ANAF: "Plata defalcată nu se aplică în cazul compensărilor". Și totuși ...
Publicat la 18.09.2017 in Plata defalcata a TVA
1504 0 comentarii
În răspunsurile acordate contribuabililor pe pagina proprie de Facebook, ANAF susține că prevederile privind plata defalcată a TVA nu se aplică în cazul compensărilor. Răspunsul ANAF este, însă, parțial corect.
Răspunsul acordat de ANAF cu privire la aplicarea mecanismului privind plata defalcată a TVA (Split TVA) în ceea ce privește compensărilor ar putea fi adevărat, dar nu pentru toate cazurile posibil a fi întâlnite în practică.
Iată una din întrebările adresate ANAF privitoare la acest aspect:
Întrebare: Doresc să întreb cum se aplică Split TVA în cazul încasării facturilor prin factoring și compensare?
Răspuns ANAF: Plata defalcată a TVA nu se aplică în cazul compensărilor.
Cu privire la compensări, ANAF a oferit mai multe răspunsuri, niciunul dintre ele nefăcând referire, totuși, la natura tranzacțiilor care au stat la bază creanțelor / datoriilor supuse procesului de compensare, așa cum le vom prezenta mai jos.
Am accepta răspunsul ca fiind general valabil în cazul în care avem de compensat create cu datorii inzvorate din operațiuni pentru care cota aplicabilă este identică.
De exemplu, dacă o societate achiziționează materii prime (pentru care cota de TVA aplicabilă este de 19%) și vinde, aceluiași partener, produse finite (pentru care cota aplicabilă este tot de 19%), compensarea sumelor la nivelul celei mai mici (creanțe / datorii) nu ar avea impact asupra TVA-ului, caz în care răspunsul ANAF este cât se poate de corect.
Ce se întâmplă însă în cazul în care operațiunile care au dat naștere creanțelor / datoriilor izvorăsc din tranzacții comerciale pentru care cota de TVA aplicabilă este diferită?
Iată câteva dintre situațiile în care răspunsul ANAF nu poate fi considerat corect:
1. Operațiunile care au stat la baza creanțelor / datoriilor care urmează să facă obiectul compensării provin din tranzacții pentru care cota de TVA aplicabilă este diferită
De exemplu, Societatea A cumpără de la un furnizor (Societatea B) produse pentru care cota aplicabilă este de 19%. Valoarea achizițiilor este de 100 lei (suma netă), la care se adaugă 19 lei TVA, rezultând o datorie de 119 lei. Furnizorul (Societatea B) este interesat de unul dintre produsele realizate de Societatea A, pentru care însă cota aplicabilă este de 9%. Presupunem că valoarea produselor vândute de Societatea A este tot de 119 lei, ceea ce face ca factura emisă să aibă 109 lei bază și 10 lei TVA (sumele au fost rotunjite, pentru exemplificare ușoară). Evident, ambii parteneri sunt înregistrați în scopuri de TVA.
Dacă fiecare dintre cei doi parteneri și-ar fi făcut plăți reciproce, în contul de TVA al fiecăruia trebuiau să se regăsească următoarele sume (presupunem că fiecare avea în contul de TVA 100 lei sold inițial):
Societatea A:
Sold inițial: 100 lei;
Încasări de la Societatea B: 9 lei;
Plăți către societatea B: 19 lei;
Sold final la sfârșitul perioadei: 90 lei.
Societatea B:
Sold inițial: 100 lei;
Încasări de la societatea A: 19 lei;
Plăți către societatea A: 9 lei.
Sold final la sfârșitul perioadei: 110 lei.
În cazul în care compensarea nu ar fi implicat corecții de TVA, fiecare ar fi avut în sold aceiași 100 lei pe care i-a avut inițial.
În acest caz, apreciem că răspunsul ANAF nu se aplică.
Astfel, plata defalcată ar putea să nu se aplice în cazul compensărilor, dar ar putea necesita corecții, respectiv:
- Societatea B, după compensare, trebuie să mute din contul curent în contul de TVA suma de 10 lei (diferența dintre TVA colectat de 19 lei și TVA deductibil de 9 lei)
- Societatea A ar putea cere ANAF dreptul de a transfera din contul de TVA în contul curent sumă de 10 lei.
