Split TVA: și societățile neînregistrate în scopuri de TVA trebuie să facă plăți defalcate
Publicat la 04.10.2017 in Plata defalcata a TVA
971 0 comentarii
Aplicarea prevederilor privind plata defalcată a TVA (split TVA) afectează, într-o măsură mai mică, este adevărat, și activitatea societăților (dar și instituțiilor publice) neînregistrate în scopuri de TVA-neplătitoare de TVA.
Intrarea în vigoare a prevederilor Ordonanței 23/2017 (privind plata defalcată TVA-Split TVA) presupune aplicarea sistemului de plată defalcată a TVA:
-opțional pentru perioada 1 Octombrie 2017-31 Decembrie 2017: societățile pot opta pentru aplicarea sistemului;
-obligatoriu începând cu data de 1 Ianuarie 2018.
Aplicarea noilor prevederi vizează și operațiunile de plăți efectuate de către persoanele impozabile (societăți, instituții publice) neînregistrate în scopuri de TVA.
Cum va fi influențată activitatea societăților neînregistrate în scopuri de TVA (neplătitoare de TVA)
Deși nu sunt vizate direct de prevederile ordonanței privind plata defalcată a TVA, societățile (și instituțiile publice) neînregistrate în scopuri de TVA sunt vizate indirect, în sensul în care la efectuarea plăților către persoane înregistrate în scopuri de TVA vor fi nevoite să respecte prevederile specifice noului sistem.
Mai exact,
Pentru perioada cuprinsă între 1 Octombrie și 31 Decembrie:
- Plățile vor fi efectuate astfel: defalcat, pentru plăți către furnizori care au optat pentru aplicarea mecanismului de plată defalcată a TVA și în contul de bază pentru toți ceilalți furnizori;
- În ceea ce privește încasările, societatea fiind neînregistrată în scopuri de TVA, nu se pune problema existenței unui cont de TVA respectiv a unor încasări în acest cont.
Pentru perioada începând cu 1 Ianuarie 2018:
- Toate plățile către persoane înregistrate în scopuri de TVA vor fi efectuate defalcat. Către persoane neînregistrate în scopuri de TVA plățile se fac normal.
- În ceea ce privește încasările, societatea fiind neînregistrată în scopuri de TVA, nu se pune problema existenței unui cont de TVA respectiv a unor încasări în acest cont.
Plățile se vor face din contul curent, societățile neînregistrate în scopuri de TVA neavând obligația de a avea un cont special pentru TVA.
Obligația reiese din însăși prevederea ordonanței potrivit căreia:
Persoanele impozabile și instituțiile publice, indiferent dacă sunt sau nu înregistrate în scopuri de TVA, au obligația să plătească contravaloarea TVA aferente achizițiilor de bunuri și servicii într-un cont de TVA al furnizorului/prestatorului.
Persoanele impozabile sunt definite în Codul fiscal și includ atât persoanele înregistrate în scopuri de TVA (plătitorii de TVA) cât și persoanele neînregsitrate în scopuri de TVA (neplătitorii de TVA).
Astfel, potrivit Codului fiscal,
"persoana impozabilă "(...) reprezintă persoana fizică, grupul de persoane, instituția publică, persoana juridică, precum și orice entitate capabilă să desfăsoare o activitate economică"
Același Cod fiscal prevede la Art. 269 alin 1:
"Este considerată persoană impozabilă orice persoană care desfăsoară, de o manieră independentă și indiferent de loc, activităti economice (...) oricare ar fi scopul sau rezultatul acestei activităti."
Singura excepție în ceea ce privește persoanele impozabile se referă la persoanele fizice impozabile care nu sunt înregistrate și nu au obligația să se înregistreze în scopuri de TVA, acestea din urmă neavând obligația să efectueze plăți defalcate pentru facturile emise de către persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA.
- Pe acelasi subiect
- Plata defalcată a TVA (Split TVA), abrogată începând cu 1 februarie 2020
- 1 Martie, prima zi de plată defalcată a TVA pentru anumiți contribuabili
- A fost publicată legea 275 / 2017 pentru aprobarea Ordonanței Guvernului nr. 23/2017 privind plata defalcată a TVA
- A fost promulgată legea pentru aprobarea Ordonanței Guvernului nr. 23/2017 privind plata defalcată a TVA.
- Comunicat AJFP Olt: Firmele care au optat pentru plata defalcată a TVA vor aplica sistemul Forexebug
- Procedura privind anularea penalităților de întârziere aferente obligațiilor fiscale principale reprezentând TVA, în cazul contribuabililor care optează pentru plata defalcată a TVA.