Modificarea constă în faptul că nu se mai pune problema ca cea de-a două operațiune să fie taxabilă, așa cu era prevăzut până acum. Astfel, indiferent dacă această a doua tranzacție este sau nu taxabilă, atât timp cât valoarea cumulată a celor două tranzacții depășește plafonul de scutire, persoana fizică are obligația să solicite înregistrarea în scopuri de TVA.

 

Iată cum ar arată textul cu urmărirea modificărilor:

Dacă a doua tranzacție este taxabilă și valoarea cumulată a acesteia cu cea a primei livrări celor două tranzacții depășește plafonul de scutire prevăzut la art. 310 din Codul fiscal, persoana fizică are obligația să solicite înregistrarea în scopuri de TVA, cel târziu în termen de 10 zile de la data depășirii plafonului, respectiv de la data de 1 a lunii următoare celei în care plafonul a fost depășit, conform art. 310 alin. (6) din Codul fiscal. 

 

În aceste noi condiții, continuarea exemplului nu mai era necesară și a fost eliminată:

Dacă a doua tranzacție este scutită, persoana fizică nu are obligația de a solicita înregistrarea în scopuri de TVA. Dacă în același an, după a doua operațiune care a fost scutită, intervine a treia operațiune în luna septembrie, care este taxabilă (de exemplu, livrarea unui teren construibil), iar valoarea cumulată a celor trei operațiuni depășește plafonul de scutire prevăzut la art. 310 din Codul fiscal, obligativitatea înregistrării în scopuri de TVA intervine la termenul prevăzut la art. 310 din Codul fiscal.

 

Sursa: Hotărârea nr. 864/2020 pentru modificarea și completarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1/2016