2. Operațiuni care au regim de taxare diferit (operațiuni taxabile vs operațiuni scutite de TVA)
Aceeași situație ar rezultă și în cazul în care sumele reprezentând creanțele / datoriile ar rezulta din tranzacții pentru care regimul de TVA este diferit: operațiuni taxabile vs operațiuni scutite de TVA.
De exemplu, Societatea A cumpără de la un furnizor (Societatea B) produse pentru care cota aplicabilă este de 19%. Valoarea achizițiilor este de 100 lei (suma netă), la care se adaugă 19 lei TVA, rezultând o datorie de 119 lei. Furnizorul (Societatea B) este interesat de unul dintre produsele realizate de Societatea A, care este însă scutit de TVA (cu sau fără drept de deducere, nu contează). Presupunem că valoarea produselor vândute de Societatea A este tot de 119 lei, ceea ce face ca factură emisă să aibă 119 lei bază (operațiunea este scutită de TVA). Evident, ambii parteneri sunt înregistrați în scopuri de TVA.
Dacă fiecare dintre cei doi parteneri și-ar fi făcut plăți reciproce, în contul de TVA al fiecăruia trebuiau să se regăsească următoarele sume (presupunem că fiecare avea în contul de TVA 100 lei sold inițial):
Societatea A:
Sold inițial: 100 lei;
Încasări de la Societatea B: 0 lei;
Plăți către societatea B: 19 lei;
Sold final la sfârșitul perioadei: 81 lei.
Societatea B:
Sold inițial: 100 lei;
Încasări de la societatea A: 19 lei;
Plăți către societatea A: 0 lei.
Sold final la sfârșitul perioadei: 119 lei.
În cazul în care compensarea nu ar fi implicat corecții de TVA, fiecare ar fi avut în sold aceiași 100 lei pe care i-a avut inițial.
În acest caz, apreciem că răspunsul ANAF, de asemenea, nu se aplică.
Astfel, plata defalcată ar putea să nu se aplice în cazul compensărilor, dar ar putea necesită corecții, respectiv:
- Societatea B, după compensare, trebuie să mute din contul curent în contul de TVA suma de 19 lei (diferență dintre TVA colectat de 19 lei)
- Societatea A ar putea cere ANAF dreptul de a transfera din contul de TVA în contul curent suma de 19 lei.
3. Operațiuni realizate între persoane înregistrate respectiv persoane neînregistrate în scopuri de TVA.
Nici în acest caz răspunsul ANAF nu ar fi aplicabil, urmând a exemplifica în cele ce urmează:
O societate, Societatea A, înregistrată în scopuri de TVA, cumpără de la un furnizor neînregistrat în scopuri de TVA (Societatea B), marfă în sumă de 119 lei (valoare totală factură, suma netă). În același timp, Societatea A vinde către Societatea B, marfă în valoare de 119 lei (valoare netă 100 lei și TVA 19 lei-cota aplicabilă este 19%).
Dacă decontarea sumelor s-ar fi făcut prin transfer bancar, contul de TVA al Societății A ar fi arăt astfel (presupunem un sold inițial de 100 lei):
Sold inițial: 100 lei;
Încasări de la Societatea B: 19 lei;
Plăți către societatea B: 0 lei (factura nu a avut TVA);
Sold final la sfârșitul perioadei: 119 lei.
În cazul în care compensarea nu ar fi implicat corecții de TVA, Societatea A ar fi avut în sold aceiași 100 lei pe care i-a avut inițial.
Apreciem totuși ca societatea A ar trebui să-și facă o corecție în sensul în care trebuie să transfere 19 lei din contul curent în contul de TVA.
Acestea sunt însă numai 3 din situațiile care fac răspunsul ANAF incomplet, practica putând genera și alte asemenea cazuri.
- Pe acelasi subiect
- Plata defalcată a TVA (Split TVA), abrogată începând cu 1 februarie 2020
- 1 Martie, prima zi de plată defalcată a TVA pentru anumiți contribuabili
- A fost publicată legea 275 / 2017 pentru aprobarea Ordonanței Guvernului nr. 23/2017 privind plata defalcată a TVA
- A fost promulgată legea pentru aprobarea Ordonanței Guvernului nr. 23/2017 privind plata defalcată a TVA.
- Comunicat AJFP Olt: Firmele care au optat pentru plata defalcată a TVA vor aplica sistemul Forexebug
- Procedura privind anularea penalităților de întârziere aferente obligațiilor fiscale principale reprezentând TVA, în cazul contribuabililor care optează pentru plata defalcată a TVA.