1.2.1. Persoane pentru care impunerea se face în sistem real 


Pentru contribuabilii care au desfășurat activitate în 2017, în funcție de venitul net realizat în anul precedent, exclusiv cheltuielile reprezentând contribuția de asigurări sociale, raportat la numărul lunilor de activitate din cursul anului, avem următoarele două situații:  

  • dacă venitul rezultat este mai mic decât nivelul salariului de bază minim brut pe țară în vigoare în luna ianuarie 2018, respectiv 1.900 lei - NU se datorează CAS.  
  • dacă venitul rezultat este cel puțin egal cu nivelul salariului de bază minim brut pe țară în vigoare în luna ianuarie 2018, respectiv 1.900 lei - se datorează CAS.  

  
În acest ultim caz, contribuția socială este de 25% din venitul ales, care nu poate fi mai mic decât nivelul salariului de bază minim brut pe țara garantat în plată, în vigoare în luna pentru care se datorează contribuția. Prin urmare, contribuția minimă lunară pentru CAS va fi de 475 lei
 
Contribuabilii pot opta pentru un venit - bază de calcul mai mare decât salariul minim brut. Astfel, tabelul de la punctul II.3 din declarația 600 (venitul ales) se va completa cu suma de 1.900 lei sau o sumă mai mare, în cazul în care contribuabilul optează pentru un venit bază de calcul mai mare de 1.900 lei. 
 
În cazul contribuabililor care își încep activitatea în anul 2018 sau a celor care trec de la determinarea venitului net anual pe bază normelor anuale de venit la stabilirea venitului net anual determinat în sistem real, în funcție de venitul net lunar estimat a se realiza, avem următoarele situații:  

  • dacă venitul astfel obținut este mai mic decât nivelul salariului de bază minim brut pe țară în vigoare în luna ianuarie 2018, respectiv 1.900 lei - NU se datorează CAS;
  • dacă venitul astfel obținut este cel puțin egal cu nivelul salariului de bază minim brut pe țară în vigoare în luna ianuarie 2018, respectiv 1.900 lei - se datorează CAS

 

În acest ultim caz, contribuția socială este de 25% din venitul ales, care nu poate fi mai mic decât nivelul salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată, în vigoare în luna pentru care se datorează contribuția. Prin urmare, contribuția minimă lunară pentru CAS va fi de 475 lei
 
Contribuabilii pot opta pentru un venit - bază de calcul mai mare decât salariul minim brut. Astfel, tabelul de la punctul II.3 din declarația 600 (venitul ales) se va completa cu suma de 1.900 lei sau o sumă mai mare, în cazul în care contribuabilul optează pentru un venit bază de calcul mai mare de 1.900 lei. 

 

1.2.2. Persoane pentru care impunerea se face pe bază de normă de venit 
  
În cazul persoanelor pentru care impunerea se face pe bază de normă de venit, în funcție de valoarea lunară a normelor de venit, obținută prin raportarea normelor anuale de venit la numărul lunilor de activitate din cursul anului după aplicarea corecțiilor prevăzute la art. 69 din Codul fiscal, avem următoarele situații:  

  • dacă valoarea astfel obținută este mai mică decât nivelul salariului de bază minim brut pe țară în vigoare în luna ianuarie 2018, respectiv 1.900 lei - NU se datorează CAS.
  • dacă valoarea astfel obținută este cel puțin egală cu nivelul salariului de bază minim brut pe țară în vigoare în luna ianuarie 2018, respectiv 1.900 lei - se datorează CAS;  

 

În acest ultim caz contribuția socială este de 25% din venitul ales, care nu poate fi mai mică decât nivelul salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată, în vigoare în luna pentru care se datorează contribuția. Prin urmare, contribuția minimă lunară pentru va fi de 475 lei

  
Contribuabilii pot opta pentru un venit - bază de calcul mai mare decât salariul minim brut. Astfel, tabelul de la punctul II.3 din declarația 600 (venitul ales) se va completa cu suma de 1.900 lei sau o sumă mai mare, în cazul în care contribuabilul optează pentru un venit bază de calcul mai mare de 1.900 lei. 
  

1.2.3. Persoane care realizează venituri din drepturi de autor 
 
În cazul contribuabililor care realizează venituri din drepturi de proprietate intelectuală pentru care impozitul pe venit se stabilește potrivit prevederilor art. 72 și 73 din Codul fiscal, în funcție de venitul net lunar realizat în anul precedent, rămas după scăderea din venitul brut a cheltuielii deductibile prevăzute la art. 70 din Codul fiscal, raportat la numărul lunilor de activitate din cursul anului, avem următoarele situații:  

  • dacă venitul astfel obținut este mai mic decât nivelul salariului de bază minim brut pe țară în vigoare în luna ianuarie 2018, respectiv 1.900 lei) - NU se datorează CAS;
  • dacă venitul astfel obținut este cel puțin egal cu nivelul salariului de bază minim brut pe țară în vigoare în luna ianuarie 2018, respectiv 1.900 lei) - se datorează CAS;  

 

În acest ultim caz contribuția socială este de 25% din venitul ales, care nu poate fi mai mic decât nivelul salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată, în vigoare în luna pentru care se datorează contribuția. Prin urmare, contribuția minima lunară pentru va fi de 475 lei
 
Contribuabilii pot opta pentru un venit - bază de calcul mai mare decât salariul minim brut. Astfel, tabelul de la punctul II.3 din declarația 600 (venitul ales) se va completa cu suma de 1.900 lei sau o suma mai mare, în cazul în care contribuabilul optează pentru un venit bază de calcul mai mare de 1.900 lei. 

 

2. Contribuția de asigurări sociale de sănătate

 

Datorează contribuția de asigurări sociale de sănătate, în 2018, persoanele care:  

  • nu sunt exceptate de la plata contribuțiilor de asigurări sociale de sănătate (lista aici
  • au realizat în anul 2017 venituri din activități independente, asocierea cu o persoană juridică, cedarea folosinței bunurilor, investiții, activități agricole, silvicultură și piscicultură, alte surse și  
  • nivelul veniturilor realizate în 2017, cumulate (din sursele de venituri de mai sus), este cel puțin egal cu 12 salarii minime, respectiv 22.800 lei.  


Contribuția la asigurările sociale de sănătate pentru anul 2018, în toate aceste cazuri, va fi de 10% din salariul minim brut pe țară, respectiv 190 lei / lună - 2.280 lei an.  
 
Contribuabilii care încep să desfășoare activitate sau încep să realizeze venituri în cursul anului, iar venitul lunar estimat a se realiza, potrivit art. 120 din Codul fiscal, din una sau mai multe surse de venit, este cel puțin egal cu nivelul salariului minim brut pe țară în luna în care se estimează veniturile, datorează CASS pentru anul 2018.  
 
Contribuabilii care nu se încadrează în categoria celor obligați la plata asigurărilor sociale de sănătate în 2018, pot opta pentru a se asigură în sistemul public de asigurări sociale de sănătate bifând căsuță de la pct. III.2 din declarația 600. 

 

Contribuții sociale 2018 - sinteză

 

Contribuții sociale obligatorii 2018 - descarcă tabel sinteză.