Salariul minim brut pe țara crește la 1.900 lei începând cu 1 Ianuarie 2018
Publicat la 30.11.2017 in Drepturi salariale
2321 0 comentarii
Salariul minim brut urmează să crească, începând cu 1 Ianuarie 2018, de la 1.450 lei cât este în prezent, la 1.900 lei. Creșterea este însă una în mare parte artificială, efectele creșterii salariului minim brut urmând a fi în mare parte anihilate de transferul contribuțiilor sociale.
Noul nivel al salariului minim brut pe țara garantat în plată
Începând cu 1 Ianuarie 2018 salariul minim brut se va majora la 1.900 lei, conform Hotărârii de Guvern nr. 846/2017 pentru stabilirea salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată.
Astfel, potrivit actului normativ invocat,
"Începând cu data de 1 ianuarie 2018, salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată, sumă stabilită în bani care nu include sporuri și alte adaosuri, se stabilește la 1.900 lei lunar, pentru un program complet de lucru de 166,666 ore, în medie, pe lună, în anul 2018, reprezentând 11,40 lei/oră."
Creșterea salariului minim brut pe țară, artificială
Creșterea salariului minim brut pe țara deși semnificativă (de la 1.450 lei la 1.900 lei), este însă în cea mai mare parte artificială, în sensul în care nu se va reflecta decât în foarte mică măsură asupra salariului net, salariul primit "în mână". Asta în contextul în care, de la aceeași data, 1 Ianuarie 2018, contribuțiile sociale se vor transfera de la angajat la angajator - Detalii suplimentare.
În ciuda diminuării impozitului pe venit și a majorării nivelului deducerilor personale, salariile nete nu vor crește în egală măsură cu salariile brute.
Astfel, un calcul sumar, fără implicații suplimentare (deduceri suplimentare, condiții de muncă) arată că în prezent, pentru un salariu brut de 1.450 lei, salariatul primește 1.065 lei.
În 2018, pentru un salariu brut de 1.900 lei, păstrând aceleași condiții, salariatul va primi 1.163 lei.
În ceea ce privește angajatorii, dacă în decembrie 2017 costul total al unui salariat încadrat cu salariul minim este de 1.780 lei, în ianuarie acesta va fi de 1.943 lei (calculele sunt orientative și pot fi influențate de mai multe condiții).
Nivelul actual al salariului minim brut pe țara datează din 1 februarie 2017.
Modificarea salariului minim brut, o măsură de protecție pentru salariați
Modificarea adusă începând cu 1 Ianuarie 2018 ar putea fi văzută și că o măsură de protecție a salariaților încadrați cu salariul minim brut pe țara. Transferul contribuțiilor sociale de la angajat la angajator, neînsoțite de creșterea salariilor de către angajatori (nu există și nu poate exista o măsură legală care să-I oblige pe angajatori să facă acest lucru) ar fi condus la diminuarea semnificativă a salariilor nete.
Măsura însă nu-I apăra și pe cei care în prezent au cel puțin 1.900 lei salariul brut.
De altfel, Guvernul a încercat să-i ajute și pe aceștia din urmă, impunând angajatorilor să înceapă negocierea actelor adiționale la contractele de muncă
- Pe acelasi subiect
- Salariul minim brut crește, începând cu 1 octombrie, la 3.300 lei
- Zile libere pentru părinții ai căror copii învață în scenariile 2 și 3, numai după epuizarea opțiunilor privind telemunca sau muncă la domiciliu
- Reducere timp de muncă - Ghidul de completare/transmitere formulare, prin intermediul platformei aici.gov.ro (VIDEO)
- Ghid de completare/transmitere formulare/documente - sprijin financiar pentru desfășurarea activității în regim de telemuncă
- Telemunca: transmiterea documentelor justificative pentru achizițiile de bunuri si servicii
- Anunț ANOFM cu privire la transmiterea documentelor pentru decontarea șomajului tehnic - OUG 30/2020