Raportări contabile, doar pentru societățile cu cifră de afaceri peste 1.000.000 EUR - proiect de lege
Publicat la 01.10.2020 in Raportari contabile semestriale
1790 0 comentarii
Un proiect de lege adoptat de Senat și aflat pe ordinea de zi a Camerei Deputaților prevede ca raportările contabile să fie depuse doar de către societățile care, în exercițiul financiar precedent, au înregistrat o cifră de afaceri mai mare de 1.000.000 EUR.
Potrivit proiectului de lege, întocmirea și depunerea raportărilor contabile la alte perioade decât anual ar urma să se facă numai de către societățile care, în exercițiul financiar precedent, au înregistrat o cifră de afaceri mai mare de 1.000.000 EUR.
Ministerul Finanțelor Publice poate stabili întocmirea și depunerea la unitățile teritoriale ale Ministerului Finanțelor Publice a situațiilor financiare sau a unor raportări contabile și la alte perioade decât anual, în cadrul exercițiului financiar, de către persoanele care au realizat o cifră de afaceri mai mare decât echivalentul în lei a 1.000.000 euro la data de 31 decembrie a exercițiului financiar precedent.
În prezent, alin (2) al art. 28 din Legea contabilității 82/1991 prevede că
Ministerul Economiei și Finanțelor poate stabili întocmirea și depunerea la unitățile teritoriale ale Ministerului Economiei și Finanțelor a situațiilor financiare sau a unor raportări contabile și la alte perioade decât anual, în cadrul exercițiului financiar.
Proiectul de lege aflat astăzi pe ordinea de zi a Camerei Deputaților a fost adoptat de Senat în ședința din 21 septembrie 2020.
Modificarea a primit aviz favorabil atât din partea Consiliului Economic și Social cât și din partea Consiliului Legislativ.
Potrivit inițiatorilor, raportările contabile reprezintă o muncă suplimentară atât pentru operatorii economici cât și pentru profesioniștii contabili. În plus, se mai menționează în expunerea de motive, aceste raportări nu prezintă o utilitate practică pentru cei mai mulți dintre operatorii economici.
Raportările contabile semestriale, mai arată inițiatorii, nu reprezintă imaginea fidelă a patrimoniului ci doar informații cu relevanță scăzută, nefiind aplicabile procedurile anuale privind reevaluările, inventarierile, ajutările, provizioanele, rezervele, confirmările de solduri.
În plus, este considerată prea mică și perioada aflată la dispoziția societăților pentru întocmirea raportările semestriale - 46 zile față de 150 zile în cazul situațiilor financiare anuale.
Nu în ultimul rând se mai invocă faptul că societățile care repartizează dividende interimare sunt obligate să depună două seturi de raportări.
Atenție! Acesta este doar un proiect de lege. Prevederile de mai sus nu se aplică momentan.
Sursa: cdep.ro
- Pe acelasi subiect
- Raportările contabile vor fi depuse doar de către societățile cu cifra de afaceri mai mare de 1.000.000 EUR
- 30 septembrie, data limită pentru depunerea raportărilor contabile la 30 iunie 2020 (reminder)
- Raportări semestriale 2020: ANAF a publicat formularul .pdf inteligent
- Amenda pentru nedepunerea bilanțului / raportărilor contabile
- Termenul pentru raportarea semestrială la 30.06.2020