea se face, pe bază de factură, la prețuri care nu cuprind accizele.
Alcoolul etilic, băuturile alcoolice, precum și produsele energetice intrate, potrivit legii, în proprietatea privată a statului sau care fac obiectul unei proceduri de executare silită și care îndeplinesc condițiile legale de comercializare se valorifică de organele competente către operatorii economici comercianți, pe bază de factură, la prețuri care cuprind și accizele.
Sursa: OUG 48 / 2020
- Pe acelasi subiect
- E-Transport - Condiții pentru raportare și obținerea codului UIT (sinteză criterii)
- Eliberarea, online, a documentului portabil A1 pentru lucrătorii detașați în spațiul comunitar
- 10 măsuri recente cu impact asupra firmelor și angajaților acestora
- Adeverință angajator pentru deplasarea în afara locuinței, în intervalul orar 23:00 - 05:00
- Declarație pe propria răspundere pentru deplasarea în afara locuinței, în intervalul orar 23:00 - 05:00
- Guvernul a aprobat eșalonarea datoriilor restante de la declanșarea stării de urgență și a prelungit termenele pentru executări și accesorii