Facilități acordate pentru activitățile desfășurate de către zilieri
Publicat la 16.09.2020 in Zilieri
1816 0 comentarii
Angajatorii pot beneficia de facilități pentru zilierii care își desfășoară activitatea într-unul din domeniile specifice, afectate de întreruperea sau restrângerea activității ca urmare a efectelor coronavirusului SARS-CoV-2.
Pentru persoanele care desfășoară activități necalificate cu caracter ocazional, potrivit prevederilor Legii nr. 52/2011 privind exercitarea unor activități cu caracter ocazional desfășurate de zilieri, republicată, cu modificările și completările ulterioare, denumite în continuare zilieri, care își desfășoară activitatea în unul dintre domeniile prevăzute la art. 13 din Legea nr. 52/2011, republicată, cu modificările și completările ulterioare, afectate de întreruperea sau restrângerea activității ca urmare a efectelor coronavirusului SARS-CoV-2, pentru o perioadă de trei luni, la alegerea beneficiarului de lucrări, dar nu mai târziu de 31 decembrie 2020, se acordă de la bugetul de stat o sumă reprezentând 35% din remunerația cuvenită zilei de muncă.
Suma prevăzută anterior se acordă de către beneficiarul de lucrări, din bugetul propriu, la momentul plății contravalorii muncii zilnice, și, ulterior, se decontează integral, la cererea acestuia, pentru persoanele pentru care a fost plătită, de la bugetul de stat alocat Ministerului Muncii și Protecției Sociale, prin Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială și agențiile pentru plăți și inspecție socială județene, respectiv a municipiului București. Decontarea se efectuează în termen de cel mult 10 zile de la data depunerii cererii, în baza unei proceduri care se aprobă prin hotărâre a Guvernului.
Cererea, însoțită de listele cu zilierii beneficiari ai sumei (procentul de 35%) se depun de către beneficiarii de lucrări, spre decontare și încasare, la agențiile pentru plăți și inspecție socială județene, respectiv a municipiului București în a căror rază teritorială își desfășoară activitatea sau își au sediul social, lunar, pentru luna anterioară, până la data de 5 a fiecărei luni, în format electronic.
În situația în care cererea este depusă de către beneficiarul de lucrări la o dată ulterioară, suma aferentă lunii pentru care se solicită se decontează în luna următoare.
Suma reprezentând procentul de 35% reprezintă venit de natură salarială pentru care se datorează impozit pe venit și contribuție de asigurări sociale pentru care există obligația plății potrivit prevederilor Legii nr. 227/2015, cu modificările și completările ulterioare.
Sursa: Ordonanța de urgență nr. 132/2020 privind măsuri de sprijin destinate salariaților și angajatorilor în contextul situației epidemiologice determinate de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2, precum și pentru stimularea creșterii ocupării forței de muncă
- Pe acelasi subiect
- Documente necesare pentru obținerea numelui / parolei pentru Registrul zilierilor
- Ce date se completează în Registrul electronic de evidență a zilierilor. Cum și când se transmite
- Cum se schimbă parola pentru Registrul electronic de evidență a zilierilor
- Cum se obține parola pentru Registrul electronic de evidență a zilierilor
- Verificări la beneficiarii care prestează muncă necalificată cu zilieri - ce au verificat inspectorii
- Au fost aprobate documentele pentru decontarea sumelor reprezentând sprijin pentru zilieri