Ghidul sanctiunilor prevazute de legislatia financiar - contabila si fiscala
   

 
   

In acest moment vizualizati sectiunea Demo - doar o mica parte din cuprinsul materialului. Accesul la intregul material este posibil numai dupa achizitionarea lui. Va multumim!



Capitolul 2 - Legea Contabilitatii


2.1. Detinerea de elemente de natura activelor si datoriilor

2.2. Manualul de politici si proceduri contabile

2.3. Registrele de contabilitate

2.4. Intocmirea si utilizarea documentelor justificative

...

Momentan, vizualizati o sectiune DEMO. Accesul la intregul material este posibil numai dupa ce achizitionati materialul.
 

2. Legea Contabilitatii

 

Legea contabilitatii (Legea 82 / 1991) reprezinta cadrul legal in conditiile caruia se desfasoara activitatea financiar contabila.

Potrivit Art. 1 din Legea contabilitatii, au obligatia organizarii si conducerii contabilitatii financiare si a contabilitatii de gestiune, dupa caz, urmatoarele categorii de persoane:

- societatile comerciale, societatile/companiile nationale, regiile autonome, institutele nationale de cercetare-dezvoltare, societatile cooperatiste si celelalte persoane juridice;
- institutiile publice, asociatiile si celelalte persoane juridice cu si fara scop patrimonial;
- subunitatile fara personalitate juridica, cu sediul in strainatate, care apartin persoanelor de la primele doua linii, cu sediul in Romania, precum si subunitatile fara personalitate juridica din Romania care apartin unor persoane juridice cu sediul in strainatate;
- organismele de plasament colectiv care nu sunt constituite prin act constitutiv, astfel cum sunt prevazute in legislatia pietei de capital, fondurile de pensii facultative, fondurile de pensii administrate privat si alte entitati organizate pe baza Codului civil;
- persoanele fizice care desfasoara activitati in scopul realizarii de venituri; in acest caz se aplica fie regulile specifice contabilitatii in partida simpla fie, la optiunea acestora, regulile specifice contabilitatii in partida dubla, cu exceptia situatiei in care in legislatia fiscala se prevede altfel.
 

Contraventiile mentionate de Legea contabilitatii sunt prevazute la art. 41 din Legea 82 / 1991, iar sanctiunile pentru contraventiile prevazute la art. 41 din lege sunt prevazute la art. 42 din actul normativ.

 

2.1. Detinerea de elemente de natura activelor si datoriilor

Contraventie

Constituie contraventie detinerea, cu orice titlu, de elemente de natura activelor si datoriilor, precum si efectuarea de operatiuni economico-financiare, fara sa fie inregistrate in contabilitate.

Sanctiune

Sanctiunea prevazuta pentru contraventie: amenda de la 1.000 lei la 10.000 lei.

Evitarea amenzii - solutia legala

Agentii economici au obligatia de a inregistra in contabilitate toate elementele detinute, de natura activelor si datoriilor, precum si a tuturor operatiunilor economico-financiare.

 

2.2. Manualul de politici si proceduri contabile

Contraventie

Constituie contraventie nerespectarea reglementarilor emise de Ministerul Finantelor Publice, respectiv de institutiile cu atributii de reglementare in domeniul contabilitatii (...), cu privire la aprobarea politicilor si procedurilor contabile prevazute de legislatie.

Sanctiune

Sanctiunea prevazuta pentru contraventie: amenda de la 300 lei la 4.000 lei.

Evitarea amenzii - solutia legala

Potrivit OMFP 1.802/2014, sub aspectul regulilor contabile, trebuie intocmit Manualul de policiti contabile si, in acelasi timp, trebuie intocmite proceduri de aplicare a acestui manual.

Precizari suplimentare

Site-ul www.politici-contabile.ro ofera un serviciu de intocmire a manualelor de politici si proceduri contabile, personalizate in functie de specificul activitatii societatii beneficiare. Sunt disponibile manuale pentru 7 domenii de activitate (Servicii, Comert, Productie, Constructii, Transport, Agricultura, Inchiriere) plus un manual simplificat pentru societati prestatoare de servicii cu activitate redusa.
 

2.3. Registrele de contabilitate

Contraventie

Constituie contraventie nerespectarea reglementarilor emise de Ministerul Finantelor Publice, respectiv de institutiile cu atributii de reglementare in domeniul contabilitatii (...), cu privire la utilizarea si tinerea registrelor de contabilitate.

Sanctiune

Sanctiunea prevazuta pentru contraventie: amenda de la 300 lei la 4.000 lei.

