În ciuda diminuării impozitului pe venit și a majorării nivelului deducerilor personale, salariile nete nu vor crește în egală măsură cu salariile brute.  

Astfel, un calcul sumar, fără implicații suplimentare (deduceri suplimentare, condiții de muncă) arată că în prezent, pentru un salariu brut de 1.450 lei, salariatul primește 1.065 lei.  
În 2018, pentru un salariu brut de 1.900 lei, păstrând aceleași condiții, salariatul va primi 1.163 lei.  
  
În ceea ce privește angajatorii, dacă în decembrie 2017 costul total al unui salariat încadrat cu salariul minim este de 1.780 lei, în ianuarie acesta va fi de 1.943 lei (calculele sunt orientative și pot fi influențate de mai multe condiții). 
  
Nivelul actual al salariului minim brut pe țara datează din 1 februarie 2017. 

 

Modificarea salariului minim brut, o măsură de protecție pentru salariați


Modificarea adusă începând cu 1 Ianuarie 2018 ar putea fi văzută și că o măsură de protecție a salariaților încadrați cu salariul minim brut pe țara. Transferul contribuțiilor sociale de la angajat la angajator, neînsoțite de creșterea salariilor de către angajatori (nu există și nu poate exista o măsură legală care să-I oblige pe angajatori să facă acest lucru) ar fi condus la diminuarea semnificativă a salariilor nete.  
  
Măsura însă nu-I apăra și pe cei care în prezent au cel puțin 1.900 lei salariul brut.  
  
De altfel, Guvernul a încercat să-i ajute și pe aceștia din urmă, impunând angajatorilor să înceapă negocierea actelor adiționale la contractele de muncă