2. Evidența trebuie realizată zilnic

Evidența trebuie ținută pe fiecare zi în parte, ordonanța făcând referire la diferența între TVA aferentă incasărilor în numerar și TVA aferentă plătilor în numerar efectuate într-o zi.

Plecând de la exemplul de mai sus, dacă într-o zi se înregistrează numai încasări (TVA aferent 370 lei) iar în ziua următoare se înregistrează numai plăți (TVA aferent 230 lei), comerciantul va fi nevoit să alimenteze contul de TVA cu suma de 370 lei, nu cu 140 lei așa cum ar fi alimentat dacă încasările s-ar fi realizat în aceeași zi.

 

3. Transferul sumelor trebuie făcut periodic

Comerciantul va fi nevoit să stabilească o periodicitate a alimentărilor contului de TVA, astfel încât să nu existe omisiuni de sume luate în calcul. Acest lucru se poate realiza zilnic sau la un anumit interval de timp, fără însă a se depăși termenul de 7 zile lucrătoare față de cea mai îndepărtată zi (de exemplu transferul se poate face lunea, pentru toate operatiunile din săptămâna încheiată).

 

4. Recuperarea sumelor plătite în numerar dar pentru care TVA-ul nu a fost compensat

Plecând de la exemplul de la punctul 2, comerciantul va depune în contul de TVA suma de 370 lei, dar în același timp va indisponibiliza suma de 230 lei reprezentând TVA aferent plăților în lei. "Recuperarea" celor 230 lei, respectiv transferul din contul de TVA în contul curent se va putea face numai cu acordul ANAF.

 

5. Încasări cu tichete de masă, tichete cadou

Tichetele de masă și tichetele cadou se consideră instrumente asimilate numerarului, motiv pentru care și TVA aferent vânzărilor încasate prin astfel de instrumente intră în calcului diferenței nete.

 

6. Soluții

Pentru optimizarea fluxului de numerar, comercianții vor avea în vedere:

  • să nu omită, în calculul diferenței dintre TVA încasat și TVA achitat nicio operațiune realizată în numerar;
  • să nu efectueze, în decursul unei zile, plăți pentru care TVA-ul aferent ar fi mai mare decât TVA-ul aferent încasărilor în numerar. Dacă s-ar afla în această situație, este mai eficient să realizeze plăți prin transfer bancar;
  • să urmărească atent sumele încasate în numerar, având în vedere că multe dintre vânzări pot fi achitate cu cardul (practic să se limiteze la sumele de numerar disponibile);
  • să nu suplimenteze numerarul din alte surse pentru realizarea de plăți în numerar, în măsura în care acest lucru este posibil. Excepție fac plățile pentru tranzacții care nu implică TVA deductibil.