Evitarea amenzii - solutia legala

Potrivit Legii contabilitatii, trebuie intocmite si pastrate urmatoarele registre de contabilitate: Registrul-jurnal, Registrul-inventar si Cartea mare. Intocmirea, editarea si pastrarea registrelor de contabilitate se efectueaza conform normelor elaborate de Ministerul Economiei si Finantelor. Registrele de contabilitate se utilizeaza in stricta concordanta cu destinatia acestora si se prezinta in mod ordonat si astfel completate incat sa permita, in orice moment, identificarea si controlul operatiunilor contabile efectuate.

 

2.4. Intocmirea si utilizarea documentelor justificative

Contraventie

Constituie contraventie nerespectarea reglementarilor emise de Ministerul Finantelor Publice, respectiv de institutiile cu atributii de reglementare in domeniul contabilitatii (...), cu privire la intocmirea si utilizarea documentelor justificative si contabile pentru toate operatiunile efectuate, inregistrarea in contabilitate a acestora in perioada la care se refera, pastrarea si arhivarea acestora, precum si reconstituirea documentelor pierdute, sustrase sau distruse.

Sanctiune

Sanctiunea prevazuta pentru contraventie: amenda de la 300 lei la 4.000 lei.

Evitarea amenzii - solutia legala

Ministerul Economiei si Finantelor elaboreaza si emite norme si reglementari in domeniul contabilitatii, planul de conturi general, modelele situatiilor financiare, registrelor si formularelor comune privind activitatea financiara si contabila, normele metodologice privind intocmirea si utilizarea acestora. Agentii economici sunt obligati sa respecte aceste prevederi.

Registrele de contabilitate obligatorii si documentele justificative care stau la baza inregistrarilor in contabilitatea financiara se pastreaza in arhiva (...) timp de 10 ani, cu incepere de la data incheierii exercitiului financiar in cursul caruia au fost intocmite, cu exceptia statelor de salarii, care se pastreaza timp de 50 de ani. Prin exceptie (...) se pot stabili, in mod justificat, prin ordin al ministrului economiei si finantelor, registrele de contabilitate si documentele justificative care se pastreaza timp de 5 ani.

 

2.5. Efectuarea lucrarilor de inventariere a patrimoniului

Contraventie

Constituie contraventie nerespectarea reglementarilor emise de Ministerul Finantelor Publice, respectiv de institutiile cu atributii de reglementare in domeniul contabilitatii (...), cu privire la efectuarea inventarierii.

Sanctiune

Sanctiunea prevazuta pentru contraventie: amenda de la 400 lei la 5.000 lei.

Evitarea amenzii - solutia legala

Persoanele prevazute la art. 1 din Legea contabilitatii au obligatia sa efectueze inventarierea generala a elementelor de natura activelor, datoriilor si capitalurilor proprii detinute la inceputul activitatii, cel putin o data in cursul exercitiului financiar, precum si in cazul fuziunii, divizarii sau lichidarii si in alte situatii prevazute de lege.

 

Legea contabilitatii, Art. 1.
(1) Societatile comerciale, societatile/companiile nationale, regiile autonome, institutele nationale de cercetare-dezvoltare, societatile cooperatiste si celelalte persoane juridice au obligatia sa organizeze si sa conduca contabilitatea financiara, potrivit prezentei legi.
(2) Institutiile publice, asociatiile si celelalte persoane juridice cu si fara scop patrimonial au obligatia sa organizeze si sa conduca contabilitatea financiara.
(3) Subunitatile fara personalitate juridica, cu sediul in strainatate, care apartin persoanelor prevazute la alin. (1) si (2), cu sediul in Romania, precum si subunitatile fara personalitate juridica din Romania care apartin unor persoane juridice cu sediul in strainatate au obligatia sa organizeze si sa conduca contabilitatea proprie, potrivit prezentei legi.
(4) Organismele de plasament colectiv care nu sunt constituite prin act constitutiv, astfel cum sunt prevazute in legislatia pietei de capital, fondurile de pensii facultative, fondurile de pensii administrate privat si alte entitati organizate pe baza Codului civil au obligatia sa organizeze si sa conduca contabilitatea financiara.
(5) Persoanele fizice care desfasoara activitati in scopul realizarii de venituri au obligatia sa conduca evidenta contabila pe baza regulilor contabilitatii in partida simpla sau, la optiunea acestora, pe baza regulilor contabilitatii in partida dubla, potrivit reglementarilor contabile emise in acest sens, cu exceptia situatiei in care in legislatia fiscala se prevede altfel.

Momentan, vizualizati o sectiune DEMO. Accesul la intregul material este posibil numai dupa ce achizitionati materialul.