Înregistrarea în scopuri de TVA a societăților cu sediul activității economice în România
Publicat la 09.06.2020 in Taxa pe valoarea adaugata - diverse
5371 0 comentarii
Înregistrarea în scopuri de TVA a societăților cu sediul activității economice în România se poate face înainte de începerea activității economice sau după începerea activității economice, fie prin opțiune, fie urmare a depășirii plafonului de TVA.
Înregistrarea în scopuri de TVA, prin opțiune, înainte de începerea activității economice
Societățile comerciale solicita înregistrarea în scopuri de TVA înainte de începerea activității economice:
- dacă declară că urmează să realizeze o cifră de afaceri care atinge sau depășește plafonul de scutire de 300.000 lei*;
- dacă declară că urmează să realizeze o cifră de afaceri inferioară plafonului de scutire de 300.000 lei*, dar optează pentru aplicarea regimului normal de taxă.
[articolul 316 alin. (1) lit. a) din Codul fiscal, pct. 83 alin. (1) din normele metodologice]
În aceste situații societățile depun la organul fiscal, în aceeași zi cu depunerea la Oficiul Registrului Comerțului a cererii de înmatriculare în registrul comerțului, cererea de înregistrare în scopuri de TVA (formular 098).
Cererea se depune de către solicitant, în calitate de reprezentant legal al societății pentru care se solicită înregistrarea în scopuri de TVA, de către un asociat al acesteia sau altă persoană împuternicită, potrivit legii, la registratură organului fiscal competent ori la poștă prin scrisoare recomandată.
[Ordinul ANAF nr. 631/2016]
Înregistrarea în scopuri de TVA, prin opțiune, după începerea activității economice
Societățile comerciale solicita înregistrarea în scopuri de TVA după începerea activității economice dacă cifra de afaceri realizată în cursul unui an calendaristic este inferioară plafonului de scutire de 300.000 lei*, dar optează pentru aplicarea regimului normal de taxă.
[articolul 316 alin. (1) lit. c) din Codul fiscal]
Societățile depun la organele fiscale competente declarația de mențiuni pentru persoane juridice, asocieri și alte entități fără personalitate juridic (formular 010).
Declarația se depune, direct (prin reprezentant legal) sau prin împuternicit, la registratură organului fiscal competent ori la poștă prin scrisoare recomandată.
[Ordinul ANAF nr. 3725/2017]
* 300.000 lei - reprezintă cifra de afaceri care constituie plafonul pentru aplicarea regimului special de scutire pentru întreprinderi mici și este definită la art. 310 alin. (2) din Codul fiscal și în normele metodologice date în aplicarea acestui articol.
[articolul 310 alineatul (1) din Codul fiscal, pct. 83 alineatele (1)-(5) din normele metodologice]
După depunerea solicitărilor de înregistrare în scopuri de TVA de către societăți, formularul 098 sau, după caz, formularul 010, potrivit celor menționate mai sus, organul fiscal va emite Decizia privind înregistrarea în scopuri de TVA, iar înregistrarea se consideră valabilă începând cu data comunicării acestei Decizii.
[pct. 88 alineatul (1) litera d) din normele metodologice, Ordin ANAF 521/2016]
NOU
Începând cu 14 mai 2020, data intrării în vigoare a OUG nr. 69/2020 pentru modificarea și completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, precum și pentru instituirea unor măsuri fiscale, societățile comerciale care solicită înregistrarea în scopuri de TVA, în situațiile mai sus menționate, nu mai sunt supuse, în vederea înregistrării, unei analize în baza criteriilor pentru evaluarea riscului fiscal (ulterior, pe parcursul desfășurării activității, organul fiscal efectuează analize de risc, iar în cazul celor care prezintă risc fiscal ridicat, anulează codul de înregistrare în scopuri de TVA).
Înregistrarea în scopuri de TVA urmare a depășirii plafonului de TVA
Societățile care înregistrează o cifră de afaceri egală cu sau peste plafonul de 300.000 lei sunt obligate să se înregistreze în scopuri de TVA în termen de cel mult 10 zile de la sfârșitul lunii în care a atins sau depășit acest plafon-art. 316, alin (1) lit b).
b) dacă în cursul unui an calendaristic atinge sau depășește plafonul de scutire prevăzut la art. 310 alin. (1), în termen de 10 zile de la sfârșitul lunii în care a atins sau a depășit acest plafon;
Înregistrarea în scopuri de TVA în cazul societăților care efectuează operațiuni scutite de taxă și optează pentru taxarea acestora
De asemenea, înregistrarea în scopuri de TVA se mai poate realiza și în cazul societăților care efectuează operațiuni scutite de taxă și optează pentru taxarea acestora-art. 316, alin (1) lid. d)
d) dacă efectuează operațiuni scutite de taxa și optează pentru taxarea acestora, conform art. 292 alin. (3)
Aceste din urmă două modalități de înregistrare în scopuri de TVA nu fac obiectul prezentului material.
Sursa: DGRFP Brașov
- Pe acelasi subiect
- Scutirea de taxe la import și exonerarea de TVA la importuri
- Plata taxei pe valoarea adăugată solicitată la rambursare se face acum, cu control ulterior
- Proiect de lege adoptat de Senat: TVA, 16% începând cu 1 ianuarie 2020. Pentru alimente, TVA-ul este propus să scadă la 5%
- Mâine, termen pentru depunerea declarației pentru scoaterea din evidența persoanelor înregistrate în scopuri de TVA
- Update: Cota de TVA pentru servicii turistice, de restaurant și catering, redusă la 5% din 1 Noiembrie 2018