Strategia naţională în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă 2017-2020. Vezi ce domenii sunt vizate de controale.
Publicat la 11.10.2017 in Sanatatea si securitatea in munca
1714 0 comentarii
Ministerul Muncii şi Justitiei Sociale a publicat un proiect de Hotărâre a Guvernului pentru aprobarea Strategiei naţionale în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă pentru perioada 2017 - 2020. Vezi ce se urmărește prin elaborarea acestui act normativ și care sunt domeniile vizate de controale SSM.
Ce urmărește Strategia naţională în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă pentru perioada 2017-2020
Strategia naţională în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă pentru perioada 2017-2020 urmărește să stabilească, pe baza consensului tuturor părților implicate, cadrul comun al acțiunilor în domeniul securității și sănătății în muncă ce se vor desfășura în perioada 2017-2020 de către toate autoritățile competente, instituțiile cu atribuții în domeniu și partenerii sociali. Această strategie reprezintă un instrument destinat armonizării eforturilor pentru realizarea obiectivelor propuse.
Astfel, pe plan naţional strategia urmăreşte:
- Prevenirea riscurilor şi promovarea unor condiţii mai sigure şi mai sănătoase la locul de muncă;
- Menţinerea unei bune stări de sănătate a lucrătorilor;
- Prevenirea accidentelor de muncă şi a bolilor profesionale şi promovarea sănătăţii angajaţilor pe parcursul întregii vieţi profesionale.
Care sunt domeniile vizate de Controalele SSM
- Construcțiile reprezintă o activitate economică periculoasă deoarece în afara faptului că această activitate este caracterizată de un nivel de risc ridicat, șantierele temporare și mobile implică lanțuri lungi de subcontractanți și actori diferiți în același amplasament, fapt ce conduce la o disipare a responsabilităților.
- Industria, domeniul economic în care există o preocupare permanentă și s-au luat măsuri pentru diminuarea riscurilor, există în continuare riscuri specifice condițiilor în care se desfășoară activitatea și tehnologiilor aplicate.
- Agricultura presupune utilizarea de echipamente de muncă periculoase în condițiile în care, activitatea se desfășoară pe suprafețe mari și, în general, în condiţii de izolare, fără să fie posibilă supravegherea modului în care lucrătorii utilizează echipamentele de muncă.
- Activitatea de transporturi, în care se produc foarte multe evenimente, multe dintre acestea fiind accidente mortale produse pe șosele din țară și din afara țării. Desfășurarea activității se face în condiții în care, în cele mai multe cazuri, conducătorul auto își desfășoară activitatea, în cele mai multe cazuri fără însoţitor, în cabina autovehiculului pus la dispoziție de angajator sau în momentele în care pregătește încărcarea sau descărcarea autovehiculului.
Sursa: mmuncii,.ro
- Pe acelasi subiect
- Webinar gratuit SSM, organizat de Inspecția Muncii - astăzi, ora 10:00
- Măsuri de protecție a lucrătorilor pe timp de caniculă
- Activitatea în birourile cu spații comune în sistem deschis (open space)
- Individualizarea programului de muncă - prevederi legale
- Obligațiile angajaților pe durata stării de alertă
- Obligațiile angajatorilor pe durata stării de alertă