Cum se completează formularul 310 - Cerere pentru aprobarea transferului sumelor din contul de TVA
Publicat la 16.10.2017 in Plata defalcata a TVA
1525 0 comentarii
ANAF a publicat vineri Ordinul nr. 2927/2017 privind procedura și condițiile de aprobare a transferului sumelor din contul de TVA prin care a aprobat și modelul și conținutul formularului 310. Vezi cum se completează noul formular.
Citește și A fost publicat formularul 310-Cerere pentru aprobarea transferului sumelor din contul de TVA
Iată informațiile care se completează în formularul 310-Cerere pentru aprobarea transferului sumelor din contul de TVA și modul de completare a formularului.
A.1. Caseta "Denumire" se completează cu denumirea persoanei juridice, a asociației sau a entității fără personalitate juridică ori cu numele și prenumele persoanei fizice, după caz.
În cazul persoanelor impozabile stabilite în străinătate care și-au desemnat reprezentant fiscal, în caseta "Denumire" se înscriu informațiile de identificare înscrise pe certificatul de înregistrare fiscală a reprezentării (denumirea persoanei impozabile stabilite în străinătate, reprezentată fiscal prin reprezentantul fiscal desemnat în condițiile legii).
A.2. Caseta "Cod de identificare fiscală" se completează astfel:
- contribuabilii persoane juridice, cu excepția comercianților, asociațiile sau alte entități fără personalitate juridică înscriu codul de înregistrare fiscală;
- comercianții, inclusiv sucursalele comercianților care au sediul principal al comerțului în străinătate, înscriu codul unic de înregistrare;
- contribuabilii persoane fizice care desfășoară activități economice în mod independent sau exercită profesii libere înscriu codul de înregistrare fiscală;
- contribuabilii persoane fizice, cu excepția persoanelor fizice care desfășoară activități economice în mod independent sau care exercită profesii libere, înscriu codul de înregistrare în scopuri de TVA, atribuit conform art. 316 din Codul fiscal;
- contribuabilii persoane impozabile care nu sunt stabilite în România, conform art. 266 alin. (2) din Codul fiscal, și sunt înregistrate în scopuri de taxă pe valoarea adăugată în România, potrivit art. 316 din același act normativ, înscriu codul de înregistrare în scopuri de TVA.
Reprezentantul fiscal desemnat de o persoană impozabilă stabilită în străinătate înscrie codul de înregistrare în scopuri de TVA atribuit persoanei impozabile străine, care este diferit de codul de înregistrare în scopuri de TVA atribuit pentru activitatea proprie a reprezentantului.
A.3-A.15. Caseta "Domiciliu fiscal" se completează cu datele privind adresa domiciliului fiscal al contribuabilului.
În cazul persoanelor impozabile stabilite în străinătate, înregistrate direct în scopuri de TVA în România, se înscrie adresa din România la care pot fi examinate evidențele și documentele ce trebuie păstrate, în conformitate cu prevederile pct. 88 alin. (7) lit. a) din Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1/2016, cu modificările și completările ulterioare.
În cazul persoanelor impozabile stabilite în străinătate, care și-au desemnat reprezentant fiscal, în caseta "Domiciliu fiscal" se înscrie domiciliul fiscal al reprezentantului fiscal.
În cazul persoanelor impozabile care au sediul activității economice în afara României și sunt stabilite în România prin unul sau mai multe sedii fixe fără personalitate juridică, conform art. 266 alin. (2) lit. b) din Codul fiscal, în caseta "Domiciliu fiscal" se înscrie domiciliul fiscal al sediului fix desemnat să depună decontul de taxă și să fie responsabil pentru toate obligațiile în scopuri de TVA, conform pct. 88 alin. (5) din Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1/2016, cu modificările și completările ulterioare.
B. Date de identificare a persoanei împuternicite să solicite transferul sumelor din contul de TVA, respectiv ale reprezentantului fiscal/legal/împuternicitului
- Denumire/Nume și prenume - se înscriu, după caz, denumirea sau numele și prenumele persoanei impozabile care a fost desemnată ca reprezentant fiscal/legal sau împuternicit de către persoana impozabilă străină.
- Cod de identificare fiscală/CNP - se înscrie codul de identificare fiscală sau codul numeric personal al reprezentantului fiscal/legal ori al împuternicitului.
- Domiciliul fiscal - se înscrie adresa domiciliului fiscal al reprezentantului fiscal.
C. Informații despre sume
C.1. Nr. crt. - se va înscrie numărul atribuit fiecărei instituții bancare/instituție de trezorerie, o singură dată.
Pentru fiecare instituție bancară/unitate de trezorerie se vor detalia informațiile de la C.2-C.7, astfel:
C.2. Cont TVA (IBAN) Denumirea instituție de credit/unitate de trezorerie - se va înscrie contul de TVA (IBAN) [așa cum este definit la art. 1 lit. d) din ordonanță] și denumirea instituției de credit/unității de trezorerie la care este deschis contul de TVA pentru care se solicită transferul de sume.
