Obligația depunerii declarației privind adaosul comercial a fost eliminată
Publicat la 03.11.2020 in Societati comerciale
12222 0 comentarii
O lege publicată ieri în Monitorul Oficial (legea 222/2020) abrogă Legea 12/1990 ceea ce înseamnă eliminarea, printre altele, a obligației de declarare, de către agenții economici, organelor fiscale, a adaosurilor comerciale și a celor de comision.
Legea nr. 222/2020 pentru abrogarea Legii nr. 12/1990 privind protejarea populației împotriva unor activități de producție, comerț sau prestări de servicii ilicite și pentru modificarea și completarea Ordonanței Guvernului nr. 21/1992 privind protecția consumatorilor prevede abrogarea Legii 12/1990:
Legea nr. 12/1990 privind protejarea populației împotriva unor activități de producție, comerț sau prestări de servicii ilicite, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 121 din 18 februarie 2014, se abrogă.
Abrogarea legii este justificată prin existența unui "paralelism legal prin reglementarea acestora în acte legislative mai noi".
Potrivit legii 12/1990, acum abrogată,
Următoarele fapte reprezintă activități de producție, comerț sau prestări de servicii ilicite și constituie contravenții, dacă nu au fost săvârșite în astfel de condiții încât să fie considerate, potrivit legii penale, infracțiuni:
f) nedeclararea de către operatorii economici la organele fiscale, înainte de aplicare, a adaosurilor comerciale și a celor de comision;
Totodată, în OG 21/1992 se introduce o nouă prevedere potrivit căreia:
(3) Se interzice comercializarea de produse sau prestarea de servicii, după caz, care nu îndeplinesc condițiile stabilite prin lege sau de bunuri a căror proveniență nu este dovedită, în condițiile legii. Prin documente de proveniență se înțelege, după caz, factura fiscală, factura, avizul de însoțire a mărfii, documentele vamale, factura externă sau orice alte documente stabilite prin lege."
Această prevedere reprezintă echivalentul lit. e) a art. 1 din legea 12/1990, astfel abrogată.
Potrivit inițiatorilor, operatorii economici aveau de a declara la organele fiscale adaosurile comerciale și cele de comision practicate în ciuda faptului că România este o economie de piață liberă, în care prețurile se formează prin cerere și ofertă, iar legea nici măcar nu prevede paguri maxime pentru un asemenea adaos. În realitate, au susțin inițiatorii, este vorba despre o normă desuetă care a supraviețuit până în prezent și generează o birocrație inutilă în plus pentru operatorii economici, dar și riscul real al aplicării unor amenzi deși nu există prejudiciu sau vătămarea vreunui interes.
Mai mult, întrucât economia de piață presupune o varietate enormă de produse, dar și diferențele considerabile între prețurile de achiziție a bunurilor intermediare și prețurile de vânzare ale operatorilor economici, care se schimbă cu trecerea timpului, este practic imposibil de prevăzut adaosul comercial practicat. Din acest motiv, în practică, declarația privind adaosul comercial se făcea pentru intervale generale și atotcuprinzătoare de tipul "între 0 -9999%".
- Pe acelasi subiect
- ONRC: Valoarea capitalului social al unei societăți cu răspundere limitată nu poate fi mai mică de 1 leu
- Capitalul social minim obligatoriu, de 200 lei, ar putea fi eliminat pentru SRL-uri
- A fost schimbată modalitatea de depunere a declarației privind beneficiarul real
- ONRC recomandă mijloacele electronice de comunicare. Activitățile de asistență și audiență, doar cu programare