Proiect de lege adoptat de Senat: TVA, 16% începând cu 1 ianuarie 2020. Pentru alimente, TVA-ul este propus să scadă la 5%
Publicat la 31.10.2019 in Taxa pe valoarea adaugata - diverse
2746 0 comentarii
Cota standard de TVA, începând cu 1 Ianuarie 2020, ar urmă să fie 16%, potrivit unui proiect de lege adoptat de Senat. Pentru alimente, cota propusă este de 5%. Proiectul de lege a fost înregistrat recent, la Camera Deputaților, pentru dezbatere.
Potrivit formei proiectului de lege, așa cum a fost adoptat (tacit) de către Senat, cota TVA ar urma să fie 16% începând cu 1 Ianuarie 2020, inițiatorul propunând modificarea art. 291 (Cotele de TVA) astfel:
La alineatul (1),după litera b) se introduce o nouă literă, lit c), cu următorul cuprins:
c) 16% începând cu data de 1 Ianuarie 2020.
Același proiect de lege prevede și reducerea cotei de TVA, la alimente, de la 9%, cât este în prezent, la 5%, astfel:
La alineatul (3), după lit. k) se introduce o nouă literă, lit. l), cu următorul cuprins:
l) începând cu data de 1 ianuarie 2020, livrarea de alimente destinate consumului uman și animal, animale, păsări vii din specii domestice, semințe, plante și ingrediente utilizate în prepararea alimentelor, produse utilizate pentru a completa sau înlocui alimentele. Prin normele metodologice se stabilesc codurile NC corespunzătoare acestor bunuri.
Potrivit inițiatorului, scăderea la 16% a cotei de TVA este necesară în scopul creșterii conformării fiscale voluntare, precum și pentru stimularea consumului din producția internă.
Desigur, legea este încă în stadiul de proiect și are puține șanse să ajungă să fie adoptată și să producă efecte, cu atât mai puțin începând cu 1 Ianuarie 2020.
Tot adoptat tacit de Senat este și proiectul de lege (tot pentru modificarea Codului Fiscal) potrivit căruia, în cazul companiilor cu minim 30 angajați să se scutească din plata impozitului pe profit anual sumele de bani utilizate pentru construirea și/sau întreținerea de creșe sau grădinițe, pentru copiii angajaților acestora.
Măsura, dacă s-ar adopta, ar urma să fie aplicată numai de către companiile plătitoare de impozit pe profit.
Tot în stadiul de proiect (adoptat tacit de Senat) și tot cu intenția de a fi aplicată începând cu 1 Ianuarie 2020 se află și propunerea de eliminare a taxării contractelor de muncă cu timp parțial la nivelul salariului minim. Inițiatorii propun eliminarea totală a prevederilor nu de mult introduse și taxarea muncii la nivelul salariului realizat, indiferent de timpul de lucru prevăzut în contractul de muncă.
În același proiect de lege se propune și scăderea nivelului accizelor pentru combustibil (benzină cu plumb, benzină fără plumb și motorină).
Proiectul de lege privind eliminarea taxării contractelor de muncă cu timp parțial cel puțin la nivelul salariului minim brut de economie este dublat de un al proiect de lege, și el adoptat tacit de Senat, al doilea ce acest fel.
- Pe acelasi subiect
- Înregistrarea în scopuri de TVA a societăților cu sediul activității economice în România
- Scutirea de taxe la import și exonerarea de TVA la importuri
- Plata taxei pe valoarea adăugată solicitată la rambursare se face acum, cu control ulterior
- Mâine, termen pentru depunerea declarației pentru scoaterea din evidența persoanelor înregistrate în scopuri de TVA
- Update: Cota de TVA pentru servicii turistice, de restaurant și catering, redusă la 5% din 1 Noiembrie 2018