Propunere pentru Ministerul de Finanțe: companiile care plătesc impozit pe venit să poată efectua sponsorizări deductibile
Publicat la 02.11.2017 in Noutati diverse
1151 0 comentarii
Asociația pentru Relații Comunitare (ARC România) împreună cu asociațiile partenere au propus Ministerului de Finanțe un mecanism prin care și companiile care plătesc impozit pe venit, și nu pe profit, să poată efectua sponsorizări deductibile: posibilitatea de a direcționa 20% din impozitul pe venit către cauze sociale în comunitățile din care fac parte, se arată într-un material publicat pe site-ul propriu.
Impozitarea companiilor pe baza cifrei de afaceri, în locul impozitului pe profit, are efecte secundare care destabilizează societatea civilă, respectiv 80% dintre firmele cu profit din România nu vor mai putea face sponsorizări deductibile, potrivit sursei citate.
Potrivit cadrului legal actual, companiile pot direcționa 20% din impozitul pe profit datorat Statului către diverse cauze sociale, prin sponsorizări. Dacă valoarea sponsorizării nu depășește 0,5% din cifra de afaceri întreaga sumă a sponsorizării se deduce din impozitul pe profit. Microîntreprinderile, care nu plătesc impozit pe profit, ci pe cifra de afaceri, nu pot beneficia de această facilitate.
Dacă în 2016, potrivit datelor de la ANAF, din cele 119.594 de companii plătitoare de impozit pe profit, o treime au folosit facilitatea fiscală, direcționând peste 270 de milioane de Euro către organizațiile eligibile, creșterea limitei maxime a cifrei de afaceri care definește microîntreprinderile de la 100.000 Euro la 500.000 Euro, a redus dramatic numărul de societăți comerciale care beneficiază de această facilitate fiscală.
Se preconizează așadar că majorarea plafonului pentru microîntreprinderi de la 500.000 la 1.000.000 așa cum arată proiectul de modificare a codului fiscal va duce la o scădere și mai mare a companiilor care vor face sponsorizări.
În aceste condiții, ARC România și asociațiile partenere au propus Ministerului Finanțelor Publice un mecanism alternativ prin care microîntreprinderile cu cifra de afaceri între 100.000 Euro și 500.000 Euro pot face sponsorizări către ONG-uri: direcționarea a până la 20% din impozitul pe venit.
"Pe data de 11 octombrie am trimis către Ministerul Finanțelor Publice o petiție pe această temă, însoțită de câteva întrebări. Termenul pentru a primi un răspuns este 1 noiembrie.", se arată în comunicat.
- Pe acelasi subiect
- E-Transport - Condiții pentru raportare și obținerea codului UIT (sinteză criterii)
- Eliberarea, online, a documentului portabil A1 pentru lucrătorii detașați în spațiul comunitar
- 10 măsuri recente cu impact asupra firmelor și angajaților acestora
- Adeverință angajator pentru deplasarea în afara locuinței, în intervalul orar 23:00 - 05:00
- Declarație pe propria răspundere pentru deplasarea în afara locuinței, în intervalul orar 23:00 - 05:00
- Guvernul a aprobat eșalonarea datoriilor restante de la declanșarea stării de urgență și a prelungit termenele pentru executări și accesorii