Vânzare imobile de către persoane fizice - tratament TVA. Un exemplu din normele de aplicare a Codului fiscal a fost modificat
Publicat la 19.10.2020 in Operatiuni impozabile TVA
8856 0 comentarii
Normele de aplicare a Codului fiscal au fost modificate, una dintre modificări vizând un exemplu referitor la livrarea de imobile de către persoanele fizice. Modificarea este foarte importantă, generând, în aceleași condiții, o altă obligație pentru vânzător.
Astfel, potrivit noilor modificări, exemplul are următorul conținut:
O persoană fizică vinde în luna ianuarie 2020 un teren construibil sau o construcție nouă în sensul art. 292 alin. (2) lit. f) din Codul fiscal. Deși, în principiu, operațiunea nu ar fi scutită de taxă conform art. 292 alin. (2) lit. f) din Codul fiscal, indiferent de valoarea livrării, dacă persoana fizică nu realizează și alte operațiuni pentru care ar deveni persoană impozabilă în cursul anului 2020, această operațiune este considerată ocazională și persoana fizică nu datorează TVA pentru respectiva livrare. Dacă în același an, în luna martie, aceeași persoană fizică livrează un teren sau o construcție, indiferent dacă livrarea este taxabilă sau scutită conform art. 292 alin. (2) lit. f) din Codul fiscal, respectiva persoană va deveni persoană impozabilă după cea de-a doua tranzacție. Dacă valoarea cumulată a celor două tranzacții depășește plafonul de scutire prevăzut la art. 310 din Codul fiscal, persoana fizică are obligația să solicite înregistrarea în scopuri de TVA, cel târziu în termen de 10 zile de la data depășirii plafonului, respectiv de la data de 1 a lunii următoare celei în care plafonul a fost depășit, conform art. 310 alin. (6) din Codul fiscal.
Modificarea constă în faptul că nu se mai pune problema ca cea de-a două operațiune să fie taxabilă, așa cu era prevăzut până acum. Astfel, indiferent dacă această a doua tranzacție este sau nu taxabilă, atât timp cât valoarea cumulată a celor două tranzacții depășește plafonul de scutire, persoana fizică are obligația să solicite înregistrarea în scopuri de TVA.
Iată cum ar arată textul cu urmărirea modificărilor:
Dacă
a doua tranzacție este taxabilă șivaloarea cumulată aacesteia cu cea a primei livrăricelor două tranzacții depășește plafonul de scutire prevăzut la art. 310 din Codul fiscal, persoana fizică are obligația să solicite înregistrarea în scopuri de TVA, cel târziu în termen de 10 zile de la data depășirii plafonului, respectiv de la data de 1 a lunii următoare celei în care plafonul a fost depășit, conform art. 310 alin. (6) din Codul fiscal.
În aceste noi condiții, continuarea exemplului nu mai era necesară și a fost eliminată:
Dacă a doua tranzacție este scutită, persoana fizică nu are obligația de a solicita înregistrarea în scopuri de TVA. Dacă în același an, după a doua operațiune care a fost scutită, intervine a treia operațiune în luna septembrie, care este taxabilă (de exemplu, livrarea unui teren construibil), iar valoarea cumulată a celor trei operațiuni depășește plafonul de scutire prevăzut la art. 310 din Codul fiscal, obligativitatea înregistrării în scopuri de TVA intervine la termenul prevăzut la art. 310 din Codul fiscal.
Sursa: Hotărârea nr. 864/2020 pentru modificarea și completarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1/2016