Split TVA: Toate PFA-urile sunt obligate să respecte prevederile privind plata defalcată a TVA
Publicat la 02.10.2017 in Plata defalcata a TVA
1587 0 comentarii
Desfășurarea activității prin intermediul unui PFA implică și obligația de respectare a prevederilor privind plata defalcată a TVA. Obligațiile sunt însă diferite, în funcție de calitatea de plătitor sau neplătitor de TVA.
Regulile privind plata defalcată a TVA se aplică de către toate "persoanele impozabile și instituțiile publice, indiferent dacă sunt sau nu înregistrate în scopuri de TVA", iar în categoria persoanelor impozabile sunt incluse și PFA-urile.
Ordonanța prevede la Art. 3, alin (2) că "persoanele fizice impozabile care nu sunt înregistrate și nu au obligația să se înregistreze în scopuri de TVA conform art. 316 din Codul fiscal nu au obligația să plătească contravaloarea TVA aferentă achizițiilor de bunuri și servicii efectuate în contul distinct deschis de furnizor/prestator", însă, în opinia noastră, nu la PFA-uri se face referire în această excepție.
Astfel, în funcție de situația în materie de TVA (plătitor, respectiv neplătitor de TVA) a fiecărui PFA, obligațiile specifice sunt următoarele:
PFA-uri neînregistrate în scopuri de TVA
- Nefiind înregistrate în scopuri de TVA, nu sunt obligate să factureze cu TVA și, în consecință, nu necesită un cont de TVA;
- Încasările de la clienți se fac integral în cotul curent;
- Plățile către alte persoane impozabile (de orice fel) neînregistrate în scopuri de TVA, care la rândul lor nu au cont de TVA se fac din contul curent al plătitorului în contul curent al beneficiarului;
- Plățile din bancă (OP, online banking, bilet la ordin, cec) către persoane impozabile înregistrate în scopuri de TVA se vor face din contul curent, însă defalcat. De exemplu, plățile prin bancă efectuate către un furnizor înregistrat în scopuri de TVA pentru o factură de 119 lei (100 lei bază și 19 lei TVA), se vor face astfel: o plată de 100 lei din contul curent al PFA-ului în contul curent al furnizorului și 19 lei din contul curent al PFA-ului în contul de TVA al furnizorului.
- Plățile efectuate în numerar sau cu cardul (on line sau la POS-ul furnizorului) nu au influență asupra plătii defalcate, fiind obligația furnizorului să transfere TVA-ul din contul curent în contul de TVA;
În concluzie, chiar dacă PFA-ul este neînregistrat în scopuri de TVA, există obligația respectării prevederilor privind plata defalcată în toate cazurile în care plățile se fac prin transfer bancar.
PFA-urile înregistrate în scopuri de TVA
În ceea ce privește PFA-urile înregistrate în scopuri de TVA, regulile aplicabile sunt cele generale, respectiv:
- PFA-ul va avea deschis un cont de TVA (la trezorerie și / sau la o bancă comercială);
- Încasările (în bancă) realizate de la parteneri care aplică sistemul Split TVA se realizează defalcat. Obligația plătii în 2 conturi (contul curent și contul de TVA) revine plătitorului. De exemplu, o factură emisă către un client-societate comercială, în sumă de 238 lei (cota TVA 19%) se va încasă astfel: 200 lei în contul curent și 38 lei în contul de TVA.
- Pentru încasările (transfer bancar) de la persoane fizice, pentru încasările în numerar sau prin POS, PFA-ul va transfera contravaloarea TVA aferent încasării din contul curent în contul de TVA. De exemplu, pentru încasarea unei facturi în numerar, în sumă de 119 lei, PFA-ul este obligat să alimenteze contul de TVA cu 19 lei.
- Încasările aferente livrărilor achitate cu cardul bancar prin intermediul procesatorilor de plăți (plăți cu cardul efectuate de către clienți) obligă PFA-ul să alimenteze contul de TVA cu contravaloarea TVA-ului aferent încasării;
- Plățile către persoane impozabile înregistrate în scopuri de TVA (care aplică sistemul) se vor face defalcat;
- Plățile către persoane impozabile neînregistrate în scopuri de TVA se vor face, pentru întreaga sumă a facturii (factura nu are TVA) din contul curent al PFA-ului în contul curent al beneficiarului.
- Pe acelasi subiect
- Plata defalcată a TVA (Split TVA), abrogată începând cu 1 februarie 2020
- 1 Martie, prima zi de plată defalcată a TVA pentru anumiți contribuabili
- A fost publicată legea 275 / 2017 pentru aprobarea Ordonanței Guvernului nr. 23/2017 privind plata defalcată a TVA
- A fost promulgată legea pentru aprobarea Ordonanței Guvernului nr. 23/2017 privind plata defalcată a TVA.
- Comunicat AJFP Olt: Firmele care au optat pentru plata defalcată a TVA vor aplica sistemul Forexebug
- Procedura privind anularea penalităților de întârziere aferente obligațiilor fiscale principale reprezentând TVA, în cazul contribuabililor care optează pentru plata defalcată a TVA.