Mâine, termen pentru depunerea declarației pentru scoaterea din evidența persoanelor înregistrate în scopuri de TVA
Publicat la 09.09.2019 in Taxa pe valoarea adaugata - diverse
1618 0 comentarii
Mâine este termen pentru depunerea declarațiilor de mențiuni prin care persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA, care nu au depășit plafonul de scutire, pot solicita scoaterea din evidența persoanelor înregistrate în scopuri de TVA.
Scoaterea din evidența persoanelor înregistrate în scopuri de TVA
Persoana impozabilă înregistrată în scopuri de TVA care în cursul anului calendaristic precedent nu a depășit plafonul de scutire poate solicita scoaterea din evidența persoanelor înregistrate în scopuri de TVA, în vederea aplicării regimului special de scutire.
Declarații pentru scoaterea din evidența persoanelor înregistrate în scopuri de TVA
Solicitarea de scoatere din evidența persoanelor înregistrate în scopuri de TVA se face, în funcție de forma de constituire a persoanei, astfel:
- prin depunerea formularului 010 - Declarație de înregistrare fiscală/Declarație de mențiuni/Declarație de radiere pentru persoane juridice, asocieri și alte entități fără personalitate juridică;
- prin depunerea formularului 020 - Declarație de înregistrare fiscală/Declarație de mențiuni pentru persoane fizice române și străine care dețin cod numeric personal;
- prin depunerea formularului 070 - Declarație de înregistrare fiscală/Declarație de mențiuni/Declarație de radiere pentru persoanele fizice care desfășoară activități economice în mod independent sau exercită profesii libere.
Pentru fiecare dintre cazurile de mai sus alternativa mai ușoară este depunerea, on line, a declarației 700 - Declarație pentru înregistrarea/modificarea categoriilor de obligații fiscale declarative înscrise în vectorul fiscal.
Reguli privind scoaterea din evidența a persoanelor înregistrate în scopuri de TVA
Anularea înregistrării în scopuri de TVA va fi valabilă de la data comunicării deciziei privind anularea înregistrării în scopuri de TVA. Soluționarea cererii de scoatere a persoanelor impozabile din evidența persoanelor înregistrate în scopuri de TVA trebuie să fie până cel târziu la finele lunii în care a fost depusă solicitarea. Până la comunicarea deciziei de anulare a înregistrării în scopuri de TVA, persoanei impozabile îi revin toate drepturile și obligațiile persoanelor înregistrate în scopuri de TVA.
Persoana impozabilă care a solicitat scoaterea din evidență are obligația să depună ultimul decont de taxă indiferent de perioada fiscală aplicată, până la data de 25 a lunii următoare celei în care a fost comunicată decizia de anulare a înregistrării în scopuri de TVA. În ultimul decont de taxă depus, persoanele impozabile au obligația să evidențieze valoarea rezultată ca urmare a efectuării tuturor ajustărilor de taxă, conform prezentului titlu.
Iată ce prevede Codul fiscal referitor la scoaterea din evidența persoanelor înregistrate în scopuri de TVA:
Art. 310, alin (7):
Persoana impozabilă înregistrată în scopuri de TVA conform art. 316 care în cursul anului calendaristic precedent nu depășește plafonul de scutire prevăzut la alin. (1) poate solicita scoaterea din evidența persoanelor înregistrate în scopuri de TVA conform art. 316, în vederea aplicării regimului special de scutire, cu condiția ca la data solicitării să nu fi depășit plafonul de scutire pentru anul în curs. Solicitarea se poate depune la organele fiscale competente între data de 1 și 10 a fiecărei luni următoare perioadei fiscale aplicate de persoana impozabilă, în conformitate cu prevederile art. 322. Anularea va fi valabilă de la data comunicării deciziei privind anularea înregistrării în scopuri de TVA. Organele fiscale competente au obligația de a soluționa solicitările de scoatere a persoanelor impozabile din evidența persoanelor înregistrate în scopuri de TVA cel târziu până la finele lunii în care a fost depusă solicitarea. Până la comunicarea deciziei de anulare a înregistrării în scopuri de TVA, persoanei impozabile îi revin toate drepturile și obligațiile persoanelor înregistrate în scopuri de TVA conform art. 316 . Persoana impozabilă care a solicitat scoaterea din evidență are obligația să depună ultimul decont de taxa prevăzut la art. 323, indiferent de perioada fiscală aplicată conform art. 322, până la data de 25 a lunii următoare celei în care a fost comunicată decizia de anulare a înregistrării în scopuri de TVA. În ultimul decont de taxă depus, persoanele impozabile au obligația să evidențieze valoarea rezultată ca urmare a efectuării tuturor ajustărilor de taxă, conform prezentului titlu.
Anularea înregistrării în scopuri de TVA
Urmare a cererii prin care se solicita scoaterea din evidența persoanelor înregistrate în scopuri de TVA, organele fiscale procedează la anularea înregistrării în scopuri de TVA.
Astfel, potrivit art. 316, alin (11), lit g),
(11) Organele fiscale competente anulează înregistrarea unei persoane în scopuri de TVA, conform prezentului articol:
g) în situația persoanelor impozabile care solicita scoaterea din evidența persoanelor înregistrate în scopuri de TVA în vederea aplicării regimului special de scutire prevăzut la art. 310 sau a regimului special pentru agricultori prevăzut la art. 3151;
Tot mâine este termen și pentru depunerea formularului Notificare privind aplicarea/încetarea aplicării regimului special pentru agricultori.
- Pe acelasi subiect
- Înregistrarea în scopuri de TVA a societăților cu sediul activității economice în România
- Scutirea de taxe la import și exonerarea de TVA la importuri
- Plata taxei pe valoarea adăugată solicitată la rambursare se face acum, cu control ulterior
- Proiect de lege adoptat de Senat: TVA, 16% începând cu 1 ianuarie 2020. Pentru alimente, TVA-ul este propus să scadă la 5%
- Update: Cota de TVA pentru servicii turistice, de restaurant și catering, redusă la 5% din 1 Noiembrie 2018