Prelungirea termenului de înregistrare În REVISAL a actelor adiționale la contractele de muncă (necesare pentru majorarea salariilor brute în contextul transferului contribuțiilor sociale) a fost anunțată de ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, citată de hotnews.ro.  
  
Aceasta a precizat, potrivit sursei citate, că hotărârea a fost elaborată după discuții cu mediul de afaceri, în contextul trecerii contribuțiilor de la angajator la angajat începând cu 1 ianuarie.  
  
"Nu se amâna întoarcerea sarcinii fiscale, ci doar comunicarea efectuării acesteia către Inspecția Muncii", a mai spus ministrul.  
  
Potrivit acesteia, "în Revisal sunt înregistrate, în prezent, 6,3 milioane de contracte aferente unui număr de 5,5 milioane de angajați", ceea ce ar necesita foarte multe resurse pentru modificarea lor:  
  
"Decizia vine în sprijinul angajatorilor, astfel încât aceștia să aibă suficient timp pentru a transmite noile documente, în condițiile în care în Revisal sunt înregistrate, în prezent, 6,3 milioane de contracte aferente unui număr de 5,5 milioane de angajați, unii dintre ei având mai multe contracte de muncă"  

 

În prezent, înregistrarea în revisal a modificării salariului brut al unui angajat trebuie efectuată anterior modificării.  
  
Astfel, potrivit Hotărârii nr. 500/2011 privind registrul general de evidență a salariaților,  

Orice modificare a elementelor prevăzute la art. 3 alin. (2) lit. a), d) -l) (salariul brut se regăsește la art. 3 alin (2) lit l)) se transmite în registru în termenul prevăzut la art. 17 alin. (5) din Legea nr. 53/2003, republicată, cu modificările și completările ulterioare. Excepție fac situațiile în care modificarea se produce ca urmare a unei hotărâri judecătorești când înregistrarea în registru se face în termen de 20 de zile de la data la care angajatorul se prezuma, potrivit legii, că a luat cunoștință de conținutul acesteia. 

  
Art. 17 alin. (5) din Legea nr. 53/2003 prevede că:

Orice modificare a unuia dintre elementele prevăzute la alin. (3) în timpul executării contractului individual de muncă impune încheierea unui act adițional la contract, anterior producerii modificării, cu excepția situațiilor în care o asemenea modificare este prevăzută în mod expres de lege sau în contractul colectiv de muncă aplicabil. 

 

Surse: hotnews.ro, mmjs.ro