C.3. Contul curent (IBAN) - se înscrie contul curent (IBAN) deschis la instituția de credit/unitatea de trezorerie (menționată la pct. C.2) la care este deschis contul curent în care se solicită transferul sumelor din contul de TVA.
C.4. Motivul pentru care se solicită transferul - se va/vor selecta motivul/motivele pentru care a fost depusă cererea de a aprobare a transferului și care trebuie să se încadreze în prevederile art. 9 alin. (1) lit. e), g), h), j) și k) din ordonanță, astfel:
- e) sume rezultate ca urmare a unor corecții în urma unor erori materiale în procesul de plată, pentru care restituirea se efectuează într-un alt cont decât un cont de TVA;
- g) sume rezultate ca urmare a corectării facturilor sau ca urmare a ajustării bazei de impozitare a TVA conform art. 287 din Codul fiscal, pentru care restituirea se efectuează într-un alt cont decât un cont de TVA;
- h) sume transferate în contul curent al titularului deschis la aceeași instituție de credit sau în contul de disponibil distinct deschis la aceeași unitate a Trezoreriei Statului, după caz, în limita sumelor prevăzute la art. 8 lit. d) din ordonanță;
- j) sume transferate în contul curent, în cazul persoanelor care nu mai au obligația de a avea un cont conform art. 2 alin. (1) din ordonanță și nu mai au obligații de plată privind TVA;
- k) sume reprezentând TVA achitat în numerar, cu excepția celor reținute din încasările în numerar, prevăzute la art. 15 alin. (2) din ordonanță, sau cu cardul din contul curent.
C.5. Acte justificative - se va completa cu denumirea documentelor justificative, numărul și data acestora, corelate cu suma solicitată așa cum au fost ele adăugate în arhiva de documente atașată acestui formular, după cum urmează:
- a) pentru situația prevăzută la art. 9 alin. (1) lit. e) din ordonanță: instrumente financiar-bancare de plată, extrase de cont, facturi;
- b) pentru situația prevăzută la art. 9 alin. (1) lit. g) din ordonanță: ordine de plată, extrase de cont, facturi, contracte și orice alte documente care pot susține corectarea facturilor sau ajustarea bazei de impozitare a TVA conform art. 287 din Codul fiscal;
- c) pentru situația prevăzută la art. 9 alin. (1) lit. h) din ordonanță: documentele de plată și extrasele de cont din care rezultă suma transferată din contul curent;
- d) pentru situația prevăzută la art. 9 alin. (1) lit. j) din ordonanță: aceasta se realizează pe baza informațiilor existente în evidența fiscală;
- e) pentru situația prevăzută la art. 9 alin. (1) lit. k) din ordonanță: documentele prevăzute de lege care au stat la baza plății în numerar și/sau a plăților efectuate cu cardul din contul curent (factura, bonuri fiscale, declarații vamale de import etc.), documentele de plată (în numerar, cu cardul din contul curent).
Pentru toate situațiile de mai sus pot fi anexate și orice alte documente care justifică solicitarea transferului sumelor din contul de TVA.
Responsabilitatea pentru conținutul documentelor justificative revine integral contribuabilului. Pentru fiecare motiv pentru care se solicită transferul de sume din contul de TVA și pentru fiecare cauză care a stat la baza solicitării se vor înscrie documentele justificative.
Documentele justificative, în copie certificată conform cu originalul de către contribuabil, vor fi scanate alb-negru, lizibil și cu o rezoluție care să permită încadrarea în limita a 10 MB a arhivei de fișiere în format zip. Pentru eficiența lucrului cu documente justificative este recomandată structurarea acestora în funcție de sume și motive.
C.6. Cauze - pentru fiecare motiv pentru care se solicită transferul de sume din contul de TVA se vor prezenta detaliat cauzele care au stat la baza solicitării.
C.7. Sumă solicitată - pentru fiecare motiv pentru care se solicită transferul de sume din contul de TVA și pentru fiecare cauză care a stat la baza solicitării de sume a fi transferate din contul de TVA se va înscrie suma de TVA aferentă fiecărui document justificativ înscris.
- Pe acelasi subiect
- Plata defalcată a TVA (Split TVA), abrogată începând cu 1 februarie 2020
- 1 Martie, prima zi de plată defalcată a TVA pentru anumiți contribuabili
- A fost publicată legea 275 / 2017 pentru aprobarea Ordonanței Guvernului nr. 23/2017 privind plata defalcată a TVA
- A fost promulgată legea pentru aprobarea Ordonanței Guvernului nr. 23/2017 privind plata defalcată a TVA.
- Comunicat AJFP Olt: Firmele care au optat pentru plata defalcată a TVA vor aplica sistemul Forexebug
- Procedura privind anularea penalităților de întârziere aferente obligațiilor fiscale principale reprezentând TVA, în cazul contribuabililor care optează pentru plata defalcată a TVA.